Son zamanlarda “metaverse” kavramını duymayanınınız yoktur. Facebook’un da dahil olduğu birçok teknoloji devinin yatırım yapmaya başladığı bu kavram son zamanlarda oldukça popüler olmaya başladı. Peki kısaca Metaverse nedir?

Metaverse kavramını anlamak için öncelikli olarak kelimenin kendisine bakmalıyız. “meta” Yunancada “sonra, öte” anlamına gelen bir kelime. Meta kelimesi ve İngilizcedeki “universe” kelimelerinin birleştirilmesi ile türetilen Metaverse de kısaca “evrenötesi” anlamına geliyor.

Sanal dünyada, insanlığın baş döndürdüğü özgürlük yerini Metaverse bıraktı. Şimdiden insanlar, sanal dünyadan arsalar satın almaya başladı. Sanal bir gözlükle istediğimiz yerlere gidebilme özgürlüğümüz var. Gerçek ve sanal arasında bir yanılmasa içinde gidip geleceğiz.  Üç boyutlu gözlüğü taktığımızda sanal dünyadaki gerçeklikte olacağız. Gözlüğü çıkardığımızda günlük hayata devam ediyor olacağız. Adeta hayalet hissi yaşıyor gibi olacağız.   Beynimiz ve motivasyonumuz bölünecek. Bu durum psikolojimizi nasıl etkileyecek?

Hayat boşluk kaldırmıyor.  Ailevi, dini ve manevi değerlerimiz (sağlıklı ilişkiler, akrabalık bağlarımız, kalbi değerlerimiz vs …)sağlam olmadığı sürece, bu boşluktan her şey sızar.  Çocuklarımız, youtube videolarından sanal kültürü öğreniyor. Yetişkinler farkında olsa da olmasa da, çocukların insani değerleri sanal dünyayla şekillendi.  Çocuklarımıza ve gençlerimize sanal alemde sahip çıkamazken, yetişkinler olarak Metaverse dünyada kendimize nasıl sahip çıkacağız? Bunu gerçekten merak ediyorum.  Metaverse dünyayı düşe kalka öğreneceğiz. Uzun süreli kullanımı nelere sebep olacak bize bunu araştırmalar gösterecek.

Tüm bunlar konuşulurken insanlar bu sürece nasıl uyum sağlayacak zamanla göreceğiz. İnsan, sosyal ve etkileşimsel bir varlıktır. Metaverse dünyaya kayıtsız kalamayacağız. Son yıllarda, oyun bağımlılığı ve kontrolsüz internet kullanımı ürpertici bir hal aldı. Bilinçlenmeye ihtiyacımız var.  Metaverse dünyayı araştırıp yararı olacak şekilde kullanmak bir seçeneğimiz olabilir.  Sanal ötesi dünyaya karşı olarak vakit kaybedemeyiz.

 İnterneti ne zaman ve ne şekilde kullanacağımız kendi kontrolümüzde olursa, yenilenen her şeye ayak uydurabiliriz. Tabi ki kendi değerlerimize sımsıkı tutunmak da bizleri zararlı şeylerden korumaya destek olur.  Hayat boşluk kaldırmıyor. İkinci dünya ( metaverse) gümbür gümbür geliyor. Boşlukları doldurmak bizim elimizdedir. Çocuklar, gençler ve yetişkinler, hayal ötesi alemde heba olamayacak kadar kıymetlidir.