Üniversiteler bir ülkenin geleceğine yön vermesi gereken ve asli işi bilgi üretmek, ürettiği bilgiden katma değer yaratan kurumlar olmalıdır.

Kahramanmaraş İstiklal üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özgür Geçtiğimiz hafta KMTSO’na davet edildi.  Birçok sanayici ve iş insanlarının bulunduğu toplantıda. Kürsüye gelen. Rektör Özgür: ”Ben kalp hekimiyim. Kalp ameliyatlarında ve anjiyo da kullandığımız malzemenin tümünü dışardan ithal yoluyla elde ediyoruz. Halbuki bu malzemenin büyük kısmını biz üretebiliriz. Dedi. Buna karşın hiçbir sanayici ve iş insanından ses çıkmadı. Daha öncede yine KMTSO gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a anlattı oda bu isteği yanıtsız bırakmıştı!

Şimdi bir düşünün her üniversite kendi bölgesinde sanayi kuruluşlarının araştırma merkezi haline geldiğinde işe başlandığında gerisi kendiliğinden gelecektir. Hiçbir iş kendiliğinden olmaz. İşe Kamu- Üniversite ve özel sektörü katmak zorundayız.

 İstiklal Üniversitesi Rektörü Sami Özgür “bana fırsat verin ben üreteyim” demesine rağmen bir babayiğit çıkıp ta yahu hocam biz varız demesi gerekirken hiç kimseden ses çıkmadı. Fabrika kurmuyoruz. Küçük kapasitede üretim yapacak bir işyerinden bahsediyoruz. Daha sonra bu gelişerek büyüyecektir! Bu İyi bir örnek teşkil ederdi. Ama olmayınca da Hocanın istekleri hep boşta kalıyor.

Şimdi dünya genelinde korona krizi yaşıyoruz, krizi daha atlatamadan bu kez Rusya-Ukrayna savaşı başladı.  Her şey olağan üstü zamlandı. Başta gıda maddeleri ve enerjinin büyük kısmını savaşta olan bu iki ülkeden alıyoruz.

Bizim için bu büyük bir fırsat olabilir. Yağ var, şeker var, un var. Bunu helvaya dönüştürebiliriz.  

Bizim 84 milyon nüfusumuz var. İçlerinde çok yetişmiş değerli bilim insanlarımızda var. Her konuda TV. Kanallarında açıklama yapıyorlar. Bilgi var. İşte buna pratiğe dönüştürmek aslolan.

Ekonomik olarak kalkınmanın temeli olan yüksek teknoloji üretimin en önemli baş koşulu, kamu-üniversite ve sanayi işbirliğinden geçmektedir. Ülkemizin en büyük ihtiyacı budur.

Zira bilgi üretebilen ve insan hayatını kolaylaştıracak biçimde sanayileştiren ülkelere, üretim için gerekli olan bilimsel altyapı hizmetini sunması gereken, yegâne kurumlar ise üniversitelerdir.

Kahramanmaraş’ta iki tane üniversitemiz var. Bu üniversitelerde çok önemli bilim insanları bulunmaktadır. Kadrolarında kıymetli öğretim üyelerinin birçoğu, gelişmiş ülkelerde bulunan üniversitelerde çalışmış bilim insanlarımızdır.

Yeni şeyler keşfetmeye gerek yok. Yalnız onlara güvenelim ve sorumluk verelim, Onların düşüncelerine kulak verelim.

Hepsi o kadar.