Birkaç gün önce gazetemizin sokak röportajında Kahramanmaraş’ın Kurtuluş tarihini yıl olarak bir kişi hariç bilen çıkmadı. Bunun üzerine hatırlatma amacıyla bu yazıyı yazma gereği duydum. Bu arada tarihi gün –ay- yıl olarak bilerek örnek olan teyzeme buradan teşekkürlerimi iletiyorum.

Tarih mazidir, fakat toplumun kader birliği temin eder. Nereden gelip nereye gittiğimizi gösteren kültür unsuru olarak, hayatımızda önemli bir yere sahiptir. Hele ki Kahramanmaraş’ın yazdığı bu tarih…

Kahramanmaraş’ın Kurtuluşu, her yıl 12 Şubat tarihinde büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Kurtuluş savaşının kaderini tayin eden şehirlerden birisi olarak Kahramanmaraş, işgalci güçlere karşı göstermiş olduğu güçlü direniş ile ülke kaderinin tayininde önemli rol oynamıştır.

Kahramanmaraş’ın şanlı tarihine sığdırdıklarının büyüklüğünü tek sayfada anlatmak mümkün değil. Fakat, bu yıl 103.yılını kutlayacağımız Kahramanmaraş’ın kurtuluşuna dair kalplere nakış gibi işlenmesi gereken çok önemli üç tarihi paylaşmak istiyorum.

12 Şubat Kurtuluş Bayramı...

Kahramanmaraş’ın işgalcilere karşı 21 Ocak 1920 günü başlayan ve 22 gün 22 gece süren mücadelesi 11 Şubat 1920 gecesi zaferle sonuçlanır. Kahramanmaraş birlik beraberlik içinde tek başına verdiği bu mücadele ile şehri, Fransız işgalinden kurtarır. Kahramanmaraş 12 Şubat sabahı aydınlık bir güne uyanır. Kahramanmaraş’ta her yıl 12 Şubat’ta bu zafer bayram çoşkusu içinde kutlanır. Bu anlamda öncesindeki bir hafta boyunca çeşitli etkinlikler düzenlenir. Bu yılda yine Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen etkinliklerde konferanslar, konserler ve tiyatrolar yer alıyor.

Dünyada ilk madalyalı şehir…

Düşman işgaline son veren ecdadımız, aynı zamanda tüm dünyaya örnek olacak eşsiz bir kahramanlık örneği sergilemiştir. Kahraman şehrimizin bu anlamlı mücadelesi, TBMM tarafından üstün başarı olarak görülmüş ve bu kahramanlık, 5 Nisan 1925 yılında kırmızı şeritli “İstiklal Madalyası” ile ödüllendirilmiştir.

Kurtuluş Savaşının zaferle sonuçlanmasıyla Milli Mücadelede katkısı olanlara İstiklal Madalyası verilmeye başlanır. Bu sırada göstermiş olduğu kahramanlık mücadelesiyle herkesin takdirini toplayan Kahramanmaraş’a bir yazı gönderilmiştir ve mücadeleye katılanların isminin bulunduğu bir liste istenmiştir. Bunun üzerine şehrin kendi içinde yaptığı toplantılar neticesinde karara varılır ve Ankara’ya şu şekilde bir cevap gönderilir; “Maraş’ta Milli Mücadele’ye katılmayan tek bir fert bile yoktur.” TBMM bu cevap üzerine milli mücadeleye katılan tek tek istiklal madalyası verilmesi yerine tüm şehre atfedilmesine karar verir. Kahramanmaraş halkı, 1925 yılından bu yana her yıl 12 Şubat Kurtuluş Günü’nde şanlı Türk bayrağına İstiklal madalyasını takarak destansı geçmişini gururla anmaktadır.

Kahramanlık ünvanı verilişi…

Maraş’ta Sütçü İmam önderliğinde işgalci güçlere karşı verilen mücadele de Maraşlıların büyük özveri ile yılmadan düşmana karşı ortaya koydukları güçlü duruş ulusal bağımsızlığın kazanılmasında önemli rol model olarak tarih sayfalarında yerini almıştır.

TBMM Maraşlıların yazdığı kahramanlık destanını, 7 Şubat 1973 tarihinde Maraş’a “kahraman” ünvanını vererek ebedileştirmiştir. Yarın Maraş’a “kahramanlık” ünvanının verilişinin 50. yılı…

Hiç şüphesiz Maraş şanlı geçmişiyle kahramanlık ünvanını fazlasıyla hak eden bir şehir. Bizlere düşen bunun kıymetini bilerek yaşamak ve Kahramanmaraş’ı hep birlikte geleceğe taşımak. İlaveten, ecdadın bu amansız mücadelesini, karalılığını, başarısını, birlik ve beraberlik ruhunu gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak…

Memleketimin büyük değerlerinden, üstad Necip Fazıl’ın ifadesiyle,

“Birçok eser ortaya koydum, birçok şiir kaleme aldım, düzinelerce yazı yazdım ama hiçbiriyle övünemem. Övünecek bir şeyim varsa o da Maraşlı olmamdır.”

Kesinlikle…