Kitabın fikir babası, merhum Yaşar Alparslan hocamız ve Mürüvvet Nazlı Alparslan

“Maraş’ta gerçek bir yemek yeme zevki var, zira servet var. Yemeğe bağlı hayat var. Sanki dünya içinde cennet var. İmkanlar olunca, gelişmiş yemek kültürü var.
Yemekte aslolan sadeliktir, çeşit azlığıdır.
Eski Maraş mutfağının en güzel taraflarından biri, fazla baharat kullanıp adıyla anılan yemeğin tadını bozmamaktır.
Maraş yemekleri denince ev yemekleri akla gelmelidir. Çünkü, emek ve zaman isteyen yemekleri kadınlar yapar. Bu iş onların hilkatine uygundur, onlara göre sanattır. Kolay, zaman ve emek istemeyen yemeği ise erkek yapar.”
Yukardaki sözler, “Ağız Tadı Damak Zevki, Maraş Yemekleri” kitabının önsözünde, Kahramanmaraş’ta ayaklı kütüphane olarak bilinen, 200’ün üzerinde kitap yazımında katkı sağlayan, kendi imzası ile de 20 yakın kitap yazan Yaşar Alparslan’a ait.
Mürüvvet Alparslan Nazlı önderliğinde, kuşaklar boyu evlerde yapılan klasik Maraş  yemeklerini, “Ağız Tadı Damak Zevki, Maraş Yemekleri” kitabı ile tarihe kayıt düşülmüş.
Her Maraşlının evinde, anneanneden, babaanneden öğrenilen, kuşaklar boyu özenle yapılan Maraş Yemekleri kitabı yazma fikri nasıl oluştu?
Çocukluğumdan itibaren annemin yaptığı yemekleri dikkatlice takip ederdim.Bu işler bende bir alışkanlık, bir yapma, üretme arzusu yarattı. Zamanla ben kendimi bu işlerin içinde bulundum, yemek işleri yapanlarla dostluk kurdum, cemiyetlerine dahil oldum. Sonuçta sanatım oldu, sanatımı icradan korkunç zevk alır oldum. 
Dedemlerle birlikte yemek ailemiz için büyük şölendi. Çok güzel yemeklerin yapıldığı evimizde babamın yaklaşık 20 senelik hayali vardı. Maraş’ta evlerde yapılan klasik yemeklerimizin tariflerinin yer aldığı kitap. 
Babam Yaşar Alpaslan, kitap hazırlıklarına başlamadan önce, Kahramanmaraş tarihinde önemli yeri olan Dülkadiroğlu Beyliğinin kültürünü anlattı. Çünkü coğrafya yemek kültürünü belirliyor.
Dışa kapalı olduğu için yemeklerimizde marjinal değişiklikler olmamış.  Maraş’ta tek yönlü beslenme yok. Maraş coğrafyasında çay hariç her şey yetişir. Bu da çeşitliliği getirir.

Kitabın yazma süreci nasıl gelişti? 
Ben, bu tarifleri Maraş’ın köklü ailelerinin mensupları ile görüşerek kayıt altına aldım. 6 ay tarif yemek tarifi topladım. Bizzat görüşerek sorduğum kaynaklara, yemeği kimlerin yaptığını detaylı öğrendim. Anneanne ve babaanneleri kaynak olarak gösterilen yemekleri kitaba aldım.
Maraş Yemekleri kitabınızda yemek fotoğrafları çalışmalarınızda nelere dikkat ettiniz?
Kitabın hazırlanması sırasında yaptığımız yemekleri, Maraş yemek kültürümüzü tamamlayan bakır kaplarda fotoğrafladık. 
Dekorasyonda, el emeği göz buru, ince ince, nakış nakış işlediğimiz çeyiz örtülerimizle yemek sunum görsellerini özgünleştirerek diğer Maraş kültürü ile de göze de gönüle de hitap etmek istedik.
Kitabın yayına hazırlanması ne kadar sürdü?
6 ay sürdü. Kitapta yer alan 250 yemek tarifini bizzat kendim yaptım. 
Kitapla ilgili olarak on bine yakın yemek fotoğraf çektik. Yemek yapımı ile alakalı yaklaşık bin video kaydı yaptık.
Kitabın ilk baskısı 1000 adet yapıldı. Rahmetli babam Yaşar Alparslan, üniversitelere, kütüphanelere gönderdi.  Kitabın basımına sponsor olan Dülkadiroğlu belediyesi tanıtım toplantısında davetlilere kitapları dağıttı.
Bundan sonraki projeniz neler?
Maraş Yemekleri kitabına geliştirmeye devam edeceğiz. 
En önemli projemiz, depremde kaybettiğimiz babam Yaşar Alparslan’ın yıkılan evinin yerine “Yaşar Alparslan Kültürevi” inşaa ettirmek var. 
Bu konuda öğrencilerinin desteklerini bekliyoruz.
Babamın 30 binin üzerinde olan kütüphanesi, önemli el yazması olan kitapları var. O kitapları araştırmacıların hizmetine sunmak istiyoruz. 
Düzenli olarak, evlerde kuşaklar boyu yapılan Maraş yemeklerini yapanları davet edip, yeni nesile bu yemeklerin nasıl yapıldığını izletip, anlatarak, aktarmak istiyoruz. 
Maraş yemek kültürünü, dünden gelecek kuşaklara aktarmak vizyonumuz var.