Belediye başkanı Hayrettin Güngör, geçtiğimiz günlerde sosyal medyada, eski mahallelerde yapılacak kentsel dönüşüm ile ilgili çok tartışılan bir video paylaşmıştı. 

Bu konuda Kahramanmaraş Mimarlar odası başkanı Yunus Emre Kaçamaz,  “eski mahallelerdeki” kentsel dönüşüm  projesi hakkındaki sorularımızı cevapladı.
Belediye başkanı Hayretin Güngör, sosyal medyada bazı eski mahaller için yerinde kentsel dönüşüm projesini paylaştı. Bu projenin detaylarını biliyor musunuz? Proje hakkındaki fikirleriniz nelerdir?
Deprem sonra, eski mahallelerimizin zeminin sağlam olduğunu gördük. Bu mahallerdeki hak sahipliliğinin korunarak, nüfus yoğunluğu az, park, bahçe ve sosyal donatı alanlarının olduğu, eski mahalle kültürünün yaşadığı alanlar olarak tasarlanmasını istedik. Bu eski mahallelerin tasarım noktasında mimarlar odasından herhangi bir görüş alınmadı. Bizim hiç dahlimiz yoktur. 
Geleneksel Kahramanmaraş mimarisinin yeni yapılacak konutların cephelerinde zorunlu hale getirilmesi gerekmektedir.
Mimari kimliğimizin korunması, geçmişten aldığımız kültürel mirası yarınki nesillere aktarmakla yükümlüyüz. İdarenin de bu konuda üzerine düşen görevi titizlikle yerine getirmesi konusunda çok hassas olması gerekmektedir.
Eski mahallelerin kentsel dönüşümü, Kahramanmaraş’ın şehir planına bütüncül yaklaşım gerektiriyor. Ticaret merkezleri ile entegre, ulaşım aksının akıcı ve rahat ulaşılabilir olması lazım.  
Seçilecek yeni belediye başkanından beklentileriniz nelerdir?
Kısa bir süre sonra belediye başkanlığı seçimi var. Belediye başkanı kim olacak? Başkanın ekibinde, fen işleri, imar ekibi kimlerden oluşacak? Belediye meclisinde imar komisyonunda kimler karar verici olacak? Bunların bir an önce belirlenip kamuoyuna açıklanması gerekiyor. Depremin verdiği büyük yıkımlar nedeniyle şehir yeniden inşaa ediliyor. Uzman kadronun bunu hazır olması lazım. 
Depremzedeler için acil inşaa edilmesi gereken konutların, Kahramanmaraş mimari kimliğinin devam ettirilmesine özen gösterilmelidir. Krizi fırsatı çevirmeliyiz. Yeni şehir inşaa edilirken sıradan mimari tasarımların telafisi imkansızdır.
Geleneksel Kahramanmaraş mimarisinin devamlılığı için ne önerirsiniz? 
Şehrimiz başta tekstil olmak üzere bir çok sanayi alanında büyük şirketlere ev sahipliği yapıyorlar. Dolayısıyla, sanayicilerimizin şehire karşı sosyal sorumlulukları da vardır. Eski konakların restorasyonu, şehir mimari kültürünün devamı için yeni konaklar inşa ettirilip, buralar şirket merkezleri, ofis merkezleri, müzeler, kültür merkezleri olarak şehire yeni mimari heyacan katabilir, bu bölgeler yeni cazibe merkezleri olur. Geleneksel Kahramanmaraş mimarisi buralarda yaşatılabilinir.

Mimarlar ve mühendisler odaları geleneksel olarak hep muhalif duruş sergilerler. Özellikle de kamu tarafından yapılacak projelerin iptali için dava açarlar. Kahramanmaraş mimarlar ve mühendisler odası, özellikle deprem sonrası inşa edilecek projeler için sürekli önerilerde bulunuyorsunuz. Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün eski mahallelerin kentsel dönüşüm projesini durdurmaya yönelik dava açacak mısınız?
Mimarlar ve mühendisler odası genel olarak bir muhalif duruş sergiliyorlar ancak muhalif duruş sergilemekle her şeye karşı çıkmak ayrı şeyler bunu kesinlikle ayırmak lazım. Biz Kahramanmaraş mimarlar odası olarak şehrimize yapılacak yatırımlar imara ve plana uygun olduğu taktirde her zaman destekleyen taraftayız. Eğer bir şeyi eleştiriyorsak, karşılığında eleştirdiğimiz argümanlarla projeyide destekliyoruz ve öneride bulunuyoruz. Eski mahallelerde kentsel dönüşümü kesinlikle destekliyoruz. Kahramanmaraş’ta yapı stoğunun değişmesi ve yenilenmesi için kentsel dönüşüm elzemdir. Ancak kentsel dönüşümü yaparken emsal arttırıp müteahhitlere rant kapısı haline getirmek yanlıştır, kentsel dönüşümü o şehrin ruhuna mimarisine uygun şekilde özellikle dönüşen dönüşecek yerlerde kat yüksekliği rejimini dikkate alarak bir konsept proje belirlenmelidir.  Belirlenen projelerde cephe zorunluluğu kullanılan malzemeyle ilgili sorumluluklar kesin ve kesin olmalıdır bunlarla ilgili çekincelerimiz ve önerilerimizi daha önce de Büyükşehir belediye başkanımız Hayrettin Güngören’e iletmiştik o da olumlu karşılamıştı. Bu noktada Tekke yani Yusuflar mahallesi projesi hariç henüz kentsel dönüşümle ilgili bir proje net değil,  onun için şu an herhangi bir dava hazırlığı durumumuz yoktur. Yusuflar mahallesi kentsel dönüşüm projesi Kahramanmaraş mimarisinin ruhuna uygun kat rejime dikkate alınarak yapılmış bir projedir, biz Kahramanmaraş Mimarlar odası olarak öyle görüyoruz.
Azerbeycan mahallesinde bulunan mimarlar odasının bulunduğu bina kentsel dönüşüme alınmıştı. Sonra neden vazgeçildi?
Mimarlar odamızın bulunduğu bina depremde hiç hasar almadı. Japonya’dan, İngiltere’den ve çeşitli ülkelerden heyetler gelip bina ile ilgili incelmelerde bulundular. Belgeseli hazırlandı. 
Bakanlık, binanın kentsel dönüşüme dahil edilip, başka bir alanda mimarlar odasına yeni bina yapılmasını teklif ettiler. Bunu kabul etmedik. Yeni bina için harcanacak kaynağı daha acil ihtiyacı olan alanlara yönlendirdik.