Anadolu’nun küçük şehirlerinden seneler önce üniversite eğitimi için büyük şehirlere giden öğrencilerin büyük çoğunluğu şehirleri ile olan bağlantılarını koparmazlar doğup büyüdükleri coğrafyaya karşı kendilerini sorumlu hissederler. Akademide, iş dünyasında başarılar elde ederler, el üstünde tutulurlar.
Kendi şehirleri içinde çaba içinde olmayı vazife addederler. Lakin burada bir açmaz vardır. Kimi yerlerde, eğitim için şehirden ayrılanlar, döndüklerinde projeleri, önerileri küçümsenir, ilgi gösterilmez. Bunun farkına varan, vizyon sahibi iller, şehirlerin evlatlarının oluşturduğu vizyon ile kendi başarı hikayelerini yazıp, gururlu bir şekilde örnek şehirler olurlar. Fırsatları kaçıranlar ise kıskançlıkla bu illere bakıp, kendilerinin özellikle geri bırakıldıklarından, sahipsiz kaldıklarından şikayetçi olmaya devam ederler.

Bu yazımızda, sizlere, Kahramanmaraş’ın yetiştirdiği, yazdığı makalelerine atıf yapılan, İstanbul üniversitesi öğretim üyesi jeoloji Profesörü Ali Malik Gözübol’un, uluslararası bilimsel çalışmalara referans olan Kahramanmaraş aktif deprem hattı ile ilgili bilimsel saha çalışmalarını ve bunların sonuçlarını sizlerle paylaşacağım.
Devamında ise, deprem üretici aktif fay hattında olan Kahramanmaraş’ta sıcak su kaynaklarının olduğunu, bunun ekonomiye kazandırma macerasının nasıl baltalanıp, fırsatların heba edildiğini yazacağım.

1978-1979 yıllarında hocamız Ali Malik Gözübol, üniversiteden ekip ile Maraşta yaptığı araştırmalar sonrasında 1980 yılında yaptığı yayın ile 5 Şubat depreminin öngörüsünü ve fay geometrisini ortaya koymuş, Sayın Vali İlhan Atışın daveti ile Maraşta verdiği konferansında da Maraşın depremselliğini ve deprem riskini ortaya koymuştur. Bu konferansta ayrıca Kahramanmaraş’ta yapı stokunun riskleri ve tehlikeler tanımlanmıştır. Daha sonraki yıllarda, Maraşa ücretsiz dağıtılan Kahramanmaraş Okutma ve Yardım derneğinin yayın organı olan EDİK dergisinin muhtelif sayılarında, Kahramanmaraş’ın deprem riskine ilişkin makaleler yazmıştır. EDİK dergisinin 2020, 2021, 2022 ve 2023 yılı sayılarında deprem riski, binaların güçlendirilmesi ve kentsel dönüşüm konularında uzman kişilerce makaleler yayınlanmıştır.
 
Prof. Dr. Ali Malik Gözübol hoca konferans ertesinde de, bu faylı ortamın türevi olarak şehir merkezinde jeotermal potansiyel, sıcak su varlığını gündeme getirerek vali beye bir araştırma yaptırılması önerisinde bulunmuştur.
 
Afyon bölgesi günümüzde yoğun kaplıcaların olduğu şehir olarak tanınmaktadır. Başlangıçta sadece Oruçoğlu oteli ile başlayan termal turizm kenti Afyon ili, bugün içerinde 4 ayrı bölgede çok sayıda 5 yıldızlı otellerin olduğu, yıl boyunca turizm hareketliliğine sahne olmaktadır.
Ali Malik Gözübol hoca Balıkesir Gönen, Yalova Gökçe’dere, Kocaleli Başiskele, İstanbul Esenyurt başta olmak üzere Türkiyenin çeşitli bölgelerinde, belediye ve özel idarelerinin talepleri üzerine belirli alanlarda çalışmalar yapıp, buradaki termal suları ekonomiye kazandırmış, bölge ekonomisinde ve halkın refahında önemli gelişmeler sağlamıştır.
Sene 2007… Ali Malik hoca Kahramanmaraş il merkezinde sıcak su araştırması amaçlı bir girişim başlattığında, “MEMLEKETİN SICAK SUYUNA GÖZ DİKTİ” şeklinde gazete manşetleri ile itham edilerek bu gayreti sonlandırılmıştır. 

Evet, sorumuzu yüksek sesle tekrarlıyoruz:
Kahramanmaraş’ta kim ya da kimler ne kazandı?
Kahramanmaraş ekonomisi ne kaybetti?
Kazanan kim oldu? Kahramanmaraş ne kaybetti?
 
Kahramanmaraşımızdan giderek yetişmiş ve mesleğinin zirvesinde insanlarımızdan ne kadar haberdar durumdayız, ne kadar yararlanmaktayız, ne kadar sahiplenmekteyiz ve ne kadar kıymet bilmekteyiz. İyi ki başta üstad Necip Fazıl Kısakürek edebiyatçılarımız sesini duyurabildi.