Kahramanmaraş Musiki Derneği 26.05.2025 günü Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Yunus Emre Kongre ve Kültür Merkezi’inde yine muhteşem bir konserle musiki severlerin karşısındaydı. Musiki Derneği Başkanı Bahaiddin Bilginer’in şefliğinde icra edilen konserde, Türk musikisinin farklı makamlarında şarkılar okundu. Salonu dolduran musiki severler unutulmaz bir gece yaşadı.

KAHRAMANMARAŞ MUSİKİ DERNEĞİ ŞEHRİMİZDE KURULAN İLK MUSİKİ DERNEĞİ

Bilindiği üzere Kahramanmaraş Musiki Derneği şehrimizde kurulan ilk Musiki derneğidir. 1974 yılından beri aralıksız olarak her yıl icra ettikleri konserlerle musiki kültürümüze büyük katkı sağlamaktadırlar. Konserdeki sanatçıların tamamı Kahramanmaraş Musiki Derneği mensubudur. Her biri farklı meslekten, tamamen amatör bir ruhla sahneye çıkan sanatçıların tamamı Kahramanmaraş Musıki Derneğinde yetişmiş sazende ve hanendelerdir.Whatsapp Image 2025 06 10 At 15.49.45 (4)

Şebnem Dokuyucu’nun sunuculuğunu yaptığı knserde yer alan sanatçıları şu isimlerden oluşmakta: Sazlar (Ney) Ahmet ALTINTAŞ, Zekeriya TANIŞ, Rümeysa KONUŞ, Kübra GÖZÜBÜYÜK, Sultan AÇIKGÖZ, Kanun Serkan KOSKOCA, (Yaylı Tambur) Ahmet GÖRÜZOĞLU, (Ut) Turan Cihat AKBEN, Burak ÜNAL, (Viyole) Huri SAYGILI, Keman Hüseyin GÜMÜŞ, (Bendir) Abdukladir TEKEREK, Zeynep KÜÇÜKKEMİKSİZ, Çağatay KOSKOCA. Koro: Yasemin KORKMAZ, Dilek EKER, Fatma Ruhan NALBANTOĞLU, SaadetGÖKOĞLAN, Ayşe KARA Filiz DOĞAN, Büşra ÖĞÜTÇÜ, Tuğçe ÇOPUR, Sermin AKINCI, Celal CEREN, Mehmet Akif CEREN, Osman Mehmet SANDALOĞLU, Bünyamin AĞGÜRBÜZ, M.Celal TEKEREK, Mehmet Cumhur ÇOBAN, Abdulgaffar POLAT, Arif GEMCİ, Ahmet Sabri BAĞCI , Ahmet BAŞKAN, Mustafa KAVGACI, Onur METİN ve Şebnem DOKUYUCU

Whatsapp Image 2025 06 10 At 15.49.45“KAYBOLDUM KAYBOLAN YILLAR İÇİNDE”

Konser, Hüzzam makamında Teoman Alpay’ın Böyle mi esecekti son günümde bu rüzgar adlı eserle başladı. Peşinden Kanun Sanatçısı Serkan Koskoca’nın Hüzzam taksimden sonra Güftesi Hikmet Münir Ebcioğlu'na ait Selâhattin İnal tarafından bestelenen Sesimde Şarkısı Aşkın Figân Olup Gidiyor" eseriyle koro devam etti. Bilindiği üzere aşk, bazen insanı mutluluktan uçuran, bazen de derin bir hüzne sürükleyendir. Güftesi Necdet Atılgan Bestesi Kadri Şençalar’a ait "Gezdiğim Dikenli Aşk Yollarında", aşkın hüzünlü ve zorlayıcı yanlarını anlatırken dinleyenlere yoğun duygusal izler bırakır. Bu eser de öyle bir eserdi. Hüzzam Makamındaki son eser, bestesi Ziya Taşkent, güftesi bir ömür sevginin peşinde koşan adam Halit Çelikoğlu’na ait bir eser, “Rüzgâr susmuş, ses vermiyor, nedendir? diye başlayan ve Gökyüzünde Duman Duman Bulutsun” şeklindeki nakaratı ile biten bu şahane eserle Bestekar Ziya Taşkent ve Söz Yazarı Halit Çelikoğlu, TRT 1990 Müzik Ödülleri’nde ikincilik ödülü almışlardı.

Whatsapp Image 2025 06 10 At 15.49.45 (1)Turan Cihad Akben’in Hicaz Makamındaki Ut taksimi ardından Solist Dilek Eker "Kayboldum Kaybolan Yıllar İçinde" Hicaz makamında okuduğu şarkı sanki zamanın insanlar üzerindeki etkisini, geçmişin yükünü ve duygusal çöküntüsünün hikâyesini anlatıyordu. Peşinden solist Saadet Gökdoğan, Yıldırım Gürses'in bestesi ve Mustafa Sevilen'in güftesiyle hayat bulan,“Körfezdeki Üç Beş Güzel" şarkısıyla devam etti. Okunan eser sanki bir yaz aşkının esintisini ruhumuza taşımıştı.

Whatsapp Image 2025 06 10 At 15.49.45 (2)“MANİ OLUYOR HALİMİ TAKRİRE HİCABIM”

Suzinak makamında sözü ve bestesi Zeki Müren’e ait bir eser, “Şimdi uzaklardasın, gönül hicranla doldu Solist Zekeriya TANIŞ icra etti. Devamında güftesi Nigar Osman Hanım'a, bestesi Tatyos Efendi’ye ait olan Hicazkâr şarkı "Mani oluyor halimi takrire hicabım” isimli eseri, Turan Cihad Akben’in Hicazkar Taksimi ardından solist Celal Ceren okudu. Türk Kadın Bestecisi ve söz yazarı Neveser Köktaş’a ait “Gül dalında öten bülbülün Olsam” eser, "Seninle Tattım Ben Her Mutluluğu" isimli şarkı Burak Ünal’ın Ut’la yaptığı Kürdi Makamındaki Taksimle solis Filiz Doğan oldu.

Whatsapp Image 2025 06 10 At 15.49.45 (3)BABADAN OĞULA SANAT COŞKUSU

Musiki Derneği Korosunda iki baba oğul vardı. Celal Ceren ile oğlu Mehmet Akif Ceren ve Serkan Koskoca ile oğlu Çağatay Koskoca. Bir de dayı yeğen… Zekeriya Tanış ve yeğeni Onur Metin. Bu çocuklar yıllardır Musiki derneğinin çalışmalarına katılarak büyüdü. Koronun en genç üyeleri Mehmet Akif ut, Çağatay ise bendirin yanı sıra tıpkı babaları gibi kanun sanatçısı olma yolunda… Çağatay Koskoca, söz ve bestesinin Muallim İsmail Hakkı Bey’e ait olduğu bilinen Fikrimin İnce Gülü” şarkısını kanunu ile icra etti.

Muhayyer Kürdi makamına geçildi. “Mevsimler Yas Tutup Çöller Ağlasın" şarkısını Koro seslendirdi. Sırada iki güzel neva makamında eser vardı. İlk eserin Bestesi Zekai Dede’e ait “Yine bağlandı dil bir nev-nihale”, ikinci eser Yunus Emre'nin Allah aşkını ve bu aşkla yaşadığı manevi halleri derin bir içtenlikle anlattığı, Selâhattin Pınar’ın eseri koro icra etti. Peşinde yine Zeki Müren’e ait bir eser. Yarım kalmışlık duygusunu ve kalp ağrısını anlatan “Bir Gönül Hikayesi anlatırdı Gözlerin” Uşşak makamında… Sultan Açıkgöz’ün Ney taksimi ardından solist Turan Cihad Akben seslendirdi.

Whatsapp Image 2025 06 10 At 15.49.44 (4)Konser, Uşşak makamındaki “Gözlerin doğuyor gecelerime” şarkıyı solist Mehmet Celal Tekerek icra etti. Daha sonra bestesi Şükrü Tunar, Güftesi Hüseyin Siret Bey’e ait Hüseyni makamında, “Geçti sevdalarla ömrüm ihtiyar oldum bugün” şarkıyı Zekeriya Tanış’ın Ney Taksimi ardından koro okudu.

Whatsapp Image 2025 06 10 At 15.49.44BAHAİDDİN BİLGİNER HÂMİ’NİN ŞİİRİNİ HÜSEYNİ MAKAMINDA BESTELEDİ: “AŞIKAM MEFTUN-İ CANAN OLMAYAN BİLMEZ BENİ”

Sıradaki Hüseyni şarkının sözleri Hâmî mahlasıyla Abdu’l-Gaffâr Baba’ya aitti. 19. yüzyılda Maraş’ta yaşamış bir divan ve tekke şairidir. Asıl adı Abdu’l-Gaffâr olan Hâmî Baba, Maraş’ta doğmuş ve burada yaşamıştır. Maraş’ta Yum Dede Zaviyesi vakfiyesinde, yani şimdiki Saatçılar Pasajı olarak bilinen yerde 1920 yılına kadar mevcut olan Maraş Mevlevihanesi’nde mesnevihanlık yapmıştır. Şiirlerinde Günümüze ulaşan tek eseri Dîvân-ı Hâmî’dir. Sözlerini Hami’nin olan ve bestesini Koro şefi Bahaiddin Bilginer’e aittir. Kahramanmaraş Musiki Derneği Başkanlığını ve Şefliğini yürüten Bilginer, 1994 yılından beri Kahramanmaraş Hz. Mevlana Kültürü Derneği mensubu olarak Aşıkam meftun-i canan olmayan bilmez beni isimli bu güzel hüseyni eseri, Bahaiddin Bilginer icra ettiler.

Whatsapp Image 2025 06 10 At 15.49.44 (1)SON YILLARIN EN BAŞARILI KONSERİ

“Hicran Oku sinem deler” eserin ardından yine hüseyni makamındaki "Kasımpaşa Kıyıları Tersane" Zeytin gözlüm sana meylim nedendir,Hüseyni makamındaki eserleri koro okudu. Sunucu Şebnem Dokuyucu’nun her şarkının hikayesini ayrı ayrı okuması, konsere ayrı bir anlam ve bilgi zenginliği kazandırdı bu vesile ile başarılı sunumu için Şebnem Dokuyucu’ya çok teşekkür ederiz. Konseri izleyenler arasında KSÜ. Öğr. Gör. Mesut Bilginer “Musiki Derneği’nin bütün konserlerini izledim bugünkü konser en başarılı konserlerden biri olmuştur, bütün ekibi tebrik ediyorum” diyerek duygularını ifade ettiler.

Whatsapp Image 2025 06 10 At 15.49.44 (3)Program sonrası K.S.Ü. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Ersin AKINCI, Musiki Derneği başkanı ve koro şefi Bahaiddin BİLGİNER’e çiçek takdim ederek hanende ve sazendelere teşekkür ettiler.

Kahramanmaraş Musiki Derneği’nin icra ettiği konser; Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi katkılarının yanı sıra Sina Yapı ve BLC Group firmalarının destekleriyle gerçekleşti. Çok sayıda izleyicinin zevkle izlediği konseri yorumlayan KSÜ. Öğr.Gör. Mesut Bilginer, “Musiki Derneği’nin bütün konserlerini izledim bugünkü konser bence en başarılı konserlerden biri oldu.” dedi. Bu vesile ile Musiki Derneği mensubu sazende ve hanendelere özellikle dernek başkanı ve koro şefi Bahaiddin Biliner’e çok teşekkür ediyoruz. Yeni konserlerde buluşmak ümidiyle…

Selam ve sevgilerle