Dünyadaki en cazibeli ve değerli maden olarak bilinen altın, hammadde olarak  bir çok alanda kullanımının yanı sıra, mücevher sektöründe kullanılmakta ve büyük talep görmektedir. Altın kelimesinin içinde asalet, zarafet, kudret ve ihtişam saklıdır. Altın takı dünya çapında binlerce yıldır yapılmıştır ve hala popülerdir.

Dünyadaki ilk altın takıları M.Ö 2500 yılında Irak’ta yaşayan eski medeniyetler tarafından yapılmıştır. Altını çok değerli sayan antik Mısırlılar da oldukça süslü altın takılar yapmışlardır. Anadolu’nun altın geçmişi ise Alacahöyük’te yapılan arkeolojik kazılarda 5000 yıllık kuyumcu atölyesi ve el aletleri bulunmuştur.

Bugün en büyük altın mücevherat pazarlarından biri konumunda bulunan Türkiye’de her yıl yaklaşık 300 ton altın ve mücevherat üretiliyor. Kahramanmaraş bu üretimde büyük pay sahibidir. Çünkü Türkiye’de altın işçiliğinin yüzde 12’ den fazlası Kahramanmaraş’ta üretilmektedir ve altın takı imalatında İstanbul’dan sonra ikinci sıradadır. Türkiye’de 22 ayar altın imalatında ise birinci sıradadır. Kahramanmaraş’ta -Kuyumcular odası verilerine göre- kayıtlı 650 civarı kuyumculuk işletmesi bulunmaktadır.

Kahramanmaraş’ta 2022 yılında 20 tonun üzerinde altın takı üretimi yapılmıştır. Kahramanmaraş’ta üretilen takılar doğudan batıya bütün illere gönderilmektedir. Aynı zamanda üretilen takılar yurt dışına da gönderiliyor. Fakat gerek gümrük işlemleri gerekse Kahramanmaraş uçak seferlerinin yetersizliği nedeniyle ihracat çoğunlukla aracı firmalar tarafından sağlanıyor. Gönül ister ki Kahramanmaraş’tan direk dünyaya açılsın!

Kuyumculuk dünya ticaretinde önemli bir sektördür. Kuyumculuk altın ve benzeri değerli hammaddelerin birtakım işlemden geçerek ziynet eşyası yapılan faaliyetler olarak tanımlanabilir. Kuyumculuk sektörü sadece ticari olarak değil aynı zamanda sanat üreten bir sektördür. Kuyumcular yaratıcı emek gücünü kullanarak üretime katkıda bulunmaktadır.

Bu manada üretim yapan firmaların üretim koşullarının iyileştirilerek, rekabet güçlerinin artması adına Kahramanmaraş Altınşehir Kuyumcular sitesi inşa edilmiştir. Kuyumcular odası Başkanı Mustafa Öz’ün öncülüğünde hayata geçirilen, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından başarılı bulunarak desteklenen bu proje altın işlemeciliği için modern ve entegre bir tesis olarak dünyada tek.

Dulkadiroğlu Belediyesi’nin sanayiye ayırdığı alanda 38 bin metrekare arsa üzerine kurulmuş olan kuyumcukentte 400 imalathane ve toptan satış yeri, 32 adet sosyal işyeri bulunuyor. İlaveten 1200 kişilik toplantı salonu ve dışardan gelecek alım heyetleri için misafirhane, 700araçlık otopark, üniversite ile ortak çalışabilecek Gemoloji laboratuvarı ve Uluslararası Ayar Evi bulunmaktadır.

Altınşehir Kuyumcukent doğrudan 6 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. Bu da- Türkiye’nin aile ortalaması olan 2,7 ile çarpıldığında- Kahramanmaraş ekonomisi için ortalama 16 bin kişilik ailenin geçiminin temin edilmesi demektir. Yıllık olarak da  yaklaşık 2-2,5 milyar TL işçilik geliri elde edilmektedir.

Sütçü imam üniversitesi Kuyumculuk ve Takı tasarım bölümü içerisinde yer alan tasarım ve 3D modelleme merkezi sayesinde altın işçiliğinde markalaşmayı sağlayacak özgün ürünler üretilmektedir. Aynı zamanda buradan mezun olan gençler kısa sürede istihdam edilmektedir.

Kahramanmaraş’ta takı üretiminde her yıl ortalama 5 kilo altın kanalizasyona karışıyor. Bu fire miktarı kuyumculuk açısından oldukça büyük bir sorun. Bu nedenle Kuyumcular Odası Başkanlığı’nın girişimleri ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteğiyle arıtma tesisi kurulması adına çalışmalar yapılmaktadır. On milyon liraya mal olacak tesisin 5 milyon lirasını bakanlık hibe edecek. Projelendirme aşaması tamamlanan bu tesis için tek ihtiyaç bu projeyi yapacak olan firma. Henüz bu konuda yol kat edilememesi nedeniyle yapımına başlanamamış. Bu projenin yapımını üstlenecek firma bulunması adına Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı’nın görüşmeleri devam etmektedir.

Son olarak, Kahramanmaraş altın takı üretiminde dünya pazarlarında özellikle bize yakın olan Dubai ve körfez ülkelerinde daha fazla yer alması adına tanıtımının yapılarak gerek ticari gerek turizm açısından canlandırılması gerekmektedir. Bunun içinde bu ülkelerde tanıtım çalışmalarına ağırlık verilmesi gerekmektedir. Bu manada yine en büyük katkı sağlayıcı durumunda olan Kahramanmaraş’ta altın ve takı fuarı için gereken şartların oluşturulması ve imkan sağlanması adına yetkililer tarafından destek sağlanmalıdır.

Sağlıkla kalın…