Bizim yılbaşımız, 6 Şubat gününe sayılı günler kaldı. Yaklaşık 9 saat arayla Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaşandığı o günden bu güne zorlu süreçte Kahramanmaraş’ın ekonomisi ve hayatın devamlılığı açısından planlanan önemli projeler ve yatırımlar birer birer hayata geçmeye başladı.

Bunlardan hayata geçen ve süreci devam edenleri “Bizim yılbaşımız, 6 Şubat günü” başlıklı yazımda kısmen sizlerle paylaşmaya çalıştım. Devam edelim… 
Henüz ilk günlerde bilindiği üzere, Kahramanmaraş’a yapılacak yatırımların önü açılması ve ekonomik canlılık için merkez ve ilçeler dahil cazibe merkezi programına alınarak, Bölgesel Teşvik Sistemi kapsamında 6. Bölge Teşviklerinden faydalanması sağlandı. Kahramanmaraş’a ek motorlu taşıtlar vergisi istisnası getirildi. SGK prim ödemeleri ve borçları, kredi kartı borçları ve vergiler noktasında ileri tarihli ertelemeler yapıldı, kolaylıklar sağlandı. Hasar ödemesi, taşınma yardımı, kira desteği vb. gibi çeşitli destekler sağlandı. Kısa bir süre önce artan kiralar ve enflasyon nedeniyle kira desteği miktarı arttırıldı.
Şimdilerde, Merkez Küçük sanayi Sitesinde 1200 yıkık veya ağır hasarlı durumda bulunan işyerlerine yönelik yerinde dönüşüm çalışmaları kapsamında birinci etap için ihale süreci başlamış durumda. Yerinde dönüşüm için başvurular alınıyor.  
Şu anda içinde Türkiye’nin en büyük 12. OSB’si (Erkenez OSB) bulunduğu 6 OSB’miz var, fakat “Yeni Kahramanmaraş” için daha fazlası gerekli diye seslendik! Devletimiz, Kahramanmaraş Gaziantep karayolu 28. Km’sinde Tomsuklu mevkiinde planlanan Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ihalesi gerçekleştirildi. Bu proje, yeni Şehrin ekonomisine önemli bir katkı sağlayacak ve istihdam imkanlarını artıracaktır. Sırada Kahramanmaraş Enerji İhtisas OSB’nin kurulması var…
Kahramanmaraş, Türkiye’de birçok alanda olduğu gibi Savunma sanayinde söz sahibi olmak istiyoruz dedi. Devletimiz, uçak parçaları üretmek üzere TUSAŞ yatırımını Kahramanmaraş’a getirdi. İçinde bulunduğumuz Şubat ayının sonlarına doğru Türkoğlu’nda bulunan tesisin açılışı gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Bu yatırım aynı zamanda Kahramanmaraş için yeni istihdam alanı demektir.
Depremde 19 okulumuz yıkılmış, 12 okulumuz acil yıkılacak, 64 okulumuz ağır hasarlı,72 okulumuz orta hasarlı, 426 okulumuz az hasarlı, 395 okulumuz hasarsız raporu verilmişti. Bunlardan az hasarlı ve hasarsız olan 821 okulumuzun tadilat bakım ve onarımları yapılarak eğitim öğretime hazır hale getirildi. Yıkılan ve kullanılamaz durumda olan okullar için hayırseverler ve devlet tarafından yapılan planlamalar sonucunda okul inşaatlarına başlandı.
Kahramanmaraş ecdadın inşa ettiği yapılar, varlıklar önemli dedi. Deprem sonrası hasar gören taşınmaz kültür varlıklarının enkazlarının korunmasına yönelik gerekli işlemler yapıldı ve camiler başta olmak üzere 43 vakıf eseri için gerekli koruma tedbirleri alındı. Camilerimizin bir kısmında restorasyon noktasında süreç başlatılmış, çalışmalar devam etmektedir.
Kahramanmaraşlı ayakta kalan hastanelerin ihtiyacı karşılamadığını, koridorların tıklım tıklım olduğunu, doktorların kapısında uzun hasta kuyruklarının oluştuğunu ifade ediyorlar. Bu gerek hastane çalışanları ve doktorlar, gerekse hasta açısından sürdürülmesi oldukça zor bir durumdur. Böyle gidemez, gitmemeli diye seslendik! Devletimiz kısa sürede 5 yeni hastane ve 2000 yatak Kapasitesiyle sağlıkta dev bir yatırım müjdesi verdi. Kahramanmaraş’a yapılacak sağlık tesislerinin planlamaları yapıldı ve ihale ve yapım süreçleri devam ediyor. 
İlk etapta il merkezinde aratan sağlık hizmeti ihtiyacına çözüm üretebilmek adına Acil Durum Hastanesi otogar yanında hayata geçirildi. 400 yatak kapasiteli, 70 poliklinik odası, 12 tam donanımlı ameliyathane ve 80 yoğun bakım yatak kapasiteli hastane bu yıl içerisinde hizmete başlayacak. İnşası hızla devam ediyor. Yine deprem izolatörlü olarak inşası devam eden Ferhuş Sağlık Kompleksi ve Türkoğlu Acil Durum Hastanesi’nin de kısa sürede faaliyete geçmesi planlanmaktadır. Sırada 1000 yataklı şehir hastanesi var…
Önümüzdeki günlerde Afet Yeniden İmar Fonu’nun faaliyetlerine başlaması planlanmaktadır. Maliye Bakanlığına bağlı olarak çalışacak bu fonun kaynakları yurt içi ve yurt dışı nakdi bağışlar, yardımlar, hibe ve tahvil dahil krediler ile bütçeden ayrılacak ödeneklerden oluşacağı ve fonun kaynakları doğrultusunda belirlenen projelere yönelik olarak finansman sağlayacağı belirtildi. Dileğimiz, depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ın bu fondan en verimli şekilde fayda sağlaması…
Yaşanan acıların ardından, hayata geçen önemli projeler ve hizmetler şehrimizi dolayısıyla yaşamımızı daha iyiye taşımak adına umut veriyor. Ancak henüz eksiğimiz gediğimiz çok fazla. Bu nedenle, “Yeni Kahramanmaraş” yolunda hedeflere doğru adımlar atmak, hayal edilen yaşamın inşa edilmesi için seslenmeye devam ediyoruz. Devletimiz kadim şehrin seslenişine bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonrası için de kayıtsız kalmayacağını biliyoruz, inanıyoruz…
Biz yeter ki, Kahramanmaraş için istemekten, talep etmekten geri durmayalım!
Kahramanmaraş için her gün, her saat, her dakika önemli…
Şimdilik sağlıcakla…