Demokrasiden bahsedildiğinde ilk akla gelen genelde siyasettir. Hele ki 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve 28.dönem Milletvekilliği seçimlerine iyice yaklaştığımız şu günlerde…

Siyasi demokrasi, demokrasinin en bilinen uygulama alanıdır. Halkın seçimler aracılığıyla temsilcilerini belirleyerek yönetim sürecine katılımı ve siyasi kararların halkın görüşlerine dayandırılması siyasi demokrasinin temel prensibidir. Ancak demokrasi sadece siyasi alanda değil her yerde ve her zaman etkili olabilecek bir düşünce biçimidir. Evde, okulda, işyerinde, sosyal, kültürel, çevre gibi birçok alanlarda da uygulanabilir, uygulanmalıdır!

Demokrasi, günümüzde toplumların yönetim ve karar alma süreçlerinde en önemli değerlerden biridir ve toplumun tüm bireylerine eşit haklar sunar ve herkesin söz sahibi olmasını sağlar.

İşyerinde demokrasi önemli kararlar almadan tartışmak, kararları oylamak ve çoğunluk katılımıyla uzlaşı sağlanan kararları uygulamaya geçirmek gibi demokratik uygulamaların hayata geçirilmesi esasına dayanır. İşyerlerinde demokrasi sayesinde çalışanlar karar verme süreçlerine dahil olur ve bu sürece katılım da çalışanların işleriyle ilgili daha mutlu ve tatmin edici bir deneyim yaşamalarına neden olur. Demokratik bir yaklaşım, işyerlerinde çalışanlar arası daha eşit bir şekilde iletişim kurulmasına olanak tanır.

Sosyal demokrasi, sosyal hakların korunmasını ve sosyal adaletin sağlanmasını ifade eder. Demokrasi, toplumun her kesiminde insanların fikirlerine saygı gösterilmesini, hukukun üstünlüğünün sağlanmasını, açık ve şeffaf bir yönetim süreci izlenmesini teşvik eder. Demokrasi, insanların düşüncelerini ifade edebilmelerini, eşit bir şekilde yönetim sürecine katılabilmelerini ve toplumsal barışın korunmasını sağlar.

Demokrasi bir kültürdür, bir yaşam tarzıdır ve toplumsal hayattaki önemi çok büyüktür. Kültürel demokrasi, çeşitliliğin ve farklı düşüncelerin ifade edilmesini ve kabul edilmesini teşvik eder. Demokrasi, her toplumun kendi ihtiyaçlarına ve kültürel özelliklerine göre şekillenir ve uygulanır. Bu nedenle demokratik değerleri benimsemek ve yaşatmak, toplumun her kesimi için önemlidir.

Demokratik toplum demek, bireysel sorumluluk sahibi, katılımcı ve adalet odaklı bireyler demektir. Bunun yolu için de demokratik değerlerin ve davranışların öğrenilmesi gerekir. Bu öğrenmenin ilk başladığı yer ise ailedir. Ailede bireylerin fikirleri, düşünceleri önemsenir, kararlar konuşarak ortak alınır, işlerde sorumluluk paylaşılır ise aile üyeleri arasındaki bağlarda o denli güçlü olur.

Aileden sonra öğrenmenin devam ettiği yer okuldur. Okullarda demokrasi uygulaması, öğrencilerin öğrenme süreçlerine daha fazla katılımını sağlar. Öğrencilerin özgüvenlerinin artmasına ve kendilerine daha fazla güvenmelerine neden olur. Öğrencilerin karar verme süreçlerine dahil edilmesi, onların kendi öğrenme hedeflerini belirlemelerine ve kendilerini geliştirmelerine olanak tanır.

Demokrasi her yerdedir. Değilse de olmalıdır! Ve toplumsal hayatın her alanında da uygulanabilir. Toplumun her kesimindeki bireylerin fikirlerine saygı gösterilmesi ve karar verme sürecine dahil edilmesi, toplumda daha güçlü ve birbirine bağlı bir toplum oluşmasını sağlar.

Demokratik bir yaklaşım, çalışanların, öğrencilerin, aile bireylerinin ve toplumun diğer kesimlerinin birbirleri arasında fikirlerine saygı gösterilmesini mümkün kılar.

Son olarak, 6 Şubat depremiyle büyük yıkıma uğrayan Kahramanmaraş her yönüyle yeniden inşa sürecinde. Bu süreçte konunun uzmanlarının, esnaf, meslek odaları, yerel basın vs. kısaca halkın görüşü alınarak sürece dahil edilmesi son derece önemlidir. Demem o ki süreçler ve kararlar halka sunulmalı, bilgilendirilmesi sağlanmalıdır. Böylelikle halkın katılımı ve denetimi sağlanarak, Kahramanmaraş’ın yeniden inşa süreci demokratik bir şekilde yönetilebilir.

Ayrıca, ortak akılla hareket edilmesi gerekliliği aşikar. Çünkü Kahramanmaraş’ın deprem nedeniyle içinde bulunduğu durumun en büyük nedenlerinden biri, geçmiş depremlerden sonra şehrin fay hatlarının olduğu yerlere ikinci kez inşa edilmesi ve kat izinlerinin dışına çıkılmış olmasıdır.

Bundan sonra atılacak her adım, Kahramanmaraş’ın geleceğini şekillendirecektir!

Sağlıcakla kalın…