Ne zaman Türkoğlu ilçesine yolum düşse, kendimi bir sanatetkinliği içinde buluyorum. Yöre insanı ve bir kültür adamı olarak bundanmutluluk duyduğumu ifade etmeliyim. İki hafta önce Prof. Dr. Durmuş Öztürk’ünTürkoğlu Belediye meydanındaki Gâvur Gölü fotoğraf sergisinin açılışınakatılmıştım. Sergideki yılların özenli emeği, birikimi, birbirinden ilginçgeçmişteki flora ve fauna cennetine tanıklık eden tablolarda nostaljik birdoyum alanı yakalamıştım.

          SerdeGâvur Gölü sulak alan sevdası var ya… Onlarca yıldan beri bu sevdayıdillendiren ben ve benim gibi doğa sevdalıları… Derdimizi sağır sultanaduyurduk ama yetkili ve ilgililere, sorumlulara duyuramadık, bir türlü… Bu gölükurutanlar, Gâvur Gölü anısına bir sulak alan oluşturulması için gölün en düşükkotunda yer alan 1211 parseldeki 3780 dk. (dönüm) alanı, toprak tevziprogramının dışına alarak hazineye tescil etmişlerdir. Bu arazinin amacıdoğrultusunda kullanılması için hiçbir yasal engel olmadığı halde, ilgili veyetkililerin uygulamaya geçmemesi anlaşılır gibi değil… Yoksa sorun siyasierkte mi düğümleniyor? Sorusu takılıyor, insanın aklına… Siyasilerimizden uzunvadeli geleceğe dönük projelere duyarlılık göstermelerini bekliyoruz. Baştanberi bu arazi, bir köyün işgalinde. Buna göz yumanların geleceğe karşı ağır birvebali üstlendiklerini düşünmek bile istemiyoruz.

          Dileğimizo ki dünya ekosisteminde önemli bir kuş göç yolu üzerinde bulunan ve yoğun birkuş popülasyonunu ağırlayacak olan, bu projenin bir an önce gündeme alınarak gerçekleştirilmesidir.Yalnız kuşlar için değil, balıklar için de önemli bir yaşam alanı oluşacak. Buarada yakın arazilerin taban suyu beslenecek, çere ekolojisi, ekonomisi veturizmine olumlu yansımaları olacaktır.

         Hafta sonuise, Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş’un öncülüğünde, Ressam M. AkifOrçan’ın organizasyonunda bu sene üçüncüsü düzenlenen ulusal ve uluslar arasıressamların katıldığı, resim çalıştayının bir haftalık sanatsal ürünlerinin,belediye hizmet binası salonunda açılan sergisini takdir ve beğeniyle izledik.

      Resim vefotoğraf sanatları, güzel sanatların ikizleri olarak görülebilir. Böyle deolsa, fotoğraf sanatının oldukça yeni ve teknolojinin desteğinde son zamanlardaönem kazandığı gerçeği göz ardı edilemez. Oysa resim sanatı, insanlıklayaşıttır.  Hiçbir güzel sanatın olmadığı,insan estetiğinin henüz keşfedilmediği, tarih öncesi ( Prehistorya) Mağaradöneminde ilkel de olsa resim sanatı vardı. Bu dönemin ilk zamanlarında vücut dilininyanında, resmin çok yaygın görsel bir dil işlevi yaptığını biliyoruz. Ogünlerden günümüze kadar varlığını sürdüren mağara duvar resimleri bu savın enönemli tanıklarıdır.

          Kuşkusuz,uygarlık geliştikçe estetik alanımızı doyuma ulaştıran güzel sanatların sayısıda artmıştır. Bu bağlamda tüm güzel sanatlar evresel bir uğraş alanıdır,diyebiliriz.

Sanat uygar ulusların, kentlerin ruhudur. Nasıl ruhsuzbir insan düşünemezsek, sanatsız bir uygarlık da düşünemeyiz. Vatan kavramı ilebu değerleri ifade ettiğimizi unutmayalım. Bu yüzden ki her millet üzerindeyaşadığı yurdu vatanı olarak algılar, ona toprak altı ve üstüyle sahip çıkar.Çünkü orada tüm değerleriyle geçmişi vardır. “Vatan gibi diyar, ana gibi yar olmaz” Atasözünün içeriği de budur.

           Ayrıcagüzel sanatların bu ikizi, zamanı durduran, geçmişle geleceği buluşturan birişlevselliğe de sahip olduğunu düşünüyorum. Zaman- zaman kartpostallarda,fotoğraf albümlerinde geçmişe yolculuk yapmamız, nostaljik bir alanda avunmamızda bu yüzdendir, demeye çalışıyorum.   

          Bu vesileyle Türkoğlu 3. Resim Çalıştayınakatılan tüm ressamlarımızı, düzenlemeyi yürüten ressam M. Akif Orçan’ı yürektenkutluyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyorum. Keza bu sanatsaletkinliğe öncülük ve ev sahipliği yapan ve hep ilklere imza atan çağdaş ufuklu,Türkoğlu ilçe Belediye Başkanı Sayın Osman Okumuş’u                 

bu örnek yaklaşımları nedeniyle kutluyor, başarılarınındevamını diliyorum.