Kadına şiddet nedense bir türlü bitmiyor.Günümüzde de maalesef gittikçe artmaktadır.Hemen hemen her gün ülkenin her hangi bir yerinde , öldürülen ,yaralanan,dövülen tecavüze uğrayan kadına uygulanan şiddet eksik olmuyor. Kadınlar değişik amaçlarla şiddete uğruyorlar. Bunun çeşitli nedenlerini öğrenmek istersek şöyle sıralayabiliriz.

1-Kadınlar eğitimden yoksun bırakılarak eve mahkum edilmek isteniyor. Senin görevin evinin işleri ve çocuklarını yetiştirmek deniyor.

2-Ekonomik faaliyetleri yasal ve geleneksel birçok engelle kısıtlanıyor.

3-Çalışma yaşamında birçok haksızlık ve ayrımcılıkla karşılaşıyor.

4-Ekonomik bağımsızlığı olmayan , korumasız ve zayıf kadınlar,kendi kaderlerine terk edilerek ,erkeğin vereceği harçlığa mecbur bırakılıyor.

5-Çocuk yaşta evlendirilerek , evliliğin ağır sorumluluğu yükleniyor. Geçenlerde meydana gelen Kader’in olayı , henüz ilköğretim  çağındaki bir çocuğun hiç hak etmediği bir çile değil mi?

Bu sebepleri daha çoğaltabiliriz.Öyleyse kadına yönelik şiddetin azalmayıp artması,devletin ve toplumun duyarsızlığından kaynaklanıyor diyebiliriz.Bu da kadının hak arama, direnme ,kendine güvenme gücünü zayıflatıyor.Ekonomik ,siyasal ve etnik sorunlar kadına şiddeti etkiliyor.

Bu durum sadece yurdumuzda değil,dünyada ki  kadınların yarısı da ,çeşitli sebeplerle yakınlarından,eşlerinden şiddet görüyor. Şiddetin hangi sebeplerle uygulandığını sıralayacak olursak:

1-Evlilik dışı çocuk sahibi oldu gerekçesiyle,şeriat kurallarına göre taşlanarak öldürme.

2-Kadın ticaretinde kullanılma. 3-Bazı toplumlarda hala kız çocuklarının doğar doğmaz öldürülmesi.

4-Birlikte olduğu kişi veya başka yollarla tecavüze uğrama.

5-Aile içi şiddet yüzünden hayatını kaybetme. 6-Kıskançlık yüzünden öldürülme.

7-Savaşlarda  tecavüz olaylarına maruz kalma v.s

Yurdumuzda gerek fiziksel gerekse psikolojik sebeplerle şiddet gören kadın yüzdesi %95 tir. Magazin haberlerinde ,sokak ortasında  bıçaklanan,dayak yiyen veya çocuklarının gözü önünde silahla öldürülen kadınların haberleri,namus ,töre cinayetleri,koca ,baba,erkek kardeş,sevgili dayakları  hiç eksik olmuyor. Fiziksel,sözel ve cinsel tacize uğrayan kadınların ,dinsel,geleneksel,ön yargılarla şiddete uğramaları meşrulaştırılıyor.O zaman  kadına şiddetin sona ermesi için çare nedir? Şöyle sıralayabiliriz:

1-Devletin çeşitli kurumlarla buna bir çözüm bulması lazım. 2-şiddete uğrayan kadınlar için güvenilir sığınma evlerinin her il ve ilçelerde sayısının artırılması şart. 3- Ücretsiz danışmanlık ,psikolojik ve tıbbi destek yapılması gerekli. 4-Aile içi şiddeti önlemek için, eğitim programlarının başlatılması ivedilikle yapılmalı. 5- Kadınlara ekonomik özgürlük imkanlarının sağlanmasına çalışılmalı. 6-Medya şiddeti teşvik edici yayınları malzeme olarak kullanmamalı. 7-Şiddet uygulayan kesimlerdeki sorumlu kişilerin yargılanması ve caydırıcı yasal tedbirlerin alınması mutlaka sağlanmalı.

Kadına şiddet günümüzün en önemli  sorunlarından biridir.İnsan hakları ihlalidir.Ayrıca bir insanlık suçudur.Genelde refah düzeyi daha düşük ailelerde şiddet olayları daha fazla yaşanmaktadır.Eğitimle şiddet arasında önemli bir ilişki vardır. Eğitimli bir anne eğitimli  toplumu oluşturur.

Kadına yönelik şiddetin önüne geçmek ve bunun son bulması için çözümü biraz daha açabiliriz. Üniversiteler ,medya,sivil toplum kuruluşları ortak bir çalışma yaparak,hazırladıkları raporu ,hükümet ile paylaşarak önleyici hususların devreye girmesini sağlayabilirler.Ayrıca kadınlarımızın toplumsal alanda kendine yer edinmesi ve öneminin artırılması, kadına yönelik ayrımcılığın ve şiddetin önüne geçilmesi,bu konudaki mevzuatın uluslar arası standartlara ulaştırılması,kadına yönelik eğitim ve araştırma projelerinin yürütülmesinin hayata geçirilmesi gibi gerekli çözümler üretilebilir.

Kadına  hak ettiği değerin verilmesi,saygı duyulması,şiddet görmeden yaşayabileceği bir ortamın sağlanabilmesi dileğiyle.

                                                                                                                                             SEHER TÜRKER

                                                                                                                                             15.01.2014