Romatoid artrit veya RA son zamanlarda sık duymaya başladığımız, vücudun bağışıklık sisteminin sağlıklı eklemlere saldırdığı, ağrıya, iltihaplanmaya, sertliğe ve bazen fonksiyon kaybına neden olduğu inflamatuar bir otoimmün hastalıktır. Zamanla, romatoid artritin neden olduğu iltihaplanma; kronik ağrılara veya denge ile mücadelelere yol açabilir. Tam olarak tedavisi olmasa da ilaçlar, yaşam tarzı ve beslenme değişiklikleri gibi müdahaleler eklem hasarının ilerlemesini önlemeye veya yavaşlatmaya ve semptom yönetimine yardımcı olabilir. Romatoid artritin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Gelişim riskini artırabilecek faktörler arasında yaşlanma ve genetik yer alır. Amerikan Romatoloji Derneği’ne göre, RA teşhisi konan kişilerin yaklaşık %75'i kadındır. Ek risk faktörleri arasında sigara, obezite, anneleri sigara içen çocuklar gibi erken yaşta maruz kalma sayılabilir. Emzirmenin riski azalttığı bulunmuştur.

Kanıtlar sınırlı olsa da, bazı araştırmalar diyetin romatoid artritin önlenmesinde rol oynayabileceğini öne sürüyor. Araştırmacılar, yaklaşık 170.000 kadınla yapılan çalışma ile daha sağlıklı bir genel beslenme düzeninin  55 yaş ve altındaki kadınlarda riskin azalmasına yol açtığını buldu. Başka bir çalışma da Akdeniz diyetinin bu rahatsızlığı önleme potansiyeliniz öne sürüyor. Yani düzenli ve sağlıklı beslenme her konuda olduğu gibi bu konuda da mutlaka engelleyici ve faydalıdır.

Hastalık sürecinde ise yine en çok önerilen diyet çeşidi Akdeniz diyeti. Beslenmenin önemli olduğu kadar besin takviyeleri de önemli. Zencefilin içindeki kurkumin iltihap atıcı özelliğinden dolayı mutlaka semptomları hafifletecektir. Aynı şekilde düzenli probiyotik alımının da süreci daha rahat geçirmenizi sağlayacağından emin olabilirsiniz.

Doktorlar  artritli yetişkinlerin her hafta en az 150 dakika orta düzeyde fiziksel aktivite yapmasını önermektedir. Araştırmalar, fiziksel aktivitenin romatoid artritten kaynaklanan ağrıyı yönetmeye yardımcı olabileceğini ve RA'lı insanlar için yaşam kalitesini iyileştirebileceğini göstermiştir.