İster yeme alışkanlıklarınızı iyileştirmeye çalışıyor olun ister birkaç kilo vermeye çalışıyor olun, muhtemelen lifin vücudunuz için ne kadar önemli olduğunu duymuşsunuzdur. Örneğin, daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur, böylece öğleden sonraları akılsızca atıştırmayı azaltabilirsiniz. Ancak lif, tonlarca başka sağlık yararı ile birlikte gelir. Lif en önemli besinlerden biridir. Diyabet, kalp hastalığı ve bazı kanser türleri gibi belirli hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olur. Ayrıca kilo yönetiminde büyük rol oynar. Lif, tahıllar, mercimek, baklagiller, sebzeler ve meyveler gibi çoğu besinde bulunur, bu nedenle karnınızı doyurmak için bir ek almanıza gerek yoktur . Bol miktarda gerçek yemek seçeneğiniz var! Ne yazık ki çoğumuz yeterince lif alamıyoruz. Kadınlar için ideal sayı, yaşınıza bağlı olarak günde 23 ila 28 gram lif arasındadır. Ancak, hayattaki her şeyde olduğu gibi, lif konusunda da aşırıya kaçmak şişkin ve gazlı hissettirebilir. FDA'ya göre, gıdaların "yüksek lif" olarak adlandırılabilmesi için 5 gram lif içermesi gerekir. Ancak bu eşiğin altına düşen yiyecekleri dahil etmek de iyidir. İşte daha sağlıklı, daha uzun bir yaşam sürmek için diyetime dahil ettiğim lif açısından zengin gıdalar ve bu gıdaları zevkle tüketmek için tavsiyeler;

Avokado lif içeriğine ek olarak, kalp sağlığını iyileştirme ile bağlantılı sağlıklı yağlar ile doludur. Avokado tüketmenin en iyi yolu kahvaltılarda püre halinde ekmeğin üzerine sürmek veya salatalara eklemek.

Ahududu lif haricinde birçok faydalı vitamin, mineral ve antioksidan içermektedir. Ayrıca glisemik indeksi düşüktür, yani kan şekerini yükseltmezler. Yapılan bir araştırma, günlük taze meyve ve özellikle de ahududu yemenin diyabet geliştirme olasılığınızı %12 oranında azaltabileceğini gösteriyor. Hızlı bir atıştırmalık olarak bir avuç yiyebilir veya yulaflı kaselerinizin üzerini süslemek için kullanabilirsiniz.

Yulaf; lif, demir, çinko ve magnezyum dahil olmak üzere diğer önemli besinleri içeren glütensiz bir tam tahıldır. Kan şekerinizi, kalp sağlığınızı ve hatta kilonuzu bile yönetmeye faydalı. Yulafın en güzel tüketimi bence yulaf lapası olarak ama bugünlerde yulafla ilgili birçok yaratıcı tarif de bulunmakta.

Mercimek porsiyon başına etkileyici miktarda lif içerir ve aynı zamanda mükemmel bir protein kaynağıdır. Günlük 150 gram mercimek almak, kan basıncını ve iltihabı iyileştirmeye yardımcıdır. Kültürümüzde çokça olan mercimek çorbası veya mercimek köftesi uygun porsiyonlar ile sık sık tüketilebilir.