Bir diyetisyen olarak, insanlara her zaman diyet lifinin - takviyelerden değil gıdalardan aldığınız tür – güç için bir madde olduğunu söylerim. Araştırmalar yeterli miktarda lif alımının kalp hastalıkları, felç, bazı mide rahatsızlıkları ve tip 2 diyabet riskini gözle görülür miktarda azalttığını gösteriyor. Ayrıca lifin faydalarının belirli bir rahatsızlığın ötesine geçtiğine dair kanıtlar da var. Daha fazla lif yemek, toplumların ölüm oranını düşürüp ölüm yaşını geciktirebiliyor. Dünyada ‘Mavi Bölgeler’ olarak adlandırılan en uzun yaşayan insanların olduğu bazı bölgeler vardır. Bu bölgedeki insanların fasulye, nohut, mercimek gibi temel besin maddesi olarak lif içeren besinlerden bol bol tükettikleri bilinmekte. Ulusal araştırmalar , özellikle tahıllardan daha fazla miktarda lif tüketen kişilerin, daha az miktarda lif tüketenlere kıyasla dokuz yıllık bir süre içinde ölme riskinin önemli ölçüde daha düşük olduğunu da gösteriyor. Yani lif kaynakları insanlık için bir mucize. Doğru ve yeterli miktarda lif alımını gerçekleştirmek için aldığınız her 1000 kalori için 14 gram lifi tamamlamaya özen göstermelisiniz. Lif vücut tarafından parçalanmaz. Bunun yerine, sindirilmeden vücuttan geçer ve vücudun şeker kullanımını düzenlemeye yardımcı olarak açlığı ve kan şekerini kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Lifler iki çeşide ayrılmaktadır: çözünür lifler ve çözünemeyen lifler. Çözünür lifler glikoz seviyelerini düşürmeye yardımcı olur ve kan şekerimizi düzenler, kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Çözünemeyen lifler gıdaların sindirim sistemimizde hareket etmesine yardımcı olur ve kabızlığı önler. Lif takviyesi alınabilir fakat lif içerikli gıdalar tükettiğimizde bu gıdalardan birçok faydalı vitamin ve mineral de sağlamış olacağız. En iyi lif kaynakları tam tahıllar, taze meyve ve sebzeler, baklagiller ve kuruyemişlerdir. İşte daha sağlıklı, daha uzun bir yaşam sürmek için diyetime dahil ettiğim lif açısından zengin gıdalar ve bu gıdaları zevkle tüketmek için tavsiyeler; Avokado lif içeriğine ek olarak, kalp sağlığını iyileştirme ile bağlantılı sağlıklı yağlar ile doludur. Avokado tüketmenin en iyi yolu kahvaltılarda püre halinde ekmeğin üzerine sürmek veya salatalara eklemek. Ahududu lif haricinde birçok faydalı vitamin, mineral ve antioksidan içermektedir. Ayrıca glisemik indeksi düşüktür, yani kan şekerini yükseltmezler. Yapılan bir araştırma, günlük taze meyve ve özellikle de ahududu yemenin diyabet geliştirme olasılığınızı %12 oranında azaltabileceğini gösteriyor. Hızlı bir atıştırmalık olarak bir avuç yiyebilir veya yulaflı kaselerinizin üzerini süslemek için kullanabilirsiniz. Yulaf; lif, demir, çinko ve magnezyum dahil olmak üzere diğer önemli besinleri içeren glütensiz bir tam tahıldır. Kan şekerinizi, kalp sağlığınızı ve hatta kilonuzu bile yönetmeye faydalı. Yulafın en güzel tüketimi bence yulaf lapası olarak ama bugünlerde yulafla ilgili birçok yaratıcı tarif de bulunmakta. Mercimek porsiyon başına etkileyici miktarda lif içerir ve aynı zamanda mükemmel bir protein kaynağıdır. Günlük 150 gram mercimek almak, kan basıncını ve iltihabı iyileştirmeye yardımcıdır. Kültürümüzde çokça olan mercimek çorbası veya mercimek köftesi uygun porsiyonlar ile sık sık tüketilebilir. Tabi ki bu besinleri liflerin sadece bir kısmı. Normal ve düzenli bir şekilde beslenmek her şeye mutlaka iyi gelmektedir. Sağlıklı günler dilerim.