Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğünün İşbirliği Sonucunda  

MASAL GELENEĞİ TEKRAR CANLANIYOR

Bu yıl ilk kez 18-22 Kasım tarihleri arasında yapılacak 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılının ilk ara tatilinde, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından çocuklara yönelik MASAL OKUMA VE MASAL DİNLETİSİ faaliyeti, modern dünyada masal geleneğini tekrar canlandırmaktadır. Masal gibi çocukların hayal dünyasını okşayıcı önemli bir edebi türü, çocuklarımızla buluşturan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teşekkür ederim.

Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürümüz sayın Cemal Yılmaz, tüm çalışmaların merkezine ‘çocuğu koymalıyız…’ diyen, “çocuk” ile ilgili faaliyetlere önem veren değerli bir Bürokrattır.

Çalışmanın masal anlatımı ise sayın Salman Kapanoğlu tarafından yapılmaktadır.

Salman Kapanoğlu, hayatını anlatıma adayan, çeşitli sunumlar yapmış, tiyatro ve gösteri sanatında son derece kabiliyeti yüksek değerli bir Edebiyat insanıdır. Kendisine de ayrıca teşekkür ederim.

Masal Neden Önemlidir?

Albert Einstein diyor ki; “Eğer çocuklarınızın zeki olmasını istiyorsanız, onlara masal okuyun. Eğer onların daha zeki olmalarını istiyorsanız, daha fazla masal okuyun.” Küçükken anne ve babanız size neden masal okurlardı merak ettiniz mi hiç? Çünkü inanın masallar çocukların hayal gücü ve yaratıcılıkları üzerinde çok büyük etki ediyor. Masallar çocuklara sorunlarla nasıl baş etmeleri gerektiğini gösteriyor: Birer yetişkinken bile hikâyelerde ki karakterlerden öğrendiklerinizi düşünün. Çünkü okurken ve dinlerken karakterlerle hayatımızı, hayallerimizi, hayal kırıklıklarımızı özdeşleştiririz. Unutmayın, masallar çocukların hayatlarında onların yollarını aydınlatan, hangi yoldan gitmesini gösteren ışıklar gibidir.

“Masallar çocuklara ejderhaların var olduğunu anlatmaz, çocuklar zaten ejderhaların var olduğunu biliyorlardır. Masallar çocuklara ejderhaların öldürülebileceğini anlatır.” G.K. Chesterton

(Burada ejderha ile kastedilen hayattaki zorluklar, kötülüklerdir ve aslında birçok masalda kötü karakterlerin yok edilmesi çocukların bilinçaltına aynı mesajı vermektedir; yani sonunda cadıların fırına atılması, kötü kurdun suya düşmesi emin olun çocuğunuzun bilinçaltı için gereklidir .)

Masallar çocukların duygusal yönden güçlenmelerine faydalı olur

Masallar aslında gerçek yaşamdaki olayların fantastik bir boyutta ele alınışıdır. Çocukların bu hayatta kötü şeylerin herkesin başına gelebileceğini anlatır bu bir beyaz atlı prens veya dünyalar güzeli iyi huylu bir prenses bile olabilir. Çünkü neden biliyor musunuz? Bu hayatta kimse zorluklarla karşılaşmamanın bir garanti yolunu bulamamıştır. Bu nedenle çocuklarımızı duygusal olarak hazırlamalıyız. Onların duygusal kaslarını güçlendirmeli, zor zamanlarında asılabilecekleri bir dal, kendilerini koruyabilecekleri duygusal sığınaklar oluşturmalarına yardımcı olmalıyız. Eğer onları en ufak zorlukta kollarınızın altına alıyor, kendi hayal kırıklıklarıyla baş edebilmelerine izin vermiyorsanız bu konuda tekrar düşünmek için hala geç değil.

Masallar evrensel değerleri öğretir

Birçok kültürde benzer masallar anlatılır ve o masalın yüzlerce versiyonunun hepsini okuduğunuz da aynı sonuca ulaşırsınız. Hayatın anlamını hikâyede bir kez daha bulur, iyiliğin kötülük karşısında hep üstün geldiği ve gelmesi gerektiği ümidini bir kez daha içinize işlersiniz.

Masallar ebeveynlerin çocuklarına eleştirel düşünme yeteneği kazandırmalarını sağlar

Denizkızı masalını birçoğumuz biliyordur diye düşünüyorum, özellikle Disney versiyonunda denizkızının hayatını bir erkek için feda edişi pekte çocuklarımızın örnek almasını isteyeceğimiz türden olmadığı kesin. Fakat bu masalda kaçırdığımız nokta bu konuyu çocuğunuzla tartışma fırsatını size sunabiliyor olmasıdır. Uygun bulmadığınız masalların ardından konuşarak-tartışarak- çocuğunuzun aklında sorular, cevaplar oluşmasını sağlayarak tamamlayabilir ve çocuklarınıza eleştirel düşünme becerisi kazandırabilirsiniz.

Masal Dinletisi Programında Emeği Geçen;

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Hayrettin Güngör’e,

Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Cemal Yılmaz’a,

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Sayın Duran Doğan’a,

Masal anlatımcısı Sayın Salman Kapanoğlu’na tekrar teşekkürler…