Medeniyetlere ışık tutan, uygarlıkları inşa eden, hayatlara form veren düşünceler her zaman bilgiden beslenir. Böylelikle yükselir, genişler ve hayatlar bularak formunu orada yaşar.

Şehirler medeniyetlere ses olan yerli olduğu kadarda evrenseldir. Duyguları yaklaştıran sanattır. Öfkeleri kabartan, anlamı dolduran, günleri aydınlatan, geceleri efsunlayan yargılayan, yıkan, tarihi saran…

Bu gün silinmiş gibi görünenin, üzeri küllenmiş gibi görünenin endişeli bir yanıyla dramatik ve ağır gelen bir gerçektir, ancak çok acıtmasın kalbinizi. Çünkü bir gün insanlar “modern uykusundan uyanmak” istediklerinde dönüp bakmak zorunda kaldıkları yeniden patlamak istedikleri şeyler kitap ve dergilerdir.

Son yıllarda gazetelerin ve birçok yayın organlarının okuyucu bulmakta güçlük çektikleri günlerden geçiyoruz. Yazılı basının yerini dijital basına devretme düşünceleri ağırlık kazanmaktadır.

Yüzyılımızda kitaplar, dergilerin elbette kutsanamaz yeri vardır. Ancak internet ,(sosyal medya) her şeyin üzerinden geçti. Tüm işlemler online sistemle gerçekleşiyor... Bu teknoloji harikası evlerimize cep telefonumuza kadar girdi. Son yıllarda Twitter etkili bir şekilde kullanılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını Ekrem İmamoğlu’nun fark atarak kazanmasında twitter hesabının etkili bir şekilde kullanılması, sonucu değiştirdiği söylenmişti!

Sosyal medyanın, özellikle Twitter kullanıcılarının ezici çoğunluğunu gençler oluşturuyor. Bazı siyasi parti veya partiler ilk önceleri sosyal medyanın öneminin pek farkında değillerdi… Kendi tabanıyla iletişiminde faydası olacağını düşünmüyorlardı. Belki de, ihtiyaç hissetmiyorlardı böyle bir kanala… Ama teknolojiye kolay erişmenin her şeyi bir anda değiştirdiğini görüyoruz.

Özellikle; muhalif kamuoyunun teşkilinden ve hatta eylemlerin organize edilmesinde Twitter’ in etkili bir şekilde kullanılması birçok yaklaşımları değiştirdi. Nitekim Fetullahçılar da aynı dönemde sosyal medyanın önemini anlamışlar, dinide kullanarak adamlarını sahaya seferber etmeye çalışmışlardı!

+++

Yeni nesillerdeki apolitik tutum, elbette büyük şehirlerde hızla kimliklerden azade bir siyasal refah, siyasal liyakat, siyasal adalet beklentisini de beraberinde getiriyor. Son yıllarda hızla büyüyen bu sosyal değişim siyasal alandaki beklentiyi de elbette değiştirip dönüştürecek. Bu anlamda devletin tarihteki geleneksel kutsal görevinin hafızanın derinliklerden çıkıp gelen tarihsel görünümünden ziyade; günümüzdeki modern görüntüsü ile vatandaşın hayatını kolaylaştıran bir hizmet ve güvenlik enstrümanına dönüşmesi, süreci giderek ivme kazanıyor.

Korona virüs ile başlayan günler devam ediyor.” hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” söylemleri, her halde sosyal medyadan bahsediliyor? Çünkü sosyal medya, evde kalma sürecinde daha etkin ve etkili hale getirdiğini de inkar edemeyiz...

“Evde kal ve biz bize yeteriz ”söylemlerinin başarılı olması işte, bu sosyal medya sayesinde oldu. Eğer sosyal medya olmasaydı, 20 yaşından küçük gençleri ve çocukları evde tutmak kolay olmayabilirdi.

İletişim başkanı Fahrettin Altun “twitter bir ticari sosyal medya kuruluşu olmanın ötesinde belirli bir siyasi ve ideolojik yaklaşımı benimseyen bir kara propaganda makinasına dönüşmüştür ”dedi. ve geçmişte bu yollarla FETO ve PKK’ya destek verildiğinin de altı altını çizdi.

Sonuç olarak;

Sosyal medya doğru kullanıldığında son derece modern bir sistem, hayatımızın bir parçası olarak işimizi kolaylaştırıyor. Değişime, gelişime ve yenilenmeye, açık olarak olumlu kullanıldığında sosyal medya sayesinde gerçekleşiyor.