Demokrasi bizim en büyük güvencemiz. Seçme ve seçilme, bize tanınan en büyük haktır. Bununda gereğini yerine getiren büyük bir ülkeyiz.

İki genel seçimde 50+1 modeli getirildi. Bu model uygulanıyor.31 Marta yapılan yerel idareler seçimi yapıldı. Kahramanmaraş’ın Büyükşehir belediyesi ve 11 ilçe belediyesi bulunmakta. Bu belediyelerin de Büyükşehir ve 3 ilçe belediyesini Ak Parti kazandı. 4 belediye CHP. 3 belediye YRP. Bir belediyede de İYİ partinin oldu. Daha önce tüm belediyelerin içerisinde CHP’nin kazandığı Nurhak ilçesi vardı.

Şimdi ayrı ayrı görüşe sahip belediye başkanlarını bir çatıda tutmak oldukça zor bir iştir…

En büyük görev Büyükşehir belediye başkanı Fırat Görgel’e düşüyor. Fırat Görgel bildiğim kadarıyla çok naif, kimseyi kırmayan son derece hayata olumlu bakan bir yönetici.  AK Partinin mutfağında yetişen bir siyasetçi...

Fırat Görgel’inde işi kolay değil. Bir taraftan depremin ağır yaraları hala sarılmış değil. Hem depremden kaynaklanan birçok sorunun üstesinden gelmesi hem de bu kadar çok görüşe sahip ilçe belediye Başkanlarını aynı çatı altında birlikte harekât etmesini beklemek kolay değil. Bu başarıyı göstereceğini bekliyorum. Başka çaresi yok.

Daha önce Nurhak hariç tüm ilçelerin aynı partiden olmasına rağmen bir türlü anlaşma sağlanamamıştı. Kahramanmaraş’ın genlerinden gelen bir alışkanlıkları var. Birbiriyle anlaşma sağlanması kolay değil. İlimizde çok ortaklı iş yerlerini görmek çok mümkün değil kardeşle -kardeş, baba ile oğulun anlaşamadığı bu toprağın insanlarıyız.” Tek olsun benim olsun” sözü her zaman geçerlidir. İş insanı Hanifi Öksüz’de zaman zaman sermayeyi birleştirin daha büyük işler yapın, sözü de hep havada kalmıştır. Hiç kimse malına ortak istemiyor. Onunu içinde Kahramanmaraş’ın yeteri kadar gelişemediği de bundan kaynaklanıyor. Küçük olsun benim olsun sözü her zaman güncelliğini koruyor.

+++

CHP eski Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu seçilmesinden bu yana ne kadar seçimlere girmiş ise her girdiği seçimleri kaybetmişti. En sonda birbirinden görüş ayrılığı olan altılı masadan bile sonuç alınamadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı verilen Cumhurbaşkanlığı seçiminin de yine kazanan Erdoğan olmuştu...

Demokrasinin galip geldiği seçim sonuçlarına saygı duyup birbirinden farklı görüşe sahip belediye başkanlarını bir arada tutmak ayrı yetenek ister. Bu işi büyükşehir belediye başkanı Fırat Görgel’in üstesinden geleceğinden eminim.

Kahramanmaraş 6 Şubat depreminden kaynaklanan binlerce orta hasarlı bina var. Bu binalarda 200 binin üzerinde insan yaşamaktaydı. Bu binalar hala çözüme kavuşmuş değil. Yetkili başkanlar durmadan topu başkalarına atıp durdular. Bu belirsizlikte İktidar partisinin oy kaybına neden olmuştur denebilir. Elbette enflasyon ve hayat pahalığı var. Ama Doğu kentte binlerce konutu yıkılan hak sahipleri var. Bunların ne yapacağı ikna edilmiş değil. Buna benzer sorunlar üst üste geldiğinde bu olumsuzluk tablosu, seçim sonuçlarında değişik partilere fırsatı sunmuştur. Deprem sonrası yetkililer risk almayı gösterememeleri de bu sonucu önümüze sunmuştur…

Bundan sonra erken seçim yapılmaz ise 2028 yılında genel seçimler yapılacaktır. Bu zaman içerisinde Kazananda kaybedende kendilerine bir analize tabi tutmalıdır.  74 yıl sonra CHP neden başarı elde etti?