Yıllar önce Devletin ilk yatırımlarından birisi olan Sümerbank kuruldu… Bu fabrikada 240 cm genişliğinde değişik ev tekstili üretildi. Üretilen mamulleri Sümerbank’ın kendi mağazasında satışa sunulurdu! Bu fabrika üretim yaparken aynı zamanda müteşebbis iş insanlarına da öncülük etti. Küçük çaplı çırçır fabrikası ile yetinen insanlarımız bu fabrika sayesinde Kahramanmaraş'ı tekstil kenti haline getirdiler. Şimdi bu fabrikalarda 200 binin üzerinde işçi istihdam edilmektedir.

Son yıllarda birçok az gelişmiş veya yeteri kadar gelişememiş ülkelerde tekstil üretiminde öne çıkmaya başladılar. O ülkelerde maliyet ucuz. Avrupa ülkeleri ucuz maliyetli olan tekstil ürünlerini o ülkelerden almaya başladılar. Tekstil pazarı her geçen gün küçülmeye başladı.

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş büyük deprem yaşadı. Aynı günlerde Kahramanmaraş’a gelen Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan bu enkaz karşısında TUSAŞ ‘ı harekete geçirerek burada tesis kurulmasını istedi. Türkoğlu ilçesinde OSB bir yer kiralanarak bir kısım makinalar Ankara’dan bir kısmı da ithal yoluyla ilçeye getirildi. Geçtiğimiz günde TUSAŞ‘ın kurduğu bu fabrikanın açılış yapıldı.

Bu fabrika da uçak, helikopter parçaları ve insansız hava araçlarının ekipmanları burada üretilecektir.

Bu yatırım modası geçmeyen katma değeri yüksek olan ürünler üretecektir.

 Sümerbank fabrikası Maraş’ın tekstil kenti olmasına sağladı. Müteşebbis iş insanlarımız da bu yatırımı örnek alarak birkaç yıl sonra Uçak ve Helikopter parçalarından Havacılık ve Uzay sanayisine geçmesi mümkün olacaktır. Tekstil makinalarının birçok parçası küçük sanayi sitelerinde yapılmaktadır. Bizim serbest meslek sahiplerimiz yeniliklere açık ve yaratıcılık yeteneğine sahiptirler. Yeter ki ortam hazır olsun ve destek görsün. Tahmin ediyorum birkaç yıl sonra birçok yeni gelişmelere öncülük edecektir. Bizim sanatkâr esnaflarımız...

1936 yılında Kayseri de uçak fabrikası kurulmuş. Bu fabrikada o yıllarda savaş uçağı ve yolcu uçağı da üretilmiş. Bu fabrika üretime geçtikten sonra İspanya, İran ve Irak uçak siparişi vermeye başlamışlar. O yıllarda ismi açıklanmayan bir Bakan bu siparişleri iptal etmiş. Bu iptalden sonra 1950 yılında fabrika iflas etmiş ve fabrika kapanmış. Yine o yıllarda ABD Marşal planı harekete geçmiş, siz üretmeyin biz size beşte bir fiyatını uçak ve diğer teçhizatınızı veririz denmiş.  Bu üretimde ortadan kalmış. Aradan bunca yıl geçti biz daha iyisini yapmaya başladık. Ama aradan geçen üzücü yıllar ve kayıpları hesap etmekte kolay değil.

Ülkelerin özgürlükleri ve beka sorunu ancak Savunma sanayisinin güçlü olmasıyla mümkün olmaktadır. KAAN uçağını ve diğer İHA araçlarını üretince, dünyanın gözü bize çevrildi ve bize bakışı değişti. Onun için üretimden hiçbir zaman vazgeçme lüksümüz yok. Bizi yönetenler geleceği görmek, yapay zekâya ayak uydurmak zorundalar... Her şeyi hazır alırsın ama zaman zaman yaşadığımız gibi parası ödense bile verilmeyen uçaklar var. Türkiye üzücü süreçten geçiyor. Önce COVİD daha sonra 11 ili kapsayan çağın depremi hepimizin canını yaktı. Ama KAAN savaş uçağını havada görmek ülke olarak hepimizi mutlu etti.