Korona virüs nedeniyle, Sosyal güvenlik kurumu da ödeme zorluğu çeken yükümlülere yönelik kolaylık sağladı.

30 Eylül’de son bulan yapılandırmalarda vergi yükümlüleri sosyal güvenlik kurumuna akın etti. Yapılandırma adı altında gerçekleştirilen taksitlendirmede, çok sayıda yükümlü bundan yararlanma fırsatı buldu...

Kahramanmaraş Sosyal sigortalar kurumu il müdürü Harun Akbalaban konu ile ilgili olarak basın ve sosyal medya ile bir araya geldi. “7326 sayılı kanun kapsamında borçlarını ödemeleri halinde emekli olabilecek durumdaki sigortalılar için kamu bankaları ile protokol imzalandı. Bu protokole göre sigortalılıklarımız, yapılandırılan sigorta borçlarını peşin ödemeleri halinde tüm faizle sıfırlanacaktır” diyen İl müdürü Akbalaban “Sigortalıların 1 Kasım tarihine kadar kredi bulma imkânı sunmaktayız. Kredi taksitleri ise bağlanacak emekli aylıklarından kesilerek ödeme yapılacaktır… Emekli olabilecek vatandaşlar bu kaçırılmayacak bir fırsattır, kanun ile getirilen avantajlardan faydalanmak isteyen tüm sigortalıları ve işverenlerin 30 Eylül 2021 tarihi mesai bitimine kadar başvurmada bulunanların, başvuruları üzerine yapılandırılan alacaklara ilişkin ilk taksit ödemelerin ise 30 Kasım tarihine kadar ödemeleri gerekmektedir” dedi.

+++

Bilindiği gibi bundan bir buçuk yıl öncede yine yapılandırma gerçekleştirilmişti! Bu yapılandırmalar vatandaşlarımızın geleceğine dönük güvenceleri sunulmaktadır...

Değişik Tarihlerde yapılan yapılandırmalarda. Binlere insanımız bu gün emekli aylığı almakta olduğunu biliyoruz. Eğer bu yapılandırmalar olmasa, insanlarımız borçlarını ödeyemezlerdi.  Yapılandırmalarda peşin ödemlerde birçok kolaylık bulunmaktadır. En azından yılların birikmiş olan faizlerin kaldırılması borçlarını ödeyemeyen sigortalılara cazip gelmiştir.

Bunun iki faydası bulunmakta. Sigortalıların bu fırsatlardan yararlanarak en azından yaşı gelenler emekli oluyor ve şu anda aylıkların almaktalar. Yaşı müsait olmayan ise yine bu yapılandırılmadan yararlanarak aylık alma gününü bekleyecekler.

Sayılı günler çabuk geçer. Emekli aylığı azda olsa da bir güvencedir. Aynı zamanda sağlık kurumlarından faydalanma fırsatı bulmakta... Evet, biliyoruz emekli aylıkları istenilen boyutta değil. Buda devletin imkânlarına bağlı olan bir şey.

Diğer taraftan; iki yıla yakın bir virüs süreci geçti. Hala bu virüs etkisini azaltmış değil. Ölümler ve vaka sayıları devam ediyor. Buda ister istemez işyerlerinin müşteri kaybına ve ödeme sıkıntısına yol açıyor.

 Devletinde işi kolay değil. Yapılandırma için alınan kararlar o kadar kolay değil. Ödeme zamanında yapılmıyor olabilir! Diğer taraftan devlet alacakların büyük bir kısmından vaz geçmesi de kolay kolay göze alacak bir durum değil…

Bunun yanında; Belediyelerin atık su ve katı atık ile sunduğu bazı hizmetlerden kaynaklanan ücret alacakları, aldığı bazı paylar; büyükşehir belediyelerinin katı atık ücretleri ile su ve kanalizasyon ücretleri de yer alıyor.

Ayrıca, motorlu taşıtlar vergisi, taşıta ilişkin idari para cezaları ile geçiş ücretinin en az yüzde 10’unu ödemesi şartıyla taksit ödeme süresince, fenni muayeneden  geçmeleri halinde ,azami altı eşit taksite ödenecek.

Cumhuriyet tarihinde yapılan 36 vergi borcu yapılandırmasının 10’u son 19 yılda yapıldı. Vergi Borcu yapılandırması, maliyenin nakit sıkıntısı yaşadığı dönemlerde nakit akışı ve borçlarını ödemekte zorluk yaşayan mükelleflere de kolaylık sağlıyor.