Geçtiğimiz hafta Kahramanmaraş’a gelerek birçok toplantıya katılan OMBUDSMAN Kamu baş denetçisi Şeref Malkoç: Kamu denetçiliği kurumunu anlattı: Hukukun üstünlüğünün sağlanması, iyi yönetim ilkelerinin yerleştirilmesi ve halka karşı sorumluluk anlayışı içinde ve hakkaniyet temelinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bağlı Anayasal bir kurumdur. Denetim mekanizması olarak beş yıldır faaliyetlerini sürdürmektedir bir şekilde  “Halkın avukatlığını yapmaktadır” dedi.

“İnsanların en hayırlısı insanlara en fazla faydası dokunandır, “İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın ”ilkesini kendisine rehber edinen Kamu Denetçiliği Kurumunun temel görevi idarenin işleyişine ilişkin başvuruları insan haklarına dayalı adalet anlayışı içerisinde incelemektedir. 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun 7’nci maddesi ile kurumumuza ayrıca, görülen durumlarda özel rapor hazırlama yetkisi verilmiştir.”

+++

Ülke son aylarda krizle ilgili çözümler ararken: OMBUDSMAN ve Kamu baş denetçisi Şeref Malkoç Kahramanmaraş’a gelerek birçok kamu kurum ve kuruluşları ziyaret etti. Basınla da bir araya gelen Malkoç basının dilinden Kahramanmaraş’ın sorunlarını dinledi.

Ramada Otelde gerçekleştirilen toplantıya ilin yazılı basın ve sosyal medya büyük ilgi gösterdi.

Basın mensupları kamu kurum ve kuruluşlarla olan sorunları dile getirdiler. Malkoç’un Kahramanmaraş ziyareti daha çok ülkede gelişen kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili olumsuzlukları yerinde görmek için ülke genelinde ziyaretlerde bulunmaktalar... Baş denetçi Malkoç “ Genel olarak elde edecekleri olumlu ve olumsuzlukları rapor halinde Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan’a sunacaklar.

Malkoç’un amacı kamu kurum ve kuruluşlardan halkın ne beklediği ve yaşanan sıkıntıları ilk ağızdan duymak ve öğrenmek için yolarda...

Ülke genelinde ekonomik bir kriz yaşanmakta. Bu kriz tüm kesimleri etkilemektedir. Krizden nasibini almayanlar yalnız ihracata çalışan sektörler aynı zamanda bu krizden kazançlı çıkmaktalar. Ancak yılda 200 milyar dolar ihracatları ile yüz güldürdüklerini hepimiz biliyoruz. Bu krizden ders alarak katma değeri daha yüksek mal ürettiğimizde 200 milyar liranın üzerine çıkmamız işten bile değil. 

Baş denetçi Malkoç, yalnız ilimizi ziyaret etmiyor. Ülkenin tüm ilerini ziyaret ediyor. Daha çok nabız yoklaması yapıyor. STK ziyaret ediyor. Halkın ne gibi sıkıntılıları var. Neler istiyor gibi bir türlü araştırma yapıyor.

 Öyle bir zamanda ziyarette başladı ki.  Dövizin yükselmesiyle ekonominin dengesi bozuldu. İnsanların alım gücü düştü. Biz ülke olarak ilk kez krizle yaşamıyoruz. 1994-2001-2007-2015 ve kornanın tetiklediği krizle yaşıyoruz. Elbette zorluk çekeceğiz. Ama artık bizde daha çok döviz getirecek üretime de geçmeliyiz.

Bu Salı KMTSO 35’nci olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. Bu toplantıya Vali Ömer Faruk Coşkun, Büyükşehir belediye başkanı Hayrettin Güngör, Dulkadiroğlu ilçesi belediye başkanı Necati Okay, Türkoğlu ilçesi belediye başkanı Osman Okumuş, KMTSO yönetim kurulu başkanı Şahin Balcıoğlu, Meclis başkanı Hanifi Öksüz, meclis üyeleri ve basın Mensupları katıldı.

Bilindiği gibi Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi odası ilimizin en etkili bir sivil toplum kuruluşudur. İsminden anlaşıldığına uygun olarak ilin ve ülkenin olumlu ve olumsuz gelişmeleri konuşulur. Meslek komitelerinin aldığı kararlar önemine göre TOBB gönderilir. Son olarak STK istekleri Cumhurbaşkanına sunulur. Alınan kararların birçoğu yasalaşarak yürürlüğe girer.

TBMM Sanayi noktasında Meclisten ten geçen Küçük Organize sanayileri kazanımı oldu.

Bunlar Aksu, Erkenez ve Türkoğlu-2 olarak adlandırıldı.

Şehrin sanayi gelişiminde önemli bir adım.

Ülkemizde STK karakteri ve işlevi çok önem arz etmektedir. Toplum yararına yapılan her çalışma ülkeye yarar sağlar Ve güçlenmesine katkı sunar. Siyasi partiler demokrasinin olmazsa olmazıdır. Sivil toplum kuruluşları da Demokrasinin güvencesi altındadırlar. Ama? Ülke yararını olmaları koşuluyla.

Siyasi partiler…

Sivil toplum kuruluşları…

Kamu kurum ve kuruluşları…

Basın ve sosyal medya.

Merhum Çetin Altan’ın şu sözüyle yazıyı bitirelim ”Enseyi karatmayalım ”Bunların hepsi gelip geçer biz küllerinden doğan büyük bir ülkeyiz.