Geçtiğimiz hafta Onikişubat Belediyesi AKEDEŞ ile yaptığı protokol sonrası, “Kendi elektriğini kendin üret” projesini hayata geçireceğini duyurdu.

EXPO 2023 projesiyle yeniliklere imza atan Onikişubat Belediyesi bu kez hem Belediye hizmet binasını hem de diğer şantiyelerin elektrik ihtiyaçlarını GES projesi ile karşılayacak. Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ve AKEDAŞ Genel Müdürü Mustafa Yılmaz imza töreninde bir araya geldi. Basın açıklamaların da belediyenin bu projesiyle 2 MW gücünde, elektriği üreteceklerini ve daha sonra bu gücün artırılacağının söylediler…

Bilindiği gibi ülke olarak en büyük harcama enerjiye gidiyor. Enerjinin büyük kısmını dışardan aldığımız doğalgaz ve kömürle üretiyoruz. Buda ülke bütçesinin devamlı açık vermesine neden oluyor.

Güneşin bol olduğu topraklara sahibiz. Rüzgârı da bol olan bir ülkede yaşıyoruz. Bu devasa imkanları daha fazla değerlendirerek dışarıya ödediğimiz dövizleri çok aza indirebiliriz.

Devlet başta kamu kurum ve kuruluşlara örnek olmalı. Daha sonra bu konuda bir kanun çıkartarak her eve, her iş yeri ve sitelere, fabrikalara kendi elektriğini kendin üret şartı getirilmelidir. Şimdi Belediyeler yeni yapılan inşaatlara birçok yenilikler getirmektedir. Bunun içerisinde GES güneş enerji projesi de yer alabilir. 

Daha önce her evin çatısında güneş panelleri vardı! Şimdi bu azaldı. Çünkü doğal gazla sıcak su daha kolay elde ediliyor. Ülkemizde yılın 365 gününün 300 günü güneşli günle geçmektedir. Bu enerji boşa gidiyor. Buna bir kolaylık sağlayarak, bir kısmı hibe bir kısmı uzun vadeli borçlanmaya hayata geçirilebilir.

Bunun yanında rüzgâr türbini her geçen gün kendisini geliştirmektedir. Bir alman firması H-Rotoren Diyarbakır’da küçük ölçekli Rüzgâr türbin fabrikası kurdu. Daha farklı bir üretimden bahsediliyor. Daha ucuz ve daha az bir hava akımıyla elektrik üreten bir sistem. Her yere kuruluyor. Bahçenin bir köşesine bile kurmak mümkün.

Son günlerde faizi düşürerek döviz kurunun düşürülmesi amaçlanıyor. Esas mesele, ihracatımız ithalatımızı karşılayamıyor olması… Bu açığın büyük bir kısmını da petrol ve doğalgaz nedeniyle veriyoruz. Petrolü ve doğal gazı zengin olan bir ülke değiliz.

Ama güneş ve rüzgâr gibi hiç bitmeyecek kaynaklara da sahibiz. Yukarda Güneş ve rüzgâr gibi bitmeyen bir enerjiden bahsediyoruz. Neden yeteri kadar yenilenebilir enerjiden faydalanmayalım?

Onikişubat Belediye Başkanı Hanifi Mahçiçek GES projesine imza attı. Bu ilimizde kamu kurumu olarak ilktir. Bu projenin diğer kamu kurum ve kuruluşlarına örnek olmasını bekliyoruz... Gelişmiş dünya ülkeleri de petrolden vazgeçmenin yollarını aramaktalar.

Örneğin bizimde yatırımlarımız var. Elektrik şarjıyla çalışacak otomotivin temeli atıldı. Bunun için akü üretimi yapacak fabrikada yapılıyor.  Dünya aynı anlayışı benimseyerek üretmeye yıllar önce başladı.

Bu gelişmelerden elbette ülke olarak geri kalmıyoruz.

Önümüzdeki yıl milli üretimimiz olan TOGG marka otomotiv banttan indirilecek.

Sanayide ve teknolojiden epeyce uzak kaldık. Bu açığı kapatmak için olağanüstü çalışmak zorundayız. Aksi takdirde gelişmiş ülkelerdeki açığı kapatmak zorlaşacaktır.

Genç bir nüfusa sahibiz. Yaşlı nüfusun yapamadığını işte bahsettiğimiz bu eğitimli gençler başaracak ve üstesinden gelecektir. Yeter ki yetki verelim ve güvenelim.