Bilindiği gibi, 6 Şubatta yaşanan büyük depremden bir buçuk  yılı aşkın bir süre geçti. Bu süre içerisinde Belediyeler ne yaptı derseniz? Ancak, daha yeni yeni toparlanmaya başladı derim. Deprem en çok Dulkadiroğlu ilçesini vurdu bu ilçede 59 bin yapının 9 bin adedi yıkık durumda. Bunun yanında 51 cami 30 da okul yıkılmış durumda. Dulkadiroğlu ilçesine bağlı, Doğukent ve birçok mahallenin durumu da içler acısı. Belediye Başkanı Mehmet Akpınar “Doğukente binlerce yıkık bina bulunmaktadır. Bu binaların 2025 yılında kadar tamamlamak istiyoruz. Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığı ile görüşmelerimiz devam ediyor. Birçok müteahhitlerle yapılan toplantılar sonuç verdi. Bu müteahhitler yapılacak bina için kazı çalışmasına başladı amacımız konteynerde kalan vatandaşlarımız biran önce sağlıklı ve kalıcı konutlarına kavuşturmaktır. “

Dulkadiroğlu ilçesinin normal nüfusu 226 bin ticari faaliyetlerinden dolaya günlük nüfus 450 bine kadar çıkıyor. Daha önce iki dönem Belediye Başkanı olan Necati Okay ilk seçildiğinde Dulkadiroğlu ilçesi ilimizin en geri kalan bölgesiydi. Geri kalmış bir köy niteliğini taşıyordu. Okay iki dönem içerisinde burayı modern bir ilçe haline getirmişti! Ancak şu anda depremin en çok bu ilçeyle zarar verdiği için Okay’ın çalışması bir şekilde yok oldu.  Yeni başkan Mehmet Akpınar’a 354 milyon borç kaldı. Belediyenin geliri giderini karşılayamıyor. Her ay ödemelerde 10 milyon lira açık veriyor.

Bu kadar olumsuzluklara rağmen birde tasarruf tedbirleri de işleri iyiden iyiyi zora sokacağa benziyor.

Ama siyaset bir oyunlar kuralıdır. Elinizde bir sihirli değnek olması lazım bu sihirli değnekte Başkanın kabiliyetine bağlıdır. Dulkadiroğlu ilçesinde hiçbir şey toz pembe değil.  Bir  taraftan borç ödeyecek diğer taraftan 32 bin vatandaş konteynerde  barınmaktalar. Söz verdiği gibi 2025 yıllında bu vatandaşlara konutlarını teslim etmek zorundadır.

Bilindiği gibi Belediyle Başkanlığı kutsal bir görevdir. İnsanların doğumundan ölümüne  kadar hizmet eden bir kurumdur. Büyükşehir olduktan sonra ilimizde Belediyecilik hizmet alanı daha genişletildi. İş arayan, düğün yapacak olan, tayin isteyen ve birçok isteklerinin baş adresi Belediyeler oldu.

Bu kadar yükümlülük içerisinde insanları yönetmek ikna etmek te Belediye Başkanı  Mehmet Akpınar’a düşüyor. Necati Okay iyi bir Belediye Başkanlığı yaptı denebilir. Ama Depremde evleri yıkılan insanları ikna edemedi. Edemeyince Ak Partinin Dulkadiroğlu ilçesi Başkan adayı olmasına rağmen seçimi kaybetti.  

31 Martta yapılan yerel seçimlerde vatandaş birçok ilçeye sarı kart gösterdi. Bunu örnek alması gereken yerde Belediye Başkanlarıdır. Vatandaşa sevilmek, dertlerini dinlemek her Belediye Başkanın görevidir. Hatay bir örnek teşkil etti.   İki dönemdir Belediye Başkanlığı yapan Başkan Lütfu Savaş depremde vatandaşların yanında durmadığı için oranın halkı Savaş’ı seçmedi. Yeni Başkan Mehmet Öntürk'ü tercih etti.

Demokrasiden kaynaklanan bu örnekleri çoğaltma mümkün. İlimizde birçok ilçe Belediye Başkanları el değiştirdi. Çantada keklik olmadığını gösterdi.

Daha da bilinçlenen vatandaş ”bana bahane bulma, hizmet et beni dinle “diyor.

Belediye Başkanları zaman buldukça halka sormalı, öncelik sırasına göre sorunları çözülmeli. Çözülmeyecek ise, nedenlerini halka anlatılmalı. Yani yeni yönetim katılımcı  bir  Belediyecilik anlayışını geliştirmelidir.