Özellikle okul çağı büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu, çocukların ev dışında  yemek yemeye başladıkları, yaşam boyu sürebilecek beslenme alışkanlıklarının oluştuğu bir dönemdir. Çocukluk çağında kazanılan sağlıklı beslenme alışkanlıkları hayatın sonraki dönemlerini etkileyerek ileride ortaya çıkabilecek beslenme sorunlarını önlemede temel çözüm yolunu oluşturmaktadır. Ayrıca sağlıklı beslenme çocuğun bedensel, sosyal, duygusal gelişmesi ve davranışları üzerinde önemli bir rol oynamaktadır. Okula, evden veya ebeveynden ayrılmaya başlayan bir çocuğu beslenme açısından doğru yönlendirmek; hem çocuğun sorumluluk duygusunu geliştirecek hem de ona ömür boyu katkı sağlayacaktır. Peki bunun için neler yapabiliriz?

 Okula götürülen beslenme çantasının dört besin grubunda bulunan besinlerden seçilerek hazırlanması; yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması için önemlidir. Beslenme çantasında kolay taşınabilecek kuru gıdalar, yanında içecek olarak süt, ayran, su, taze sıkılmış meyvenin suyu vb. en uygun seçimdir. Yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayan bir sandviçte; haşlanmış yumurta, peynir, ızgara köfte veya haşlanmış et-tavuk grubu besinlerinden seçilen bir besin yanında mevsime uygun, iyi yıkanmış, taze sebze ve meyveler bulunmalıdır. Beslenme çantasının içeriğine bağlı olarak evde de yine dengeli bir akşam yemeği yemesini sağlamak da çok önemli.

Çocukların dışarıda rahatça ulaşabileceği paketli gıdaları tamamen yasaklamak yerine onları gıdalar ile ilgili bilinçlendirmeliyiz. Maalesef sık yapılan hatalardan biri de bu paketli ‘abur-cubur’ gıdaları çocuklar için ödül olarak kullanmak. Bunları ödül haline getirmek farkında olmadan bu gıdaları çocukların gözünde yüceltmemize sebep oluyor. Şu anda çoğu yetişkinin yaşadığı ‘üzgünken yemek yemeliyim’  algısı çocukluktaki bu ödül anlayışından geliyor.

Beslenme anne karnında başlayan bir süreç olup sonradan kazanılan bir davranış biçimidir. İlk alışkanlıklar ailenin beslenme modeline göre şekillenmektedir. Bir çocuğa doğru olanı anlatmak kadar göstermek de önemlidir. Bir aile olarak sağlıklı beslenme örneği teşkil etmek için;

Kahvaltının önemini çocuğun kavramasını sağlayarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazandırın.

Mutfağınızı meyve, sebze, tam tahıllı besinler ve diğer sağlıklı seçimlerle doldurun. Abur cuburları evinizden olabildiğince uzak tutun. Çocuğunuza bunları nadiren tüketebileceğinizi ama sizin bilinçli olarak tercih etmediğinizi göstermeye çalışın.

Dışarıda hazır yemek yerine yemeklerinizi evde hazırlayıp, tüketin ve porsiyon ölçülerine dikkat edin. Hatta yemek hazırlama sürecine çocuğu da dahil ederek motor becerilere ve ev yemeği sevgisine katkıda bulunabilirsiniz.

Çocuğunuzu günlük fiziksel aktiviteye teşvik edin. Bu onun sosyalleşmesini, çevresiyle iletişim kabiliyetinin iyileşmesini de sağlayacaktır. Sizinle beraber hafif tempolu açık hava yürüyüşlere çıkabilir.

En önemlisi de çocuğunuz fiziksel gelişimini yakından takip edin. Ülkemizde bir çocuğun çok yemesi başlarda iyi bir şey olarak sayılabilir fakat bu kontrolsüz yeme boyutuna geçememesine dikkat edin.

Çocuklarınıza her konuda olduğu gibi beslenme konusunda da en iyi örneğin siz olduğu unutmayın ve ilk olarak kendi beslenme alışkanlıklarınızı düzenleyin.