Canımızın bir şey istemesi vücudumuzun bir ihtiyacı olduğunun göstergesidir. Örneğin canımız et yemek istiyorsa demir eksikliğimiz vardır veya canımız süt, yoğurt istiyorsa kalsiyum eksikliğimiz vardır. Bu durum abur cuburlar ve atıştırmalıklar için de geçerli. Eğer gerçekten içten bir istekle atıştırmak istiyorsanız gelin bakalım vücudunuz sizden aslında ne istiyormuş?

Öncelikle tuzlulardan başlayalım. Canımız tuzlu bir şeyler yemek istediğinde(cips,kraker vs.) aslında bedenimizin kloride ihtiyacı var demektir. Klorid ise limon,domates ve marulda bulunabilir. Yani evet! Canımız cips istediğinde marul yemek bu isteğimizi giderecektir.

Bir çoğumuzun yaşadığı canımızın hamur işi, ekmek tarzı ürünler istemesi ise bedenin nitrojen istemesi demektir. Nitrojenin en çok bulunduğu doğal ürünler ise fasulye, bezelye, mantar ve bademdir.

Yağlı yiyecekler ve kola, gazoz tarzı gazlı içecekler istediğimizde ise aslında kalsiyum ihtiyacımız var demektir. Kalsiyum süt, yoğurt peynir ve kefir gibi süt ürünlerinde bolca bulunsa da kalori kısıtlıyorsanız  (diyet yapıyorsanız) portakal, susam, brokoli ve ıspanak daha çok işinize yarayacaktır.

Canımız şekerli ve kremalı şeyler (pasta, kurabiye vs)  istediğinde vücut bizden sülfür ve triptofan istiyor demektir. Bu isteğimizi de kabak, brokoli,fasulye,üzüm ve yaban mersininden karşılayabiliriz.

Son olarak hepimizin bayıldığı ve karşı koyamadığı çikolata isteği ise magnezyum eksikliğinin bir göstergesidir. Magnezyum ise çoğu taze meyvede ve kuru yemişlerde bulunmaktadır. Eğer bu istek çok sık oluyorsa kan tahlilleriniz ve doktorunuzun önerisi doğrultusunda magnezyum takviyesi de kullanılabilir.


Bütün bu anlatılanlar eğer gerçekten içten gelen bir istek ise bedeninizin sesine kulak vermeniz için. Ama eğer bedeniniz değil de siz istiyorsanız burada irade önemli rol taşıyor. Bu gibi durumlarda da en çok uygulanan yöntem diş fırçalamaktır. Mutlaka denemenizi öneririm.

Okuyucularımıza sağlıklı, mutlu ve fit yaşamlar diliyorum. Saygılarımla