Kahramanmaraş coğrafi konumuyla tarihiyle kültürüyle, edebiyatıyla, sporcusuyla zanaatçılarıyla özel bir şehir.

Sahip olduğu, yer altı ve yerüstü zenginlikleriyle tarihin her safhasında, medeniyetlerin gelip geçtiği yaşam alanı olarak seçtiği, bereketli toprakları ve ılıman iklimiyle her türlü tarım ürününün yetiştiği bir il olarak yer almaktadır..

Bu bereketli topraklardan elde ettiği üretiminle sanayileşen ve ticaretin devamlı artıran özelliği ede sahiptir..

 Kahramanmaraş, 80’li yıllarından bu yana ticaret ve üretim kültürünün gelişmesiyle hem ülkemizde hem de dünyada aranan üretim kalitesinden söz ettirmektedir..

Ancak; birçok imkânlara rağmen Turizmde bir türlü katma değer yaratamadık...

Geç Hititler dönemine ait olduğu tahmin edilen kale üç yıl süren bakım ve onarımdan sonra tamamlandı. Kahramanmaraş turizm açısından ufkunu açacak olan Germini ca tarihi yer altı yaşam merkezi bir türlü turizm açılmış değil.

Bilindiği gibi, bundan birkaç yıl öncesine kadar yeteri kadar ilimizde konaklama tesisi yoktu! Talebin üzerinde yatak ve otel sayısına sahip oldu.

Yalnız:

İşlerin yatak kapasitesini ve otel sayısını çoğaltmakla olmadığını yeni, yeni anlayan otel CSO ları  ve  Turizm acenteleri kendi aralarında birliktelik sağlayarak çare aramaya koyuldular.

 Bir atasözü var.” Ağlayamayana meme yok”. İşte yeni yeni ağlamaya başladılar.

Yapılan toplantılarda bu kez otellerin yüzde otuz doluk oranlarıyla çalıştıkları gün yüzüne çıktı.

Şimdi bu otelleri nasıl dolduralım telaşı başladı..

Esas amaç komşu illerimizde olduğu gibi ilimize yabancı girişini artırmak olmalıdır. Ama nasıl?

Turist Kahramanmaraş’a dondurma yemeye gelmeyeceğini gelişmeler bize öğretti.  

Tabii konaklama tesisi yapmakla bu işin yeterli olmadığını anladık.  Altını doldurmak gerekiyor.

Bunun başında dünyanın en güzel doğa güzelliklere sahip olan Baş konuş konaklama tesisini tanıtmak, kış mevsiminde yedi kuyular kayak merkezide hizmetine girdi. Giderek alternatifi çoğaltıyoruz. Devam ediyorum. Germeni ca tarihi yer altı mozaik yaşam merkezini. Pey der pey, açık hava müzesi olarak hizmet sunmak. Kalelerimizi,  tarihi kapalı çarşılarımız, camilerimizi, kaplıca ve içmelerimizi uzun uzun anlatmak istemiyorum.

Halbuki bu sorun hamaset yapılarak çözülmeyecek  kadar önemli .Çoğumuz hoşlanmasa da ,bir de “Vicdani retçiler ”var.. Sorununun çözümü aslında usul ve kaideleri öne çıkartan profesyonel bir birlikteliğin kurulması. Böylece hem daha efektif bir güç olarak etkili olabilirler. Diye düşünüyorum.

Velhasıl Kahramanmaraş’ın son durumu anlatmaya çalıştım.

+++

Cuma günleri çıkan yazımızda, bu kez koruna virüs ten bahsetmedik Çünkü virüs haberlerinden halkımız artık usandı ve bıkkınlık geldi. Onun için ilimizdeki turizmden bahsetmek istedim. Nasıl olsa turizm mevsimine giriyoruz. Ve otellerinde çalışma şartları yavaş yavaş belirlenmeye başladı.

Buda ülke adına, ekonomi adına sevindirici haberlerdir.