Basının tanımlaması şu şekilde tarif edilir: Yasama, yürütme ve yargıdan sonra basın gelir. Ancak son zamanlarda birçok aktiviteler basının önüne geçti. Bilhassa siyasetçiler basına eskiden olduğu gibi sıcak bakmıyorlar? İnternetin giderek güç kazanması, bunun başlıca nedeni olabilir.

Evet, internet ve sosyal medya giderek önem kazanmaya başladı. Sorumsuzca yapılan haberler ucu bucağı belli olmayan asılsız haberlerle dolu. Elbette bu işi ciddi olarak yapanlara bir sözüm yok. Ama onlara yasa falan da işlemiyor. Bir bakıyorsunuz milyonlara erişebiliyorlar. Bu olumsuz gelişmeler. İktidarı yeni internet yasası çıkarmaya zorluyor. Şimdi internet yasası üzerinde çalışmalar yapıldığını duyuyoruz. önümüzdeki süreçte ,  yasası çıkacağı söyleniyor..

İnternet yasasıda mutlaka bunun üstesinden gelecektir. Kahramanmaraş’ta 109 internet sitesi var. İnternet sitelerinin sahipleri üniversiteyi bitirmiş gençlerden oluşmakta.  Ne yapsınlar? kamuda iş bulmak mümkün değil. Özel sektörde Avrupa’da olduğu gibi istenilen kapasitelerde değil!

En doğrusu, yeni sektörlere yönelmek gerekecektir.  KSÜ rektörü Prof. Dr. Niyazi Can “Gelecekte bölümlerin birçoğunun yerini başka bölümler alacaktır” diyor. Ama ne olduğunu her halde tam olarak kendisi de bilmiyor gibi geliyor, bana…

Okuyan ülke değiliz. Ya görerek ya da duyarak öğreniyoruz. Son yıllarda bilhassa Z kuşağı, internet ve sosyal medyayı çok iyi kullanıyor. Hem de bilgi sahibi oluyorlar. Bu bilgilerin olumlu olarak ne kadarı gerçeğe dönüşüyor? Bunu bilmiyoruz.

+++

Gazeteler eskisi gibi okunmuyor olsa da yine yazılı basının önemi ve katkısı inkar edilemez.

Çünkü: Gazete tarihi yansıtan arşiv niteliğindedir. Yıllar sonra gerektiğinde arşive ulaşmak mümkün. Ama internet ve sosyal medya öyle değil!

Gazetenin o kokusuna alışan okuyucular mutlaka gazeteden vazgeçemez.  Bu da alışkanlık ve genel kültürün gelişmesi ve hafızanın aktif olmasını sağlıyor.

Türkiye’de ve dünyada gazete tirajları düşüyor. Bunun en büyük nedenlerinin başında dijital medya platformlarının artması olduğu biliniyor. Ama tirajlardaki düşüş Türkiye’de diğer ülkelere göre daha hızlı gerçekleşiyor.  Diğer bir bilgiye göre gazete okumak entelektüel aktivite zihnini güçlendiriyor.

TÜRBÜLANS…                  

Son zamanlarda basına eskisi gibi değer verilmediğinden bahsettik... Basını yok saymak ve değersizleştirmek ne kadar doğru? Basın olmadan gelişmeleri, dünya da olup bitenler nasıl takip edilecek? Basının olmadığı yerde ne demokrasi, ne insan hakları ne de özgürlükten bahsedebiliriz. Yalnız kominizim ve dışa kapalı olan ülkelerde basın olmaz. Bunun en güzel örneği Rusya, Kuzey Kore ve komşu ülkeler… Ukrayna’dan anlık bilgi ve tüm haberler anında geliyor. Ama Rusya’da savaşla ilgili bir haber yok!

Öte yandan: Gazetecilik, herhangi bir haber mesajının oluşturulması bakımından bilgi alma ve verme işlemleri gerektirir. Gazeteciler, izleyicilerine haberleri ulaştırma bakımından bilgi verme, kendileri de haber alma durumundadırlar. Günümüz gazeteciliğinde, hem haber toplama hem de haber verme süreçleri yer almaktadır. Bu açıdan, yüzyıllardır süregelen en temel iletişim ilişkilerinin basının ruhunda yattığı, akıldan çıkarılmamalıdır.