Negüzel hayat,  hep bayram olsa!

Heleçocuklukta bayramların ayrı bir yeri vardır. Dedim ya neşe dolar insan…

Öyledediler bize; “ Bugün 23 Nisan neşe doluyor insan!

Bizdedediklerini yaptık…

Ancakolmuyor işte, çocukken neşe dolsak da büyüyünce sorumluluk artıyor vebayramlarda eski neşenizi bulamıyorsunuz. Çünkü büyükler insanın neşesinibırakmıyorlar…

Doyumsuzinsanoğlu bugün(de Suriye’de) olduğu gibi dünde ülkemize saldırmış ve işgaletmişlerdi.

Şöyleo yıllara küçük bir gezinti yapalım isterseniz.

BirinciDünya Savaşı sona ermiş, ülkemiz işgal edilmiştir.  Kurtuluş Savaşı hazırlığı vardır,  Atatürk 19 Mayıs 1919’da “Milli MücadeleyiAnadolu’dan başlatır. Sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni kurmak içinarkadaşlarıyla bir toplantı yapar. Bu arada düşman Anadolu’ya yerleşmiştir.MONDROS ATEŞ KES anlaşması yapılır ve ülkemiz için acı günler başlar…

YunanistanEge Bölgesini, İngiliz ve Fransızlar Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’yu, Ruslarise Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesini işgal ederler.

 

İLKHEDEF DÜŞMANI KOVMAK

Türkesir olur mu? “Hâkimiyet, kayıtsız şartsız milletindir!” Diyerek, Anadoluinsanı 23 Nisan 1920’de, meclisi açar. Atatürk ilk meclis başkanı seçilir.

Dedimya O yıllar zordur!

Ankaraküçük bir kasaba, meclis binası tamir edilecektir, evlerden sökülen ağaçparçaları ile bu mümkün olur.

HattaAnkara’ya gelen vekiller kalacak bina bulamazlar.

Neyse…

 Meclisin aldığı ilk karar; “ Vatanı düşmanişgalinden kurtarmak” olur.

Sonrasıamacı ise: “ Ulusal iradeyi hakim kılmaktır!”

 

BAYRAMÇOCUKLARA ARMAĞANDIR

Düşmankovulmuştur. Atatürk, 23 Nisan’ı çocuklara armağan etmiştir. Çünkü onlar ülkeningeleceğine sahip çıkacaklar, yarının+ idareci olacaklardır…

Biliyorsunuz,4 milli, 2 de dini bayramımız vardır.

1-23Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan 1920(TBMM Açılışı)

2-29Ekim Cumhuriyet Bayramı(29 Ekim 1923 adı üstünde Cumhuriyetin ilan edildiği gün)

3-19Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı(19 Mayıs 1919. Atatürk’ün Samsun’a çıkışı,dediğim gibi Anadolu’nun şahlanışı ki, Kahramanmaraş bu işin öncülüğünüyapmıştır)

4- 30Ağustos Zafer Bayramı( 30 Ağustos 1922 Düşmana konulan son nokta, Yunan’ındenize dökülüşü)…

Dinibayramlarımız ise Kurban ve Ramazan Bayramlarıdır. Tabi yerel bayramlar var.Kültürümüze bağlı yöresel bayramlar var v.s

 

YÜZYILOLDU

Buverdiğim bilgiler ilkokul öğrencilerine anlattığımız şeyler. Siz okuyucularımıztabi ki bu konuda daha geniş bilgiye sahip ama bir hatırlatma yapayım istedim.

Neden?

Çünkübu bayram çocukların, onların seviyesine inmem gerekiyor.

Diyeceğimşu:

Aradan neredeyse bir asır geçtive düşman dün olduğu gibi bu günde üzerimize geliyor. Oyun üstüne oyunkurguluyor. Ama Rabbim bozuyor oyunlarını. 15 Temmuz’da olduğu gibi.

Ama tam birlik olamadık.  Oysa birlik çok önemli,  çünkü aynı yöne bakamayan bir toplulukbölünmüş demektir. Şunu söylemek istiyorum Anadolu çok kültürlü bir yurt, hermezhepten, her dinden, her görüşten insan yaşıyor. Ne güzel! Büyük birzenginlik bu…

Ama biz ya ötekileştiriyoruz yada kendimize benzetmeye çalışıyoruz!Oysa insanları olduğu gibi kabul edip, tek bayrak, tek millet olduğumuzugöstermemiz ve birlik olmamız gerekiyor.

Neyse,bu duygularla, tüm çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınıkutlarım. Nice bayramlar dilerim.

Kalınsağlıcakla.