Son günlerde eğitimdeki sorunlar sürekli gündeme geliyor. Bunların başında ise öğrenciler yurt sorunu birinci planda yerini koruyor. Doğal olarak kimse öğrencilerin ortada kalmasını istemiyor…

Vekiller de halk ile buluşmak için sahaya inince, doğal olarak eğitim üzerinde bir yoğunlaşma söz konusu oldu ve Ak Parti Milletvekili Ahmet Özdemir ile Kahramanmaraş Tarih, Kültür ve Turizm Platformu Üyeleri bir araya gelerek karşılıklı görüş alışverişinde bulunup, çözüm önerileri üzerinde durdular. Sağ olsun her toplantıya bizi de davet ettikleri için Final Lisesinin ev sahipliğini yaptığı bu toplantıya severek bizde katıldık.

Açılışı Platform Başkanlığını da yürüten Ahmet Kolutek yaptı, Kahramanmaraş’ın gündemi ve beklentiler üzerinde bir değerlendirmelerde bulundular, ilimizde orta ve yüksek öğrenim öğrencilerinin barınma sorununu rakamlarla açıkladı ve platform olarak yapılacak katkıların neler olacağı üzerinde durdu. Ev kiralarının yüksek olması nedeni ile özel yurtlarında desteklenmesi istendi.

Platform üyeleri, eğitimde beklentiler üzerinde durarak, hükümetten beklentiler açıkladılar. Yani demokrasinin gereği olan ve hepimizin görmek istediği bir manzara ortaya çıktı.

EĞİTİM REFORMA MUTLAK YAPILMALI

Söz sırası bana geldiğinde, zaten konu olgunlaşmıştı, konuşmacılar içinde üniversite sayısının fazla olduğunu belirten de oldu, işsizliği vurgu yapanda.

Sayın Vekilimize Cumhurbaşkanımızın Eğitim Reformu konusunda birkaç defa kamuoyuna söz verdiğini hatırlattım ve hale bu reformu beklediğimizi söyledim. Ancak ABD ile Türkiye arasında yapılan Fulbright Anlaşmasının bu reformu engelleyebileceği endişesi taşıdığımı söyledim. Ardından temel eğitim ve yönlendirme konusundaki düşüncemi belirterek, her bir evladımızın ilgi, istidat ve kabiliyetleri doğrultusunda geleceğe hazırlanmasının elzem olduğunu söyledim. Son olarak eğitimde teorik bilgilerle pratik bir arada olması gerektiğini savundum. Aşı konusunda da bir hatırlatma yaparak, Bilim Kurulu Üyeleri ile ‘aşı karşıtı’ diye isimlendirilen kesimin bir televizyon programında karşı karşıya getirilip, halkın zihnindeki soruların cevap bulmasını gereğine işaret ettim. 

Ahmet Özdemir Bey, yapılan konuşmaları dikkatlice dinledi, notlar aldı. Hatta yurt konusunda MEB yardımcısı ile bir de konuşma da yaptı, çözümler arandı. Bu yönü ile de kendisini takdir ettim. O’nun ağzından söyleyeyim, bir iki ay içinde ilimizde yurt sorunu kalmayacak, geçici ve kalıcı çözümler ortaya koyacağız, bu konuda öğrencilerimize de bütün desteği veriyoruz, vermeye devam edeceğiz dedi.

GÜLSU, EĞİTİMDE

Ev sahibi İbrahim Gülsu hocam, 42 yıllık eğitimci, ülkemizin geleceği açısından eğitimde ihtisaslaşmanın önemine değindi ve somut örnekler verdi. Hocam, ilkokuldan sonra her öğrencinin alanının belirlenmesini, örneğin sağlık ortaokulu, sağlık lisesi ve sağlık üniversiteleri oluşturulması gerektiğini detayları ve gerekçeleri ile uzun uzun anlatı. Yine Ahmet Özdemir, bu konuyu yani eğitimde ihtisaslaşmak gerektiği görüşünü bakanlığa taşıyacağını ve bu tip yapıcı önerinin dikkate alınacağını söyledi.

Ardından, amatör spor kulüpleri hocaların Halk Eğitim Merkezlerinde eğitim süreçlerini tamamlamalarını, Kahramanmaraş Spor Kulübünün durumu v.b konular üzerinde duruldu, misafirlere Bertiz’in Ünlü Kabarcık Üzümü ikram edildi.

Değerli dostlar ben şunu gördüm, hani atalar “Ağlamayana meme verilmez!” Evet, halk susmak ve kendi aralarında konuşmak yerine, şehrin temel sorunlarını ilgili ve yetkili kişilerden usulünce istemeli ve devleti yönetmeye talip olan insanlarda bu konuda yüreklerini ortaya koymalı. Yani herkes kendi rolünü iyi yapmalı.

Susarak, bir şey elde etmek mümkün değil. Vatandaş, basın, sivil toplum örgütleri ve devlet işini kusursuz yapmalı. İşte o zaman devlette huzur bulur, vatandaş da.

Bakalım verilen sözler tutulacak mı, gelişmeleri takip edeceğiz, diklenmeden dik durarak, edebi dahilinde yazmaya devam edeceğiz. Bu arada eğitimde edep ve ahlak da konuşuldu bilinsin istedim.

Kalın sağlıcakla.