Öncelikle Sanat nedir ? Sanatçı kimdir ?

Sanat ; Basit bir ifadeyle sanatı, insanın yetenekleriniyalnızca fayda sağlamaya yönelik amaçlarla değil, evrenin ve dünyanın sırlarınaerişebilmek, kişisel bunalımlarını yatıştırmak, heyecanlarını doyurmak vebaşkalarına duyurmak, ruhsal özlemlerine uygun düzeyde yaşayabilmek isteğiylekullanması ve değerlendirmesi olarak tanımlayabiliriz.. Tolstoy, sanatın ortayaçıkışına ilişkin olarak, “İnsanın bir zamanlar yaşamış olduğu duyguyu, kendindecanlandırdıktan sonra, aynı duyguyu başkalarının da hissedebilmesi için,hareket, ses, çizgi, renk veya kelimelerle ifade etme ihtiyacından ortayaçıkmıştır” der. Sanatın tanımı konusunda ise, kesin bir şey söylemek her zamanmümkün olamamıştır. Zira, isteğe ve güdülen amaçlara bağlı olarak devirlere,hatta, toplumlara göre tanımlama değişebilmektedir

Sanat ; İnsanoğlunun var olduğu günden bugüne resim hepvar olmuş, farklı dönemlerde farklı amaçlara hizmet ederek günümüze kadarulaşmıştır. Başlangıçta fetiş özellikler taşırken, zamanla değişik içeriklerkazanmaya başlamış, araç olma özelliklerini aşarak estetik haz yaratan birkavram durumuna gelmiştir.Sadece resim değil diğer güzel sanatlar da insanlariçin, beslenme, barınma ve örtünme gibi yaşamsal gereksinimler olarakalgılanmayabilir. Ancak, bilimsel araştırmalar en ilkel yaşam koşulları içindebulunan toplumlarda bile onların bir sanatlarının olduğunu ortaya koymaktadır

 

Günümüzde sanat, kimi zaman bireyin kendini bulduğu,kendi gerçeğiyle karşılaştığı, kimi zamanda yabancı olduğu dünyaları keşfettiğitılsımlı bir serüven.Bu serüveni insana yaşatan sanatçı, onun eseri ve yaşayanolarak izleyici kimdir? Sanatçıyı , üretmiş olduğu eseri insanlarla paylaşan,paylaşmak isteyen , eserinde kendini ve her şeyini ortaya koyup izleyiciye açıkyüreklilikle sunabilen kişi olarak tanımlayabiliriz

Sanatçı içerisinde yaşadığı sosyo-kültürel yapıyabağlıdır.Sosyal bir varlık olarak onunla ilişkisi inkar edilemez.Etkileşimiçerisinde olduğu sosyo-kültürel çevre ile o çevreyi oluşturan şartlariçerisinde kendi benliğini bulur. Bir bakıma, çocuğun dil öğrenmesi gibiyetiştiği sosyo kültürel çevre içerisinde sanatıyla ilgili bilgileri zamaniçerisinde öğrenir ve beynine gerektiği zaman kullanmak üzere kaydeder. İhtiyaçduydukça onları kullanır. Bilmediklerini de öğrenmeye çalışır.

Sanatçının kendini ortaya koyabilmesi için eseriniyaratma sürecinde özgür olması gerekir. Düşünen bir varlık olarak arzuladığıher türlü konuyu (sosyal, dinsel, doğasal, ideolojik, soyut ya da somut, vb.)ele alıp yansıtabilme özgürlüğüne sahip olmalıdır. Aksi takdirde, ortaya çıkaneserin sanat eseri özelliği taşıyıp taşımadığı tartışılır.

Her sanatçının amacı; her insanın istediği gibi önemlibirisi olmak, fark yaratmak, geleceğe katkıda bulunmaktır

Ortada bir sanatçı , bir de eser varsa bunu  izleyen ve değerlendiren olacaktır. İzleyicisanatçıyı , eseri sanatçının yapmak istediğinden önce eserde kendi duygularınıhazzını görmeye amaçlar.Aslından bir nevi kendi hayalindeki  duygularını dile getiren resmi görür.

Bir yerde sanatçının düşünleri ile izleyicinindüşünceleri arasında bir çelişki olur. Bu çelişki ise sanatın  ve güzel anlayışının kesin net bir tanımıolmayışından kaynaklanır.

 

Sanatın ve toplumun gelişimi için "Sanat , Sanatçıve izleyici " arasında her zaman bir etkileşim ve bağ bulunmalıdır.Sanatgelişimi her ne kadar sanatçıya bağlıysa ; sanatçının gelişimide o kadarizleyiciye bağlıdır.