Bağırsaklarımız vücudumuzun ikinci beynidir. Sindirim konusunda yaşadığımız; kabızlık, ishal, hazımsızlık gibi sorunlar hayatımızı ciddi derecede etkileyebilir. Bu sindirim sorunlarıyla da normal yeme rutinimiz tamamen değiştiği için en çok ramazan ayında karşılaşabiliyoruz.

Yaşanan en yaygın sindirim sorunları; gaz, şişkinlik, bulantı, kabızlık, ishal ve mide kramplarıdır.  

Özellikle kabızlık ramazan boyunca rahatsız edici bir sorun olabilir. Bunu önlemek için; yeterli sıvı alımı, yeterli meyve ve sebze tüketimi, lif içeriği yüksek tam tahıl ürünlerin tüketimi, yavaş yemek yeme ve fiziksel aktivite önemlidir.

Ay boyunca bağırsak ve sindirim sistemi sorunlarından uzak olmak için yapılması gerek basit ama etkili şeyler var;

1. İftarda yemek yemek için acele etmeyin. Mümkünse yemeği iki parçaya bölün.  Bütün gün boş kalan mide ve çalışmayan bağırsaklara bir anda yüklenildiğinde sorun yaşanması çok normal oluyor. Yemeği iki parçaya bölmek, yarım saat aralıklarla yemek bu tıkanmayı engelleyecektir.

2. İftara çorba ile başlamak sağlıklı bir sindirimin başlaması için önemlidir. Yine bütün gün boş kalan mideye ve çalışmayan bağırsaklara direkt katı bir besin yollandığında sindirim zorlaşabilir. Sıcak ve sıvı bir besin olan çorba ise sindirim kanalını yumuşatıp sindirimi rahatlatacaktır. Çorba içtikten sonra 15-20 dakika bekleyip ana yemeğe geçilmeli. Bu hem sindirimin başlaması için zaman yaratacaktır hem de ana yemeği yememiz gerekenden fazla yememizi engelleyecektir.

3. Yemekleri iyi çiğneyin ve yavaş yavaş yiyin. Bütün gün oruç olup büyük bir açlıkla oturduğumuz iftar sofrasında bazen yeme hızımızın farkında olamayabiliyoruz. Yemekleri fark ederek, sakince yemek çoğu yönden fayda sağlayacaktır. Yemekleri iyi çiğnediğinizde, vücudun sindirimine de önden yemekleri küçük parçalara bölerek yardımcı olursunuz.

4. Bağırsak hareketlerini azaltan pirinç ve beyaz ekmek yerine, lif oranı yüksek olan bulgur ve tam tahıl ekmekleri tercih edin. Sadece ramazan ayında değil diğer aylarda da bu alışkanlığı edinmeniz bağırsak sağlığınızı destekleyecektir. Beyaz un ürünlerini hayatınızdan tamamen çıkartıp yerine tam buğday ürünler koymak en doğrusu olacaktır.

5. Aşırı tüketilen çiğ sebzeler de şişkinlik yapabilir, pişmiş sebzeleri tercih edin. Geleneksel bir damak tadı olarak yemeklerin yanında çiğ olarak tüketilen turp, taze soğan, yeşillik vs. gibi çiğ sebzeler de elbette ki çok faydalı. Ama yine bütün gün boş kalmış bir mideye direkt olarak bu çiğ sebzeleri yollamak yaratacağı şişkinlik açısından pek doğru değil.

6. Bağırsak floranızı dengede tutmak için her gün probiyotik bir ürün tüketin (kefir, probiyotik yoğurt vs). Ramazan ayı dışında da probiyotik ürünleri mutlaka hayatınıza dahil etmeniz gerekirken ramazan ayında ekstra özenli olmanız gereklidir. Besinlerden aldığınız probiyotik miktarının yeterli olmadığını düşünüyorsanız doktorunuza danışarak takviye probiyotiklerden kullanabilirsiniz.

7. Son olarak da yeterli su içmeyi ihmal etmeyin. Su sağlıklı bir sindirim için en çok ihtiyaç duyulan şeydir.