Her insanda var olan duygulardan biri öfke. Kimininöfkesi saman alevi gibi çabucak sönse de bunu bir ömür devam ettirenler de var.Oysa uzmanlar birkaç basit öneriyle bu duyguyla başa çıkılabileceğini hattakişinin yararına dahi çevrilebileceğini söylüyor.

 Öfke de tıpkı mutluluk, sevgi ve benzeri diğer hislergibi psikolojik bir duyguyu ifade ediyor. Kişi öfkelendiğinde bedenindedeğişimler oluyor. Kısa süreli de olsa nabız hızlanıyor, kan akışı artıyor, yüzkızarabiliyor. Ellerde ve ayaklarda aşırı ısınma ya da kanın çekilmesinedeniyle buz kesme gibi belirtiler gözlemlenebiliyor. Korku, öfke gibi güçlüduygulara daima bedenin de eşlik ettiğini belirten “Burada kısa süreli, anlıköfkeden söz ediliyor”. Daha uzun süren, kişiyi olumlu ya da olumsuz şekildeharekete geçmeye zorlayan kısımda ise artık bedensel tepkilere geçiliyor. Kişi,kafasında uygun bulduğu stratejiye göre düşünceleri ya da içgüdüleriyle kendineöfkesini ifade etmek için bir yol buluyor” diyor. 

Öfkenin temelinde ne var? 

Bazen hayatımızda gelişen olaylara verdiğimiz bir tepkiolarak ortaya çıkıyor, bazen de ortada bir sebep yok gibi görünürken dehissedilebiliyor. Kişiyi rahatsız eden, bedeninde fizyolojik değişimlere nedenolan bu duygu, çoğunlukla korku hissiyle ilişkili oluyor. Korku genellikle önceöfkeyi, sonra da şiddeti tetikliyor. Bu ne kadar derinse, öfke ve şiddet de odenli ağır olabiliyor. Kişi korkusuna sebep olan şeye, kendisini kötühissettirdiği için öfke duyuyor.

Neden öfkeleniyoruz?

Tehdit ya da kısıtlanmayla karşı karşıya kalmak,haksızlığa uğramak, karşılaşılan durumun bugün veya gelecekte istenmeyensonuçlara neden olma ihtimali kişiyi öfkelendiriyor. Bir durumun fiziksel ya dapsikolojik tehdit olarak algılanması, kişinin endişelenmesine yol açıyor.Korkunun yanı sıra hissettiğimiz diğer olumsuz duygular da öfke şeklindedışarıya yansıyabiliyor.

Öfkeyi lehinize çevirin!

Her ne kadar olumsuz bir duygu olsa da öfkeyi pozitifeçevirmek, zarardan çok yarar sağlamak mümkün. Nasıl mı? “Korku ve öfke gibiolumsuz gözüken duygularımız, temelde bizi yaşamda güçlendirmek ve hangikoşullarda daha mutlu yaşayacağımızı göstermek adına bize sunulmuş bir denizfeneri gibidir.

Öfkeden kurtulmanın üç temel yolu var. Birincisi, öfkeyeneden olan faktörü ortadan kaldırmak için şiddet içermeyen bir yöntemleduyguların ifade edilmesi gerekiyor. Bir diğer yöntem; yıkıcı olmayan birtartışma, sorunu halının altına süpürmek yerine çözmeye yardım edeceği içinfaydalı oluyor. Eğer böyle bir imkân yoksa o ortamdan ve kişiyi kızdıranetkenden uzaklaşmak gerekiyor. Bunu başarmak ise her zaman mümkün olamıyor.Örneğin; müdüre kızıp işe gitmemek, yolcuların kabalıklarına tahammül edemeyipotobüse binmemek pek de mümkün değil. Bastırılan öfke sizi hasta edeceği içinüçüncü yol da tepkileri kontrol etmeyi öğrenmek oluyor. Kendinizi çıldırmış vekontrolden çıkmış şekilde bulmamak için stresinizi atmanın yollarını araştırmakgerekiyor. Spor yapmak, hobi edinmek, meditasyon ya da nefes teknikleri,sakinleşmeye yardımcı oluyor. Unutmayın, çözümler en kolay sakinken bulunuyor.