Psikolojiye ilgisiolan kişi bilir; senin çocukluğuna inmek lazım cümlesini.  Çocukluğa inme ve psikoloji arasındakiilişkiye bir göz atalım:

Pek çoğumuz çocuklukanılarımızı hatırlamıyor olabiliriz. Ama “beyniniz o anıları asla unutmadı”,sadece bu anıları bilinçaltında depoladı. Korkularınız, mutluluklarınız,başardıklarınız, başaramadıklarınız, hayata, kendinize ve çevrenizdekilere dairinanışlarınız, anlam veremediğiniz ya da hayatınıza yerleşmiş bazı düşünceler,davranışlar ve daha pek çok şey bilinçaltımızda depolanır. Gelin hep birlikteçocukluğumuza inelim ve bazı şeylerin sebebini görelim:

1- Neden stresli olduğunuzda alkol, sigara kullanıyor,yemek yiyorsunuz?

Alkol, sigara içmek ve yemek yemek stresli olduğunuzzamanlarda size geçici olarak haz verir. Bu hazzın nedeni bu maddeleri annesütüyle özdeşleştirmeniz olabilir. Yeni doğan çocuğun haz kaynağı ağzıdır. Eğerbu madde ilginizi çektiyse annelerinize bir sorun; belki de sütten erkenkesilmiş, yanlış (travmatik bir süreçle) kesilmiş ya da yıllarca anne sütüiçmiş olabilirsiniz.

2- Neden karanlıktan korkarız?

Bu maddede bir çocukluk travması olarak “öcüler” devreyegiriyor. Bilirsiniz o öcüler ebeveynlerimizin söylediğine göre karanlıkolduğunda her yerden çıkabiliyorlar. Genel yaşam alanları; girmememiz gerekenodalar, karıştırmamamız gereken çekmeceler, yatak altları ve karanlık, ıssızolan her yer. Karanlıktan korkmanızın sebebi küçükken karanlıktan korkutulmanızya da karanlıkta yaşadığınız travmatik bir olay olabilir.

3- Neden hep yanlış insanlar sizi buluyor?

Bağlanma stilleri kuramına göre “onlar sizi değil, sizonları buluyorsunuz”. Az önceki cümleyi okuduktan sonra “Niye ben deli miyim?”dediğinizi duyar gibiyim; hayır değilsiniz fakat çocukluğunuzda size bakımveren kişiyle kurduğunuz bağlanmadaki çözemediğiniz çatışmalarınızı çözmek içinileride de o çatışmaları yaratacak olan kişileri hayatınıza almanızmuhtemeldir.

4- Neden sorumluluk almaktan kaçarız?

Çocukluk döneminde bakıma muhtacızdır. Bakım verenimiz herkim ise; her işinizi o üstlenmiş ve size hiçbir sorumluluk yüklememiş olabilir.“O yorulmasın ben yaparım” diyerek iyilik yaptığını zannederken aslında;ileride sizin kendi başınıza yetebilen bir birey olmanızı farkında olmadan engellemiştir.Yine de onu affedin çünkü bu kişi kelimenin tam manasıyla; sizi sizden çokdüşünmüş.

5- Neden tırnaklarımızı yer ya da parmağımızı ağzımızaalırız?

Burada yine 1. maddede söylediklerimiz devreye giriyor.Bebeklikten kalan haz kaynağı olarak ağzı temel almak kişinin stresli olduğuzamanlarda elini ağzına götürmesine ya da tırnaklarını yemesine neden olabilir.

Yani asıl psikoloji çocukluk döneminde oluşuyor. Dahabilinçli insanlar olarak; daha mutlu nesiller yetişmesini sağlayabiliriz.