Kahramanmaraş Belediyesi’nin eski başkanlarından Hacı Ali Özal; belediye başkanlığı yaptığı yılların anılarını kaleme aldı.

Bilindiği gibi Hacı Ali Özal 1984 yılında, 12 Eylül darbesinden sonra yapılan ilk mahalli seçimlerinde ANAP’tan Kahramanmaraş belediye başkanı seçildi. Bu görevi 1989 yılına kadar yürüttü.  Bir dönem Belediye başkanlığı yaptı. Bu Turgut Özal’ın başbakanlığı dönemine rast gelir. Soyadının Özal olması nedeniyle Merhum Başbakan Turgut Özal’ın ayrı olarak ilgilendiği bir başkan olarak bilinir. Birçok belediye başkanının elde edemediği yatırım ihtiyacını Hacı Ali Özal bir teflonla Özal’a ulaşarak elde etmiştir!

4 Yıllık başkanlık dönemini kaleme alan Özal’ın 276 sayfalık anılarını ve birçok değerli bilgileri güzel bir dille anlatması okuyucuların beğenisini kazandı. Editörlüğünü deneyimli gazeteci-yazar Şahin Esendemir’in yapması ve katkıda bulunması kitabı sürükleyici bir hale getirmiş...

Bildiğim kadarıyla daha önce görev yapan Cumhurbaşkanları –Başbakanlar olmak üzere devlet adamları, Milletvekilleri, Belediye başkanları, bürokratlar vs. kendi dönemlerine ait bilgileri kimseyle paylaşmak istemezler! O kadar değerli bilgiler mezara kadar gider. Elbette sır olacak istihbarat bilgilerinden bahsetmiyorum. Hacı Ali Özal’ın bu kitabı herkese örnek olmalıdır. Her şeye sıfırdan başlamak kolay değil. Ama kendisinden önce görev yapmış olan başkanlar vs. neyse… Eğer tecrübelerini, başarılarını veya başarısızlıklarını kaleme aldıklarında kendisinden sonra gelen kim olursa olsun o makama oturduklarında kendisinden önce gelen belediye başkanı neler yapmış diye merak eder ve işe baştan başlamaz. Yazılan kitabı eline aldığında o yıları yaşamak ve eksi- artıları görmek oldukça değerlidir.

Bu alışkanlıkların olduğu hala hafızamda yok. Gelişmiş ülkelerin yaşanan yılları ve elde edilen tecrübeleri ve değerli bilgileri hep kitap haline getirmek diye bir alışkanlıkları var. Bizde iktidar veya belediye başkanları vs. değiştiğinde yeni gelen “ben enkaz devraldım” der. Örneğin bazı belediye başkanları da enkaz devraldım alışkanlığını hep dillendirirler...

Enkaz devraldım’ demek işin kolayına kaçmaktır. Her Belediye başkanı elinden geldiği kadar hizmet eder. Zaten hizmet etmek ve halkın yaşam kalitesinin yükseltmek için seçilirler. Makamda otursun diye değil… Çünkü Belediye başkanlığı çok önemli bir makamdır. Daha doğrusu Siyasi partilerin ve iktidarın arka bahçesidir. Bir belediye başkanı iktidardan yana ise, iktidara karşı her yaptığı olumlu hizmet patisine oy kazandırır. Diğer siyasi partiler içinde öyledir. Hangi partiden olursa olsun başarı hanesine direk olarak hem kendi hanesine hem de partisine artı getirir, başarısızlık gibi bir görüntü vermişse eğer. O direk partisinin oy kaybına neden olur.

Hacı Ali Özal ilimizde çok sevilen sayılan bir şahsiyet. Bir dönem Belediye başkanlığı yaptı, günü kurtarmak değil, geleceği inşa etmeye çalıştı.

+++

Kitabın 254. sayfasında Kahramanmaraşlı yöneticilere küçük önerileri var, buyurun okuyalım:

Kahramanmaraş’ın iki ucu, doğusu ile batısı arasında kopukluk vardır. Bu durumunun mutlaka düzeltilmesi, ulaşım hatlarının daha sistemli düzgün bir şekle dönüştürülerek, birbirinden kopmuş şehir görüntüsü ortadan kaldırılmalıdır.

Şehrin eski yerleşim yerleri, hem yapısal olarak, hem de kentsel gelişime uygunluğu açısından çok güzel yerlerdir. Buralarda byy-pas ameliyatı gibi yolların planlanması ve bunun için mevcut yollardan azami ölçüde faydalanılması gereği vardır.

Bir önemli konuya daha değiniyor: Kahramanmaraş tanıtım konusunda bu güne kadar istenilen bir başarı göstergesini yakalayamamıştır. Tanıtım, şehrin gelişimi açısından çok önemli oluğu kabul edilmeli bu konuda daha ciddi çalışmalar yapılması ve şehirde sadece böylesi konulara duyarlı olarak, içinde sivil toplum kuruluşları, üniversite, Ticaret ve sanayi odasının da bulunacağı Valilik ve Belediye’nin koordine edeceği “şehir gönüllüleri “oluşturulmalıdır, diyor.

+++

Hacı Ali Özal’ın kitabında 276. sayfanın içerisinde önemli bulduğum birkaç konuyu sayfaya taşıdım. Başta yöneticiler olmak üzere tüm halkımızın da okumasında fayda var. İçerisinde geçmişe dönük ve gelecekle ilgili birçok öneriyi gündeme taşımış.  Emeği geçenlerin ellerine sağlık.

Son olarak: Belediye başkanlığı kutsal bir görevdir. Büyükşehir olan illerle birlikte Belediye başkanlarına büyük yetki ve imkan tanındı...

Belediye çöp toplama, içme suyu tedariki ve kaldırım taşlarını döşemenin yanında, her türlü sosyal, kültürel başta olmak üzere birçok aktiviteye ev sahipliği yapmakla birlikte, klasik belediyecilikte tarihe karıştı.