Amerikan Pediatri Akademisi'nin önerisine göre bebekler katı gıdalara 6. aydan itibaren geçiş yapabilir. Ancak mantar gibi sindirimi biraz daha zor olan sebzeler için uzmanlar 9. ayı beklemeyi tavsiye ediyor.
Çocuk Doktoru Yılmaz Bay’a göre mantar, pırasa, karaciğer, tam yumurta ve ısırgan otu gibi gıdalar, bebeklere 9-12 ay arasında dikkatli şekilde verilebilir.
Bebekler İçin Mantar Nasıl Hazırlanmalı?
Mantarın bebek beslenmesine dahil edilmesi için en uygun yöntem, pişirilerek verilmesidir. Çiğ mantar bebeklere uygun değildir. Pişmiş kültür mantarı, sebze pürelerine, çorbalara ya da omletlere eklenerek verilebilir.
BLW (Bebek Liderliğinde Beslenme) yöntemi uygulayan aileler, büyük boy mantarları buharda pişirip, saplarını çıkararak bebeklerin eline verebilir. Ancak mutlaka yumuşak olmasına dikkat edilmelidir.
Mantarın Bebeklere Sağladığı Faydalar
Mantar; D vitamini, demir, fosfor, B12, B6 vitamini, protein ve antioksidan açısından zengindir. Bu özellikleriyle bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlarla savaşır ve iyileşme sürecini hızlandırır.
Beta-glukan ve triterpenoid gibi biyoaktif bileşikler içeren mantar, bebeğin kalp ve beyin gelişimini de destekler. Aynı zamanda düşük kalorili olması, sağlıklı kilo yönetimi açısından da avantaj sağlar.
Evde Uygulanabilecek Bebekler İçin Mantar Tarifleri
Terbiyeli Mantar Çorbası
Malzemeler:
-
5-6 adet kültür mantarı
-
1 küçük havuç
-
1 küçük patates
-
1 yemek kaşığı tam buğday unu
-
1 tatlı kaşığı tereyağı
Yapılışı:
Mantarlar yıkanıp haşlandıktan sonra, küp doğranmış havuç ve patates eklenir. Başka bir kapta tereyağı ile un kavrularak çorbaya eklenir ve tüm malzemeler pişirilir.
Mantarlar yıkanıp haşlandıktan sonra, küp doğranmış havuç ve patates eklenir. Başka bir kapta tereyağı ile un kavrularak çorbaya eklenir ve tüm malzemeler pişirilir.
Mantarlı Omlet Tarifi
Malzemeler:
-
1 minik mantar
-
1 yumurta
-
1 yemek kaşığı süt (1 yaş altı için su)
-
1 dal maydanoz
-
1 dal yeşil soğan
-
1 çay kaşığı tereyağı
Yapılışı:
Mantar suyla pişirilip tereyağında çevrilir. Diğer malzemelerle karıştırılan yumurta karışımı, tavaya dökülerek omlet haline getirilir.
Mantar suyla pişirilip tereyağında çevrilir. Diğer malzemelerle karıştırılan yumurta karışımı, tavaya dökülerek omlet haline getirilir.
Güvenli Mantar Türlerine Dikkat
Bebekler için yalnızca yenilebilir ve güvenli kültür mantarları tercih edilmelidir. Beyaz şapkalı kültür mantarı, istiridye mantarı, kestane mantarı ve Shiitake gibi türler uygun kabul edilir. Zehirli mantarlardan kaçınmak için, mantarların kaynağının güvenilir olması önemlidir.
Editör: Sefa Başer