Değerli öğrenciler ve velilerimiz Covid-19 salgını sonrasında her şey etkilendiği gibi eğitim sistemi de ciddi şekilde etkilemiştir. Bu etki mekân zaman ve tüm şartları değiştirdi. Artık okullarda sıralarımızda arkadaşlarımızla ve öğretmenimizle bir arada olamıyoruz.

Evde kal sağlıklı kal eğitime bağlı kal sloganıyla herkes ve her şey eve taşındı. Online programlar ve teknoloji ile öğretmenler, dersler hatta sınıf arkadaşlarımız evimize kadar geldiler.

Eğitim öğretim sürecinin eve taşınmasına genel manada bakıldığında ciddi bir sorun yok özellikle öğretim boyutunda işler iyi gidiyor. Öğrenciler yapması gerekenlere belli bir plan ve program dahilinde devam ederek öğrenmeyi başarmaktadır. Öğrenme devam etse de eski alışkanlıklardan dolayı öğrencilerimiz ciddi şekilde zorlanmaktadırlar. Özellikle sınavlara hazırlanan öğrencilerimizde bu sıkıntı ve stres hali daha fazla gözlenmektedir.

Üniversiteye ve sınavla alan ortaöğretim kurumlarına hazırlanan öğrencilerimiz bu süreçten ciddi şekilde etkilenirken düne kadar sınavların tarihi ile ilgilide belirsizlik vardı. Özellikle önceden haziran ayından olacak olan YKS temmuz ayına alınmış son dönemde ise çeşitli gerekçelerle tekrar öne alınacağı konuşuluyordu. Turizm bakanının tatil süreci ve turizm odaklı açıklamaları üniversite adayı öğrencilerimizi kafasında belirsizlik oluşturmuştu. Bu belirsizlik şu an için cumhurbaşkanımızın açıklamaları ile netleşti. Eğer ciddi bir salgın artışı olmazsa YKS 27 – 28 Haziran 2019 da LGS ise 20 Haziran da yapılacaktır. Bu tarihler açıklandığında özellikle üniversite adayı öğrenciler kendi çalışma planlarını sınav temmuzda yapılmasına göre şekillendirdikleri için biraz hatta fazla tepki gösterdiler. Bu tepkiyi anlamakla birlikte stres edecek hiçbir şey yok …

Değerli Lise ve Üniversite adayı öğrencilerim 20 yıllık Psikolojik Danışmanlık ve Profesyonel Öğrenci Koçluğu tecrübelerim bana şunları öğretmiştir.

Herkese eşit gelen sıkıntı ve zorluklar herkesi etkiler.

Sen çalışmaya devam ettikçe hedefine ulaşırsın.

Başarıyı getiren şartlar değil senin o şartlara uyum sağlayarak çalışmaya devam etmendir.

Zamanın azlığı ya da çokluğu değildir önemli olan onu verimli kullanıp kullanmadığındır.

Unutma başarılı olanların çok zamanı yoktu.

Başarıyla uyguladıkları Düzenli ve sistemli bir planları vardı.

Hedefine ve Onu başaracağına olan İnancını güçlü tut,

Başaracağına inanıyorsan başarırsın,

Zorlandığında Hedefine ulaştığında gözünde canlandır. Orada olumlu duyguları bugüne taşı ve çalışmaya devam et.

Artık bu süreçte yapman gereken bol bol soru çözmek, deneme yapmak.

Konu eksiğin olsa bile (belki de yoktur sen öyle zannediyorsun) önümüzde yeterli zaman vardır.

Deneme ve soru çözümlerindeki eksikliklerini fark ederek o bilgileri tamamladığında zaten konularda eksiğin kalmayacak ayrıca konu konu çalışacağım diye tutturma.

Bunları düşün ve harekete geç, atalarımız boşuna dememiş “Nerede hareket orada bereket” diye. Harekette bereket varken Atalet yani Atıl halde kalmakta ise başarısızlık vardır. İçinde bulunduğun dönemde 1 dakikanın bile kıymetini bil olumsuza değil olumluya odaklan, hedefine ulaşmak için yapman gerekeni yap, azimle ve sabırla ÇALIŞ.

Bugün bu yazımda gündeme yönelik hedefinden kopmaman ve hedefine ulaşabilmen için yapman gerekenlere değindim. Daha geniş ve ayrıntılı bilgi edinmek ister isen bu hafta çıkan “Okul Hayatında ve Hayat Okulunda BAŞARININ YOLU” kitabımı tavsiye edebilirim. Yaklaşık 3 ay önce hazırladığım kitabım salgından dolayı geçen hafta satışa çıktı lakin sanki bugünkü duruma özgü hazırlanmış gibi içeriğe sahiptir. Kitabıma internet satış siteleri ve Kahramanmaraş merkezde kitapçılardan ulaşabilirsiniz. Kitabımla ilgili ayrıntılı bilgiye @pd_koc_alpaslanyurtsever ve @basarininyolu_kitap instagram hesaplarından ulaşabilir.