Şarkışlalı Agahî’nin “Seher Vakti Çaldım Yârin Kapısın” deyişi meşhurdur. Neşet Ertaş ve Müslüm Sümbül ayrı ayrı havalandırmış bu deyişi. Neşet Ertaş Agahî’nin mahlasını hiç anmadan geçmiş. Ama deyişi de güzel yorumlamış doğrusu.

Müslüm Sümbül de söylemiş. Hakkını vermiş deyişin. Aslında yirmi dörtlükten oluşan bir deyiş bu. Ama altı dörtlüğüne ulaşabildim.

Ben bu konuyla ilgili bildiklerimi yazıp paylaştım. Neşet Ertaş’ın ve Müslüm Sümbül’ün bestelediği biçimde çalıp söyledim. Maksadım Neşet Ertaş’la, Müslüm Sümbül’le boy ölçüşmek değil elbet. Ben kimim onların yanında yahu? Onlar bu işin erbabı. Ben onların çırağı bile olamam…

Gözümü kararttım. “Seher Vakti Çaldım Yârin Gapısını” deyişini çalıp söyledim Neşet Ertaş’ın bestelediği gibi. Maksadım aynı başlıklı yazımı desteklemekti.

Bir okurum yorum yapmış. Virgülüne dokunmadan alıyorum. Diyor ki bu kardeşimiz:

” Hiç hoş bir şey değil kocaman adam şeytan aletiyle kendini eğlendiriyor ne kadar ayıp ve abes bir şey çok üzüldüm

Saçlar bembeyaz olmuş yüzü kırış kırış olmuş hala şeytan aletiyle tatmin olmaya tatmin etmeye uğraşıyor ne kadar çirkin çirkef bir şey tek kelimeyle kınıyorum ayıplıyorum”

Ben de şöyle yanıtladım:

“Şeytan bunun neresinde be ya? Ben kınamıyorum, ayıplamıyorum. Herkes bildiğini işler kardeşim...”

Şeytan aletiyle tatmin olmaya, tatmin etmeye çalışıyormuşum. Şeytan aleti, bağlama oluyor tabii. Milli çalgımız kopuzun soyundan gelen bağlama. Kınıyor ve ayıplıyor beni…

Türkülerimiz kimsenin tekelinde değil. Türkü söylemenin, türkü dinlemenin yaşı başı yoktur. Türkü söylemenin kınanacak, ayıplanacak nesi var?

Ben bir türkü severim. Türkü çalar, türkü söylerim. Vee türkü dinlerim. Bazen de türkülerin peşine takılır giderim. Araştırırım. Hikayelerini okuyup yazarım. Bundan keyif alırım. Haz duyarım.

Sözü Neşet Ertaş’a bırakıp ben müsaadenizi isteyeceğim dostlar. Belki bir ara bu deyişi ben de çalar söylerim. Diyor ki Neşet Ertaş:

“Bunca erler evliyalar

Türkü sever türkü söyler

Görür gözlü enbiyalar

Türkü sever türkü söyler Türk'üm diyi (diye)

Türkü söyler dillerimiz

Ne gözeldir ellerimiz

Bağlamada tellerimiz

Türkü sever türkü söyler Türk'üm diyi

Aydın gerçekler sözleri

Gerçeğin gitmez izleri

Çalar Garib’in sazları

Türkü sever türkü söyler Türk'üm diyi

Türkü söyler dillerimiz

Ne gözeldir ellerimiz

Bağlamada tellerimiz

Türkü sever türkü söyler Türk'üm diyi”