Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencileri, Türkiye’nin zengin kültürel mirasını teknoloji destekli bir oyunla öğretmeyi başardı. Öğrenciler ve öğretmenler tarafından hazırlanan “Tarihin Gizemli Kuyuları” adlı proje, kullanıcıların soruları doğru yanıtladıkça Türkiye’nin farklı bölgelerindeki kültürel değerleri keşfetmelerine olanak tanıyor.
Projede, Göbeklitepe, Nemrut Dağı, Galata Kulesi, Kız Kulesi, Safranbolu Evleri ve Kapadokya gibi somut kültürel miras ögelerinin yanı sıra, hat sanatı, Nasreddin Hoca, mangala, Karagöz-Hacivat, çini ve ebru gibi somut olmayan kültürel miras unsurları da tanıtılıyor.
Proje, iki temel bölümden oluşuyor:
-
Kültürel Mirasları Tanıma: 3 boyutlu modeller ve interaktif görseller aracılığıyla kullanıcılara sesli ve görsel bilgiler sunuluyor.
-
Kültürel Miras Oyunu: Oyuncular, soruları doğru yanıtlayarak oyun tahtasında piyonlarını ilerletiyor ve oyunu tamamlamaya çalışıyor.
Proje, İstanbul’da düzenlenen TEKNOFEST Eğitim Teknolojileri Yarışması’nda Türkiye ikincisi olarak büyük bir başarıya imza attı.
BİLSEM danışman öğretmeni Barış Mustafa Özsüllü, projelerinin derecesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Kültürel miraslarımızın unutulmaya yüz tuttuğunu fark ettik. Küçük yaştaki çocuklara mirası öğretmek için böyle bir robotik proje geliştirdik. Eğitim teknolojileri dalında ikincilik ödülü almak bizi çok gururlandırdı.” dedi.
Projede tasarımcı olarak görev alan Sudem Döndü, projenin amacını şu sözlerle açıkladı:
“Somut ve somut olmayan kültürel miraslarımızı teknoloji destekli ve oyun temelli bir yöntemle öğretmek istiyoruz. Bu sayede mirası gelecek nesillere etkili şekilde aktarabiliyoruz. İkincilik ödülünü almak bizim için hem gurur verici hem de çok heyecanlı bir an oldu.”
Öğrencilerden Nurefşan Sevim Boztepe, proje sürecinde arkadaşlarının kültürel miraslar konusunda eksik bilgiye sahip olduğunu fark ettiklerini belirtti. Boztepe, “Soyuttan somutu türeterek kültürel miraslarımızı daha anlaşılır kılmak istedik. TEKNOFEST’te ödül almak gurur vericiydi. Hürjet, Hürkuş ve Alper Gezeravcı gibi isimlerden ilham aldık. Ben de gelecekte astronomi ve uzay alanında çalışmak istiyorum.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Anadolu Ajansı



