İran ile ABD arasındaki tansiyon yeniden yükselirken, ABD Başkanı Donald Trump’tan dikkat çeken bir açıklama geldi. Trump, ülkesinin İran’a yönelik planlarını Körfez’deki müttefiklerle paylaşmayacağını belirtti. Gerekçe olarak da bu planların gizliliğini ve operasyonel hassasiyeti gösterdi. Konuyla ilgili Amerikan basınına konuşan Trump, İran’ın görüşmelere açık olduğunu söylese de geleceğe dair kesin bir yol haritası vermekten kaçındı. Açıklamaları, hem Washington’da hem de Körfez başkentlerinde yeni bir diplomatik tartışmanın kapısını araladı.

PLANLARI AÇIKLAMAK, MEDYAYA ANLATMAK KADAR KÖTÜ OLUR

Trump, İran’a ilişkin planlarının açıklanmasının doğru olmayacağını vurgulayarak, “Planımızı Körfez’deki müttefiklerle paylaşamayız. Onlara anlatmak, size anlatmak kadar kötü olur. Hatta belki daha da kötü” ifadelerini kullandı.

Bu sözleriyle, müttefik ülkelerin detaylı bilgilendirilmemesi gerektiğini savunan Trump, aynı zamanda bu planların oldukça hassas olduğuna işaret etti. Özellikle diplomatik sızmalar ve bilgi güvenliği endişeleri nedeniyle bu tür bilgilerin paylaşılmadığını belirtti.

İran'da 5.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi
İran'da 5.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi
İçeriği Görüntüle

Ayrıca bölgede büyük bir askeri hareketlilik olduğunu da belirten Trump, “Oraya doğru ilerleyen büyük bir filo var. Venezuela’dakinden daha büyük bir filo” diyerek olası askeri seçeneklere dikkat çekti.

İRAN MÜZAKEREYE AÇIK AMA NETLİK YOK

ABD Başkanı’nın açıklamalarında dikkat çeken bir diğer nokta ise İran’la yeniden diplomasi trafiğine girilme ihtimali oldu. Trump, “İran bizimle görüşüyor ve biz de bu konuda bir şey yapılabilir mi bakacağız. Aksi takdirde neler olacağını göreceğiz” diyerek olası bir görüşme sürecine yeşil ışık yaktı.

Ancak geçmiş deneyimleri hatırlatan Trump, “Son defa müzakereye oturduklarında bu işe yaramadı ve nükleer kapasitelerini imha etmek zorunda kaldık” ifadeleriyle temkinli bir yaklaşım sergiledi. Bu da, Beyaz Saray’ın İran’a karşı hâlâ güven eksikliği taşıdığını ortaya koyuyor.

BÖLGEDE YENİ BİR ASKERİ HAREKETLİLİK Mİ GELİYOR?

Trump’ın açıklamaları, Körfez ülkelerinde tedirginlik yaratırken, uzmanlar da yeni bir askeri hareketlilik ihtimaline dikkat çekiyor. ABD’nin bölgeye büyük bir filo gönderdiğini söylemesi, özellikle İran’a karşı bir gözdağı olarak yorumlandı.

Diğer yandan, Körfez ülkelerinin İran’la yeniden müzakereye hazır olduğunu belirtmesine rağmen, Washington’un bu sürece nasıl dahil olacağı belirsizliğini koruyor. Bu nedenle, önümüzdeki günlerde hem diplomatik hem de askeri cephede yoğun gelişmeler yaşanabileceği düşünülüyor.

Kaynak: DHA