AYÇEKİRDEĞİ- SUMAK- PATLAK MISIR- LAVANTA

     Tarım Fuarı Kafum ’da açıldı. 31 Ekim, 1-2-3 Kasım 2019’a kadar sürecek.

     Dün gazeteci arkadaşım Niyazi Kara ile Tarım Fuarına gezmeye, incelemeye, öğrenmeye gittik.

     Traktörler, tarım aletleri, tarımla ilgili her şey vardı.

     Beni daha çok üretilen tarım ürünleri ilgilendirdi. Şeker pancarı, biber, fasulye, üzüm, zeytin, ayçiçeği (güne bakan), yağlar, kokular, meyveler v.b.

     Her yıl olduğu gibi bu yılda Bertiz bölgesinin üzümü, Göksun’un elması, Elbistan- Afşin bölgesinin şeker pancarı, merkezin zeytini.

     Bunlar tamam tamam da Andırın standı değişik geldi bana. Burada kivi vardı, yer fıstığı vardı, mandalina vardı. Tokmaklı bölgesinde yer fıstığı, mandalina olduğunu biliyordum. Kivi de bu bölgede yetişiyormuş. Çok da iddialı ve kazançlı bir ürün olmaya doğru gidiyormuş. Andırın’ ın kirazı (Napolyon) yurt dışına satılıyor. Cinsi bir başka.

      Yine sumak ekşisi çıkaran Ilıcalı hanım dereceler almış işini büyütmüş marka olmuş. Dostum Memik Kibarkaya’ nın  çabası gözümün önüne geldi. Kahramanmaraş’ı “sumak ve zeytin kurtaracak” deyip duruyordu. Sumak zahmetsiz yetişen, tarım alanın dışında, siyeç olabilen, ilaç istemeyen, su istemeyen, bir ürün üstelik kullanım alanı da bir hayli fazlaymış.

      Elbistan Ziraat Odası standı bakın neler öğretiyor, katkısı ne ilimize. Afşin- Elbistan Ovasında mısır yetiştiriliyor. Bu mısırlar ne yağlık, ne unluk peki ne öyleyse?

      Bu mısırlar patlak mısır. Patlatılarak yenen çerez mısır. Bir oran vereyim Türkiye’deki patlak mısırların %80 ‘inini bu ovada yetiştiriyormuşuz. Devam edelim ayçiçeği çekirdeği, üretim alanı 20.000 dekar üretim miktarı 6000 ton imiş. Bu ürünün özelliği yağlık değil kuru yemiş olarak üretiliyor. Elbistan’da ayçekirdeği depo ve tesislerinin yanında “tadım” markası da bu ayçiçeği ürününü paketleyip dünyaya satıyor. Tercüme edeyim çiftçi üretiyor, pazarlayan daha çok kazanıyor.

      Devam edelim. Elbistan Lahanası. Tescil için hazırlık yapılıyor. Fuardaki bir lahana 48.300 kg. görevliye bunun daha büyüğü yok mu? Diyorum.

      -Var ama bu ikisini getirebildik diyor. Şeker pancarının da bir tanesinin kilosuna  bakıyorum 13.10 kg. Karahöyük (Köyü) mahallesinde yetiştirilmiş.

      Bunların yanında incirimiz, çileğimiz, antepfıstığı, ayva, ceviz gibi ürünlerimizi de iyi tanıtabilsek diyorum.

      Hele yeni ürünleri duyunca bir başka keyif alıyorum. Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven’i yazan Kahramanmaraş Gazetesi’ni dinleyelim Afşin’le Isparta’nın Lavanta köyü Keçiborlu rakımlarının aynı olduğu bunun için araştırma yapıp bu yıl (2019) lavanta bahçesi oluşturdukları yüz dönümün üzerinde lavanta bahçesi oluşturduklarını, bunun yanında gül fideleri temin ettiklerini, gül yetiştirmeye başladıklarını anlatıyor. Bende kendisinden bizzat dinledim. Tarım Fuarında görmek istedim ama göremedim.İsparta’ nın lavata kokulu köyü var.Turizme katkısına bakalım.

       Bir rakam vereyim Kuyucak Köyü’ne gelen Turist sayısı (lavanta için) 2016 yılı 21.000, 2017 yılı 141.000, 2018 yılı 254.000, 2019 yılında ise şimdiye kadar 750.000 kişi. Bu rakamlar Isparta Valiliğinin açıkladığı rakamlar.

      Sonuç olarak şunları söylemek istiyorum:

      -Günümüzün alternatif tarım ürünlerini üretmeliyiz. Bu hem ekonomiye katkı, hem de tanıtım amaçlı olmalıdır. (sumak, lavanta, gül, antepfıstığı, ayçekirdeği, patlak mısır v.b.)

       Tescilli ürünlerimizi teşvik etmeliyiz. Bunların sanayisini kurmalıyız. Bunlar Maraş Biberi, Maraş Tarhanası, Maraş Çöreği, Afşin Çamanı, Elbistan cevizli şekeri, kalaycı cevizi, sütyemez Cevizi, Maraş Dondurması vb. gibi.

        Fuarlar başlamadan kamuoyu oluşturmanın, reklamla duyurmanın yollarını aramalıyız.

        İnsanların artık farklılık aradığı bir dünyada yaşıyoruz. 

       Penceremden böyle gördüm.