Abdulhakim Eren

                                                                   

22-31 2021 tarihleri arasında kitap fuarının 7. de idrak ettik.

Fuar değerlendirmesinde kısaca bahsedeceğim. Fuara gelen yüzbinlerce insan kitaplarla, yazarlarla, tanıştı. Konuşmaktan çok yaşamak gerek olduğunu anladık. En hoşuma giden de ailesi ile çocuklarıyla kitap fuarına gelenler oldu. Kahramanmaraş’lı yazarlar ‘’ tam takım ‘’ fuardaydı. Kendilerine ayrılan yerden, ilgisizlikten, ikram yapılmadığından, fotoğraflarının konmadığından yakındılar. Büyük Şehir Belediyesi kitabını bastırdığı yazarlara imza günü düzenleyip ücretsiz kitap dağıttı. Bunun yanında marka olan Yaşar Alparslan yayımladığı kitapları ücretsiz dağıttı. Dr. Oğuz Paköz’ün önderliğinde devam edip 20. Yıl ve 120 sayısına ulaşan Alkış Dergisi okurlarına ücretsiz dağıtıldı. Oniki şubat Belediyesi fuarın girişinde stand kurarak yazarlına kitap imza günü düzenlendi

Fuara katılan 150 yayınevi on gün boyunca yeni çıkan kitaplarını standlarında okuyucuya sundular aldığımız bilgiye göre 7. Kitap Fuarını 250.000 (ikiyüz elli bin) kişinin üzerinde okuyucu ziyaret etti KAHRAMANMARAŞ dışından 150 yayınevi, 200 yazar fuara katıldı bunun yanında Kahramanmaraş’lı şair ve yazarların sayısı da 100 ün üzerindeydi.

     Hangi tür kitaplara daha çok ilgi vardı? Sorusuna tam cevap olmasa da çocuk ve gençlere hitap eden kitaplar olarak gördüm, bir de okurların takip ettiği yazar ve kitaplar revaştaydı.

Bunun yanında yayınevlerinin, sosyal medyanın, TV’lerin öne çıkardığı kitap ve yazarlar vardı. Yazarların çevresinde imza gününün en iyi müşterisiydi, ben imza günümde onu gördüm. Bu dernek, vakıf, cemaat v.b. olanlardı.

Bazı yayın evleri her yıl katıldığı halde bu yıl yoktu. T.C. Kültür- Turizm Bakanlığı yayınları, TDK, TTK, Ötüken, Dergah gibi bilinen yayınevleri eksiklik yarattı. İş Bankası Yayınları hem kaliteli, hem de indirimliydi.

Aksu TV haber yayınlarını fuardan yaptı. O güzel bir etki yaşattı. Gördüğüm kadarıyla fuarın basında yansıması eksiklik oldu. Bunlar tenkit değil gelecek yıllarda tamamlanması gerekenler. Örnek verecek olursak ilçelerden fuara gelmek isteyenlere ulaşım sağlanmalı. Bir plan dahilinde yapılmalı. Yapılıp yapılmadığı, yeterlimiydi yeterince duyamadık.

Birde fuarın dışındaki standlar vardı. Onlar cıvıl cıvıldı. Kütahya’dan katılan Kütahya Belediyesi standı vardı. Doğal çocuk oyuncakları, el işleri, gıda dikkat çekenlerdi bunlar’da dışarının güzellikleriydi.

Otopark konusunda sıkıntı vardı. Herkes girişe park etmek istiyordu yer bulmak çok zordu halbuki arka tarafta yüzlerce araç park yeri boştu. Bir levha veya görevli konulsa o izdaham yaşanmazdı çok ziyaretçi bilmiyordu, o otopark yerine.

Pandemi nedeni ile gelen, gelmek isteyipte gelemeyen, yazarlar, ziyaretçinin olduğunu sanıyorum gelecek yıl bunlar geçer inşallah, Anadolunun en büyük fuarını yaparız.

O zamana kadar havalandırma, ısıtma vb. eksiklerde gitmiş olur

Bir fuar böyle geçti. Yapanların, emeği geçenlerin, katılanların ellerine sağlık. Evimiz kitapsız, bahçemiz çiçeksiz olmasın.

  ‘’ Oku’’ emri duasıyla hoşçakalın.