Bu Yazımda her zaman yakındığımız Turizm konusunun ana teması Tarih kokan Mekanlardan bahsedeceğim.

Pandemi den dolayı tam da ucu bucağı görünmez bir şekilde eve kapanmaya alışır hale gelmiş ve hem televizyon hem de dijital kanallardaki dizileri bölüm bölüm, sezon sezon tüketirken yerli dizilerde son yıllarda mekan alanlarına dikkatimi çekti.

Bir zamanlar Çukurova, Maraşlı, Gönül dağı, Atiye, Türkan Hanımın Konağı, Aşk ve Mavi, Hercai, Beni Bırakma, Küçük Ağa, Aşk 101, Yeni gelin, Sefirin kızı gibi birçok ismini sayamadığım İstanbul da başlayıp Anadolunun farklı illerine çeken filimler…

Yada adıyla Anadolu’nun yaşamını, örfünü, Adetini gözler önüne sergileyen filimler gözler önüne sergileniyor.

Aşk içerikli dizilerde fantastik, tarihi kurmaca ve bilim kurgu türleri arasında gidip gelen, İstanbul’da başlayıp Göbekli Tepe’ye, oradan Urfa’ya, hatta son sezonda Kapadokya’ya kadar uzanan bir yoğun mekan kullanımıyla, bu turistik ve göz dolduran destinasyonları ve onların tarihini cömertçe hatta hoyratça kullanıyor.

Ancak Türk ve Osmanlı tarihine kısmen yabancı olan bu mekanlar genelde kendine bu tür fantastik kurmacalarda yer bulabiliyor. Taa 1970’lerden beri, Turist Ömer Uzayda’nın Efes Antik kentinde, Dünyayı Kurtaran Adam’ın Kapadokya’da ve şimdi Atiye’nin Göbekli Tepe’de çekilmiş olması, resmi anlatının dışında kalan tarihi mekanlarla kurduğumuz fantastik ve zaman ötesi ilişkileri düşündürüyor…

Tarih kokan alanlar Turist çekme adına önemli alanlardır.

Adana Köprübaşı, Çukurova, Tarihi Maraş Kapalı Çarşı, Şanlıurfa Göbekli Tepe, Nevşehir Kapadokya en önemli tarihi yerler olarak TV dizilerinde yer almakta.

Medya, değişim içerisinde olan toplumu etkileyen en önemli aktörlerden biridir.

Dolayısıyla görsel medya bugün başlı başına bir tüketim kültürü oluşturmaktadır.

Tüketim kültürüne hizmet eden çok sayıda televizyon kanalının ilk sırada pazarladığı ürünse televizyon dizileridir.

Bu nedenle Tarihi mekanlar iyi değerlendirilmeli ve dizilerde yer verilerek İnsanların dikkatlerini çekerek meraklarını uyandırmalıyız.

Yerel Diziler vizyondakilerden daha değerlidir düşüncesindeyim.

Kalın Sağlıcakla…