Rabbimiz Müminin Suresi 61. ayetinde şöyle buyurur: “İşte iyilikte yarışanlar onlardır. Onlar bu konuda hep öndedirler.”

Allah (c.c.) ayetinde hayırda yarışanlara “sabikun” diyor ve bu insanları mükâfatla müjdeliyor. Peki, nedir sabikun? Sabikun müminin hayır, hasenat, iyilik ve ihsanda yarışmasıdır. Dünya metaları uğruna kin ve nefret üreten muhterisin(aşırı tutkun) karşıtı bir kavramdır sabikun.

İlimiz ve ülkemizde de böyle hayırlara köprülük yapan bir çok vakıf ve dernek var, şimdi bunların içinde bir yenisi daha katıldı. Geçtiğimiz yıl Süleyman Şah Türkmen Derneği. Dernek yetkilileri geçtiğimiz günlerde bizi davet ederek çalışmaları hakkında bilgilendirme yaptılar.

Derneğin kuruluş amacı ile ilgili olarak yapılan açıklamada Türkmenler başta olmak üzere diğer muhacir kardeşlerimize her türlü bürokratik, sosyal, eğitim, gıda ve giyim yardımı yapılacağı belirtilirken. Özellikle adaptasyon döneminde yaşanacak problemlerin çözümünde yardımcı olacaklarını belirterek şu değerlendirmeye yaptılar: “ Şehit, dul, yetim ve engelli kardeşlerimiz için bizlerde kolları sıvadık. Öncelikle yardımları bir üst sivil toplum örgütleri aracılığı ile yapmayı hedefliyoruz. Bunun için bütün sivil toplum örgütleri ile işbirliği yapacağız, başta İHH ve Kızılay olacak.

Tabi bizim için muhacir kardeşlerimizin çocuklarının eğitimi çok önemli. Onların bütün eğitim faaliyetlerinde yanlarında olmayı düşünüyoruz. Bunun için de hayırseverlerin desteklerini beklemekteyiz.

Şu ana kadar birçok öğrenci kardeşimize ev eşyası, gıda, giysi az da olsa burs yardımı yapmaktayız. Şu ana kadar bu hayır hizmetlerini yaparken, Kahramanmaraşlı hemşehrilerimizin destekleri takdire değer buluyoruz. Bu vesile ile tüm yardım yapanlara ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Bizim amacımız uzun vade de büyümek ve bu yapılan yardımları yaygınlaştırmaktır” denildi.

Derneğin Şeyhadil Mahallesi 61006 Sokak No: 15 Dulkadiroğlu İlçesi Kahramanmaraş adresinde hizmetini sürdürdüğünü belirten Kahramanmaraş Süleyman Şah Türkmen Derneği Yetkilisi Bayram Ergen diyor ki: “ Samimî olarak Allah rızası için hayırlı işlerde yarış yapan müminlerin manevî kâr ve kazançları, âhirette onlara verilecek mükâfat müjdesi Kur'ân'dadır: "Onlardan kimi de Allah’ın izniyle hayırlarda öne geçmek için yarışır. İşte büyük fazilet budur. İçine girecekleri Adn cennetleridir. Orada altın bilezikler ve incilerle süslenirler. Orada giyecekleri elbiseleri de ipektir." (Fâtır, 35/33)

Müslümanlar şartlar ne olursa olsun ben odaklı hücrelere hapsolmazlar, yoklukta da varlıkta da ceplerini açar ve yoksulların yanında yer alırlar.

MATERYALİST ZİHNİYETİN ZITTINA

Materyalist zihniyet ikram ve infakı bir kayıp olarak görürken İslam bunu hem dünya hem de ahiret için büyük bir kazanç olarak değerlendirir. Gerçi son yıllarda Batılı uzmanlar da yardımlaşmanın kazanımları konusunda açıklamalar yapıyor, yapılan hasenatın depresyon, kaygı, stres gibi rahatsızlıkları iyileştirici etkiye sahip olduğunu belirtiyor ve depresyon hastalarını yardım faaliyetlerine teşvik ediyorlar. Fakat söz konusu çalışmalar imanla ilişkilendirilmediği için bir ayağı havada kalıyor.

Yapılan araştırmalarda, yardımlaşmanın mutluluk hormonlarını olumlu yönde etkilediği izlenmiş, insanlara ikramda bulunan kişilerin beyin aktiviteleri izlendiğinde ise beynin haz ve ödül kısmının daha aktif çalıştığı görülmüştür.

Değerli dostlar diyeceğim şu ki, ilimizde bir çok vakıf ve dernek inanın hayırda yarışıyorlar, sizlerde bu hayır kuruluşlarına destek oluyorsunuz, bunu biliyorum.

Allah sizlerden ve tüm hayır sahiplerinden razı olsun. Belki de bu hayırlarınız sayesinde Rab’bimiz bizi tüm kötülüklerden koruyor…

Son sözüm: “ Kur'ân-ı Kerîm'de yüzden fazla âyette "hayır" kelimesi zikredilir. Hayrın zıddı şerdir, kötülüktür. İnsanın nefsi, şer ve tahrip cihetinde nihayetsiz cinayet işleyebilir. Eğer insan benliği bırakıp nefse itimattan vazgeçse, Kur'ân'ı dinlese, hayra yönelse, o şer kabiliyeti de hayra inkılâp eder. Çok hayırlara vesile olabilir. Ömrünün saniyeleri seneler hükmüne geçer. İşte şu mübarek günlerde biraz daha yardım kuruluşlarına destek olalım. İnşallah hayırlar yaparak kurtuluşa ereriz..

Kalın sağlıcakla.