Mutluluğun tanımını yapacak olursak, mutluluğun bilimsel ve içsel olmak üzere iki tanımı vardır. Bilimsel anlamdaki mutluluk; vücudumuzdaki melatonin, serotonin ve endorfin hormonlarının salgılanmasından doğan biyolojik bir olaydır. İçsel mutluluk ise; özlemlerin son bulması hali, sevmeye ve sevilmeye duyulan his, yada bir olayın imkansızlığına kanaat getirildiği anda mucize ile tanışmak gibi. Hatta bazı özel isteklerimize eksiksiz bir biçimde erişinceki duyulan kıvanç durumdur. Bu genel geçer mutluluk tanımı herkesçe değişebilir.

Peki mutluluk bizim için nedir? Yani insanın mutlu olma şekli nasıldır?

Elde etmek istediğimiz bir şeyi elde edince mi mutlu oluruz? Yoksa elde etmeyi çabalarken ki ulaşabilme heyecanıyla mı mutlu oluruz? Mutluluğun miktarı yada bir ölçüsü varmı? Mesala çocuk sahibi olan bir ebeveynin duyduğu mutluluk ile bir yazarın kitabının çok satmasına duyduğu mutluluk aynımıdır? Elbette eşdeğer değildir. Yalnızca isim benzerliğinden ibarettir. Duyguları bir benzerlik gösteremez. O zaman mutluluk denen bu soyut kavram kişiden kişiye, duygudan duyguya, yahut olaydan olaya öznel bir şekilde değişebilir diyebilirmiyiz?

Gerçek mutluluktan bahsedeceksek eğer; Aslında mutluluk, size verilen değerdir. İçten söylenen bir "seni seviyorum" dur. Bazen de zoru başarabilmektir. Bu başarı sonucu işte bu demektir. Mutluluk, sokakta oynayan küçük bir çocuk görüp maziye dalmaktır. Sonra o çocuğun gözlerinin içine nedensizce gülümsemektir. Mutluluk, şükretmektir. Demir parmaklıklarsız, yahut birilerinin gölgesinde olmaksızın özgür olmaktır.

Sonuç olarak mutluluk;

İçimizin huzurlu olmasıdır. Bu anlık da olabilir süresizde.