Hicri takviminin aylarından olan Recep, Şaban ve Ramazana aylarına Mübarek üç aylar denilir. Bu aylardan ilki Recep ayıdır.

Zunnu-i Mısri hazretlerine göre, ”Recep tohum ekme, Şaban sulama, Ramazan ise hasat ayıdır.

Peygamber efendimiz; Recep ayının ibadetlerinin faziletlerini anlatırken : Recep ayının birinci, on beşinci ve sonuncu günleri oruç tutunuz, hepsini tutmuş gibi sevap alırsınız Çünkü sevaplar on misli ile yazılır. Receb-i şerifin ilk Cuma gecesinden gâfil olma. ” buyurmuştur.

Üç aylar yeni bir manevi hamle devresidir. Ay takvimine göre 7,8,9. aylar olan Recep, Şaban, Ramazan ayıdır. Recep ayı, İslamiyet ten öncede Arapların kan dökmeden barış içinde yaşadıkları aydır. Hz. Muhammed (s.a.v) üç aylar hakkında : “Recep Allah’ın , Şaban benim ,Ramazan da ümmetimin ayıdır.” buyurmuştur. Ramazan ayı da oruç ayıdır.

Üç aylar her yıl tekerrür eden , büyük bir imkan ,kıymetli bir fırsattır ,uygun bir zamandır.

Reğaib Kandili

Reğaib Kandili üç ayların ilk mübarek gecesidir. Reğaib Arapça bir kelimedir. “Reğabe” kökünden gelmektedir. Reğabe, kelime olarak , herhangi bir şeyi istemek ve onu elde etmeye çaba sarf etmektir. Rağaib ise Reğabe den türetilmiş bir isimdir. Reğaib, kendisine rağbet edilen şey demektir. Recebin ilk Cuma gecesine Reğaib gecesidir. Bu geceye Reğaib ismini melekler vermiştir. Her Cuma gecesi kıymetlidir. İki mübarek gece bir araya gelince daha kıymetli olmaktadır.

Yüce Allah Bu gecede mü’minlere rahmetler, ikramlar ihsan eder. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Bu gecede yapılan dualar kabul olunur. Yapılan ibadetlere bol bol sevap verilir.

Bu geceyi ibadetle geçirmeli, Kaza namazı borcu olanlar hiç olmasa bir günlük kaza namazı kılmalıdır. Kazası olmayanda nafile namaz kılmalıdır. Kuran-ı Kerim okunmalı, tesbih çekmeli , tövbe ve istiğfar yapmalıdır. Perşembe günü oruç tutmak gecesini de ihya etmek çok sevaptır.

Recep ayı üç ayların ilk ayıdır. Ramazan Ayına hazırlık ayıdır. Bu ayda oruç tutmak çok sevaptır Peygamberimizin Ramazan ayından sonra en çok oruç tuttuğu ay Recep ayı olmuştur. Recep ayı ayrıca haram aylardan biridir. Burada “Haram “ hürmet edilen, Kötü ve günah işlerden kaçınarak saygı duyulan anlamınadır. İslamiyet’ten önce de haram ayları olan dört aya saygı duyulmuştur. Bu aylarda panayırlar kumuşlar ,kan dökmemişler ve savaşmamışlardır. Bugün Dünyamızda ,21. Asrımızda değilim mübarek aylar, Bayram günleri ve mübarek gecelerde bile masum insanların kanları dökülmektedir.

İnşallah bu üç ayların ve mübarek gecelerin insanlığın kurtuluşuna , Müslümanların şuurlaşmasına vesile olur.