İnsanların kendine güven  duyması çok güzel ama,kendini tanıması,potansiyelini ölçmesi ve yeteneklerinin neler olduğunu öğrenmesi de çok önemli.Böylece yaşamını programlarken,isabetli kararlar alarak tesadüflere daha  az yer verir.

Kendini tanımak çok önemli diyorum.Çünkü,neleri yapabilirim,neleri daha zorlanarak yaparım veya bu konuda beklide hiç yeteneğim yoktur gibi kendine yönelik tahlillerle,yaşamında ,deneme yanılma yöntemine daha az  yer verir.

Ne kadar çok yönlü olursanız olunuz,genel kültürünüz çok yüksek düzeyde de olsa eğer bir konunun ihtisasını yapmamışsanız ,o konuda yeterli  ve güvenilir bilgi veremiyorsunuz.Öğrenilenlerle kişisel yorumlar yapılabilir ama bu sadece özel sohbetlerde veya küçük toplantılar da olur.Geniş kitlelere hitap ederken mutlaka anlatılacak konunun uzmanı olmak gerekiyor. Çünkü hitap etmek yazmak gibi değil.Bilhassa canlı performansta dinleyici veya izleyici kitleye seri,akıcı ve etkileyici bir şekilde hitap etmek lazım.Bunun içinde konu hakkında tam donanımlı olmalı.

Yazmak konuşmaktan çok daha kolay diyorum.Çünkü yazarken düşünme ve bilgilerini sıraya koyabilme imkanınız var.Beğenmediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.Oysa konuşurken”affedersiniz bu sözlerimi yanlış kullandım veya beğenmedim değiştiriyorum”deme şansınız yok.Ayrıca konuşurken eğer konunun uzmanı değilseniz tıkandığınız veya unuttuğunuz yerde telaşlanır,telaşlanınca da paniğe kapılabilirsiniz.Bu durumda da mahcup olma riski vardır.

Bazen yapılan teklifler çok cazip gelebilir ve kendinize güvendiğiniz için buna olumlu bakabilirsiniz.Eğer yapmanız istenen teklife hazırlanırken içinizi bir tereddüt,korku ve gerginlik sarmışsa ,strese girmişseniz o zaman başarılı olma şansınız biraz zor.Demek ki bu teklif için yeterli beceriye,birikime sahip değilsiniz.Belki mücadeleyle bir şeyler yapabilirsiniz ama bu,istekle yaptığınız şey kadar zevk vermez.

Bir insan yapmak istediğine hakim olabilmeli,onu yaparken yürüdüğü yolda cesur,tereddütsüz ve kendinden emin duygular taşıyabilmeli. Bunun içinde yazımın başında bahsettiğim gibi kendini tanımalı ,yeteneklerini bilmeli ,strese girmeden hangi alanlarda daha başarılıysa o alanlarda kendine şans tanımalı. Böylece hayatı daha kolay,zevkli ve yıpranmadan yaşar.Aksi takdirde yeterli olamadığı alanlarda dolaşmaya ve arayışlara geçerse, zamanını boşa harcayarak aydınlık  ,başarılı  bir yol bulamaz.