Bir dostum sosyal paylaşım sitelerinden birisinde yayınlanan, Yakup Yücesu’nun çevirisini yaptığı Pakistanlı Yazar ve Araştırmacı Dr. Faruk Saleem’in kaleme aldığı bir yazıyı paylaşarak ne düşündüğümü sormuştu.

Bu yazıda İslam Dünyasının neden geri kaldığına yönelik yapılan araştırma yazısında önemli bir sonucu ulaşılmış ama bu neden-sonuç ilişkisi ile ilgili örtüşen makalelerimi inanın köşemden tam 25 yıldır yazıyorum…

Önce bir hatırlatma yapıp, sonra da yazarın bu değerlendirmesine geçmek istiyorum.

Hatırlayın bilmem kaç defa yazdım. İnsanın düzelmediği bir toplum düzelmez, bunu yapacak olan da eğitim sistemleridir. Eğer bir toplum medeniyet kurmak istiyorsa; “ Kimsenin olmadığı yerde, beni Allah(cc) görür diyen nesil yetiştirmek zorundadır, bu kadar!

Bahsettiğim araştırma yazısı elbette çok önemli, bunu da küçük görmediğim için sizinle paylaşmak istedim.

“Dünyada yalnızca 14 milyon Yahudi var, Kuzey ve Güney Amerika'da yedi milyon, Asya'da beş milyon, Avrupa'da iki milyon ve Afrika'da 100,000 kişi. Tek bir Yahudi'ye 100 tane Müslüman düşmektedir. Buna rağmen Yahudiler tüm Müslümanların toplamından yüz kez daha güçlüdürler. Nedenini hiç merak ettiniz mi?

Tüm zamanların en etkin bilim adamı ve Time dergisi tarafından 'Yüzyıl’ın Adamı' seçilen Albert Einstein bir Yahudi'ydi…”

(Yazının devamında dünyaca ünlü diğer yazar, bilim adamları ve zenginler sıralanmış ve bunların başarıları uzun uzun anlatılmış.)

Ancak bir isim daha vermek istiyorum. Nobel ödüllü Willem Kolff böbrek diyaliz makinesini icat etti.

Müslümanlar da dahil tüm hastalar Yahudilerin; bu buluşlarından yararlanıyorlar.

NEDEN VE ÇÖZÜM

Burada yazar, dünyadaki buluş ve icatlara dikkat çekerek, Müslümanların sabahlara kadar zamanlarını laboratuvarlarda geçirmesi gerektiğine inandığını ifade ediyor. Hemen bu bilim insanlarının adını verdik den sonra da şu soruyu yönetmiş bizlere: ve cevabını da vermiş: “Neden Yahudiler bu kadar güçlüdür? Cevap: Eğitim Sistemi (Sorgulayıcı, Araştırıcı, Yaratıcı (Buluşçu)olmalı. Eyvallah. Bence en önemli tespiti de bu. Devam edelim: “Bir soru daha: Neden Müslümanlar bu kadar güçsüzdür? Cevap: Yanlış Eğitim veya (Din Eksenli, Sorgusuz, Araştırmaya dayalı olmayan, Ezberci) Yine araya girmek istiyorum ve bu iki konu çok ama çok önemli.)

Devam edelim yazıya, gezegenimizdeki Müslüman nüfus verilmiş, detaylı olarak, 1.476.233.470 Müslüman yaşamaktadır diyor ve kıtalar bazında rakamlar veriyor. Sonra diğer dinler ve yaşadıkları yerler açıklanmış. Ardından şu eleştiri yapılmış. Müslümanlar bu kadar kalabalığa rağmen neden güçsüz? Yine cevabını kendisi veriyor, ben değiştirmek istemiyorum: “Nedeni şudur; İslam Konferansı Örgütü'nün (OIC) 57 üyesi vardır ve ülkelerin tümünde 500 adet üniversite bulunmaktadır. Üniversite başına 3 milyon Müslüman düşmektedir. Sadece ABD'de 5.758 üniversite vardır. Müslüman çoğunluğa sahip ülkelerin hiçbirinden ilk 500’e giren üniversite yoktur. UNDP tarafından toplanan verilere göre Hristiyan dünyasında okuma-yazma bilenlerin oranı neredeyse %90 ve bunlardan 15 Hristiyan çoğunluğa sahip ülkede okuma-yazma oranı %100 dür.

Hristiyan dünyasındaki 'okur-yazar' in %98'i ilkokulu bitirmişken, Müslüman dünyasında bu oran çok düşüktür.

Müslüman çoğunluğa sahip ülkelerdeki toplam bilim adamı sayısı 230 olup her bilim adamına düsen Müslüman sayısı 1 milyon kişidir. ABD her 1 milyon Amerikalıya karşılık yaklaşık 4000 bilim adamına, Japonya 5000 bilim adamına sahiptir. Tüm Arap dünyasındaki tam-zamanlı çalışan araştırmacı sayısı 35.000 kişidir ve her bir milyon Arap nüfusa 50 teknisyen düşmektedir. Ek olarak İslam Dünyası gayri safi milli hasılasının yalnızca %0,2 sini araştırma-geliştirme bütçesi olarak ayırmaktayken Hristiyan dünyası % 5 oranında araştırma-geliştirmeye fon ayırmaktadır…”

Bu rakamlar bugün için güncellenmiş olabilir. Burada detaylara yarın ki yazımda gireceğim ama şu cümleyi yazmadan edemeyeceğim. İnsan yeryüzünün halifesi olacaksa, bunun ancak bilim ile başarabilir, bunu yaparken eğer siz Allah’ın rızasını hesaba katarsanız, ibadet yapmış olursunuz. Bunun için Müslümanlar gece namazlarını kılmadan önce mutlaka okumalı, düşünmeli, araştırma yapmalıdır, bunun için eğitim sistemi düzenlenmeli, yeniden gözden geçirilmeli, bana göre yeniden milli bir sistem kurulmalı. (Devam edeceğim)