Ağrı’da üniversite öğrencisi Remziye Horuz, doğum günü pastası nedeniyle yaşadığı alerjik şok sonucu hayatını kaybetti. Olay, özellikle çocuklarda ve gençlerde gıda kaynaklı alerjilerin risklerini bir kez daha gözler önüne serdi.
Prof. Dr. Nacaroğlu’ndan Uyarı: Adrenalin Kalemi Hayati Öneme Sahip
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, gıda kaynaklı anafilaksi vakalarındaki artışa dikkat çekerek, aileleri ve hastaları erken belirtiler ve hayati önlemler konusunda uyardı.
Prof. Dr. Nacaroğlu, “Anafilaksi öyküsü olan hastalar adrenalin kalemini mutlaka yanlarında taşımalı ve nasıl kullanılacağını bilmelidir. Bu kalem, hastaneye ulaşana kadar hayat kurtarıcıdır” dedi.
Gizli Temaslar Büyük Risk Oluşturuyor
Besin alerjilerinin öngörülemez olabileceğini belirten Prof. Dr. Nacaroğlu, gizli içeriklerin ciddi risk taşıdığını ifade etti:
“Yumurta alerjisi olan bir çocuğun otelde içtiği çorbada yumurta bulunabilir. Pasta, börek, kek ve poğaça gibi ürünlerdeki gizli içerikler kazara karşılaşmalara neden olabilir. Alerjik yükü yüksek olan çocuklarda bu durum anafilaksi ile sonuçlanabilir.”
En Sık Tetkik Edilen Alerjenler: Süt ve Yumurta
Prof. Dr. Nacaroğlu, çocukluk çağında anafilaksinin en sık süt ve yumurta ile görüldüğünü, yaş ilerledikçe bu alerjilerin azalabileceğini, ancak kuru yemiş ve balık alerjisinin ömür boyu sürebileceğini belirtti.
Adrenalin Kaleminin Doğru Kullanımı Hayat Kurtarıyor
Kalemin doğru kullanımını anlatan Prof. Dr. Nacaroğlu, “Şüpheli bir besinle temas sonrası ani gelişen kızarıklık, kaşıntı, nefes darlığı, bayılma veya tansiyon düşmesi durumunda kalem uyluğun üst dış yan kısmına uygulanmalı ve 10 saniye bastırılmalıdır. Ardından vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” ifadelerini kullandı.





