Sindirim sisteminde her bireyin doğal olarak gaz bulunur, ancak çoğu kişi, gazın aşırı olduğunu düşünür. Karbonhidrat içeren gıdalar, vücuda enerji sağlayabilmek için glikoza dönüştürülürken, bazen bu besinler gaz üretimine yol açabilir.
Gaz ve şişkinliğe neden olabilen yiyecekler arasında gazlı içecekler, baklagiller ve bazı sebzeler yer alır.
EN FAZLA GAZ YAPAN YİYECEKLER HANGİLERİDİR?
Gazın iki ana kaynağı bulunur: yutulan hava ve bağırsaklardaki zararsız bakterilerin bazı yiyecekleri parçalamasi sonucu oluşan gaz. Gazın fazla olmasının sebepleri arasında, bazı yiyeceklerin sindirilememesi veya çok fazla yenmesi yer alır. Gaz yapma potansiyeli yüksek olan yiyecekler şunlardır:
Baklagiller: Kuru fasulye, mercimek, barbunya, nohut, bezelye
Sebzeler: Lahana, brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası
Bazı Baharatlar ve Mantarlar
Nişastalı Gıdalar: Patates, enginar, mısır, erişte, buğday
İşlenmiş Gıdalar: Sucuk, salam, sosis, hazır çorba, konserve yiyecekler
Tam Tahıllar: Yulaf, çavdar, kepek
GAZ YAPAN YİYECEKLER VE MADDELER
Bir yiyecek, bazı kişilerde gaz yaparken, diğerlerinde aynı etkileri göstermeyebilir. Yaygın gaz yapıcı yiyecekler şunlardır:
Baklagiller: Fasulye ve mercimek
Sebzeler: Lahana, brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası
Kepek ve Tam Tahıllar
Laktoz içeren süt ürünleri
Fruktoz ve Sorbitol: Meyvelerde ve bazı tatlandırıcılarda bulunan bu şekerler gaz yapabilir
Gazlı içecekler
Nişasta İçeren Yiyecekler: Patates, mısır, erişte, buğday
ANNE SÜTÜNE GAZ YAPAN YİYECEKLER NELERDİR?
Emziren annelerin gaz yapıcı yiyeceklerden uzak durması önerilir. Bu yiyecekler, anne sütü yoluyla bebeklerde gaz sancılarına yol açabilir. Bu tür yiyecekler arasında şunlar bulunur:
Sebzeler: Lahana, soğan, sarımsak, brokoli, karnabahar
Baklagiller: Kuru fasulye, nohut, mercimek
Baharatlar ve Asidik Yiyecekler: Acı biber, kekik
Süt Ürünleri ve Kafeinli İçecekler: Çay, çikolata, kahve
BEBEĞE GAZ YAPAN YİYECEKLER
Emziren anneler için gaz yapıcı yiyeceklerin dışında, bazı yiyecekler doğrudan bebeğin gaz problemlerine yol açabilir:
Sebzeler ve Baklagiller: Lahana, karnabahar, brokoli, kuru baklagiller
Süt Ürünleri ve Kafeinli Gıdalar
Baharatlar ve Çikolata
VÜCUTTAKİ GAZ NASIL ATILIR?
Sindirim sistemindeki gaz, genellikle yutulan hava veya yiyeceklerin parçalanmasından kaynaklanır. Bazı yiyecekler, örneğin fasulye ve gazlı içecekler, gaz oluşumuna katkı sağlayabilir. Gazı atmanın bazı yolları ise şunlardır:
Pozisyon Değişikliği: Otururken veya uzanırken pozisyonunuzu değiştirmeniz, gazın bağırsaklarda hareket etmesine yardımcı olabilir.
Karın Masajı: Karnınıza saat yönünde masaj yaparak gazın daha verimli hareket etmesini sağlayabilirsiniz.
Hafif Egzersizler: Yürüyüş ve yoga gibi hareketler, gazın bağırsaklardan geçişini hızlandırabilir.
Nane Çayı: Nane, gazın geçişini kolaylaştırmaya yardımcı olabilir.
Zencefil: Şişkinliği azaltabilir ve gazın atılmasına yardımcı olur.
Aktif Kömür: Sindirimdeki gazları ve toksinleri bağlayarak daha hızlı atılmasını sağlar.
Reçetesiz İlaçlar: 'Simetikon' etken maddeli ilaçlar, gazı rahatlatmaya yardımcı olabilir.
Bol Su İçmek: Su, sindirim sistemini düzenler ve gazın atılmasına yardımcı olur.
Gazlı İçeceklerden Kaçınmak: Gazlı içecekler, sindirim sistemine fazla hava sokabilir, bu da gazı artırabilir.
Daha Küçük ve Sık Öğünler: Büyük öğünler sindirim sistemini zorlar, bu yüzden küçük ve sık öğünler yemek daha faydalıdır.
Kaynak: Haber merkezi