Toplumumuzdaki  çoğu insan aslı olmayan ihtimalleri zihnine takarak ,şüphe ve kuruntu ederek ,kendine yaşamını  zehir eder.İçinde duyduğu gizli sesin devamlı telkin ettiği düşüncelerle,huzursuz ve sıkıntı içinde ,çaresiz bir ortamda asabileşir. Oysa vesveseyi  önemsemeden ,düşüncelerini başka yöne kaydırabilen,vesveseden daha az etkilenir, zamanla da vesvese illetinden kendini kurtarabilir.Onu devamlı akılda tutmak,unutmak için çaba harcamamak bu rahatsızlığı artırır.

Zaman zaman her insan, içinin sıkıldığı anlarda ,aslı olmayan ihtimaller,iç huzursuzluğu,şüphe ve vehim içinde kuruntu kurabilir.Böyle zamanlarda kalbe gelen kötü düşünceleri  zihninden,kararlı ,emin ve azimle gayret ederek atmaya ve hemen ortam değiştirerek zevk alabileceği bir yere gitmeye çalışmalıdır. O zaman değişik ortamdaki görsellikler zihnini meşgul ettiği için,kişi kendini rahatlamış ve olumsuz düşüncelerinden biraz kurtulmuş  hisseder.Aksi halde insan kendi kendisiyle devamlı mücadele içinde olsa bile,evhamın saçma sapan düşünceler olduğunu bildiği halde aklından kovmayı başaramaz. Gerçi az bir vesvese bazen bir çok tehlikeyi bertaraf eder.Mesela: Ocağın altını söndürdüm mü?Işıkları acaba açık mı bıraktım?Balkonun kapısını veya pencereyi kapattım mı? Arabamı kilitledim mi? Gibi bir çok emin olunmayan durumlar da yeniden kontrol etmek bazı tehlikeleri  önler.Tabi hududu aşmamak şartıyla.

Vesvese aslında bir rahatsızlıktır. Kafaya gelen garip,asılsız,mantık dışı fikirler irade dışıdır.Zihninizden atmak istedikçe,eğer kararlı değilseniz başaramazsınız ve zihninizin karışmasına ,zorlanmasına sebep olursunuz.Vesvese daha çok hassas ve asabi insanlarda görülür.Bunlar günlük hayatta karşılaşabilecekleri bazı küçük şeyleri kafalarına takıp büyütürler ve durumla ilgili kötü bir şeyler olacak düşüncesiyle korkarlar.Gece yattıkları zaman zihinleri çeşitli düşüncelerle meşgul olduğu için uykuları kaçar ve bir türlü rahat bir uyku uyuyamazlar,sık sık da yürek sıkıntısıyla uyanırlar.

Bu tip kişileri kaygı ve endişeye düşüren konular , daha çok kendinin veya yakınlarının sağlık ,kaza bela,mutsuzluğu,maddi durumu,iş hayatı,uzakta oluşu gibi nedenlerdir. Akıl ve mantıkla düşününce ,bu korkuların saçma ve anlamsız olduğunu anlar ama yine de kendini bu stresten kurtaramaz. O zaman  telaşa kapılmadan bu düşünceleri zihinden uzaklaştırmaya ,sizi evhama düşüren olayı büyütmemeye,her olumsuzluğun mutlaka bir çözümü vardır diye kendinize telkin etmeye çalışmalıdır.Endişeden kurtulamayan insan her gününü kendine zehir eder.Sanki her an kötü bir şeyler olacakmış veya kötü bir haber alacakmış gibi nedeni belli olmayan bir his duyar.Böyle insanların çalışma hayatı ve sosyal ilişkileri de sorunlu olur.Ufak nedenlerle sinirlenip aşırı tepki gösterirler.Bu sebeple de insan ilişkilerinde  her zaman hoş görülü davranamazlar.

Yaşamımızda zaman zaman  kaygı duymak  normaldir ama,her şeyin normal gittiği bir ortamda sık sık vesveseye kapılmak doğru değildir.İçinizde huzursuzluk duyduğunuz zaman bunu hemen kötüye yormamaya çalışmalı ve “La havle çekerek “ ALLAH’A sığınmalıdır.İnanç her zaman kalplerdeki sıkıntıyı giderir.

Huzurlu ,sakin,kaygısız,vesvesesiz ve sağlıklı bir ömür  dileğiyle…

                                                                                                                                             SEHER TÜRKER

                                                                                                                                             15.11.2012